Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.05.2023 - 17:13  //  aktualizácia: 01.06.2023 - 08:36  //  zobrazené: 1705

Získali sme podporu na prvú vnútromestskú cyklotrasu

Na bicykli, kolobežke či kolieskových korčuliach bezpečne do práce a do školy – to bude hlavným prínosom vnútromestskej cyklotrasy. Na kolesách sa dostanete od stanice k dvom základným školám, ku gymnáziu až k násypu, alebo sa môžete vybrať na bicykli cez Hlavnú ulicu a pešiu zónu. Prečítajte si, kadiaľ presne bude viesť cyklotrasa a aká bude dlhá.

Až 52 žiadateľov chcelo získať financie z Plánu obnovy SR na vybudovanie cyklotrás. Šaľa patrí medzi 25 úspešných. V rámci projektu vznikne 2,9 km obojsmernej a 3,2 km jednosmernej cyklotrasy. Riadiaci orgán to na základe koeficientov vyhodnotil celkovo ako 4,5 km celkovej vnútromestskej cyklotrasy. „Centrum mesta bude obkolesené cyklotrasou, vzniknú buď na súčasných komunikáciách s tým, že sa cyklotrasa vyznačí - to je prípad Školskej ulice alebo Murgašovej ulice, kde vedie cyklotrasa cez Ulicu S. Chalupku až von na galantskú cestu. Ale väčšina cyklochodníkov bude vybudovaná popri chodníkoch, napríklad na Vlčanskej, Jarmočnej, aj Dolnej,“ vysvetľuje primátor Jozef Belický. Dodáva, že v rámci projektu vznikne aj 402 nových cyklostojanov. Šaľa žiadala takmer 2,6 milióna eur na tento zámer, o presnej výške schválenej sumy dostane informáciu onedlho.

Bicyklom sa budete môcť bezpečne dostať od stanice až po hrádzu, pričom si budete môcť vybrať, či pôjdete cez Vlčanskú a Dolnú ulicu alebo cez Hlavnú ulicu. Konkrétne jedna vetva cyklotrasy sa bude začínať na Ul. SNP od existujúceho cyklistického pásu, ktorý mesto vyznačilo nedávno. Cyklotrasa bude od Ulice SNP pokračovať cez priestor pred bytovkami na Ul. Novomeského na jednom konci s napojením k cintorínu v Šali, na druhom konci pokračujúc cez priestor popri záchytnom parkovisku, cez pešiu zónu k Námestiu Sv. Trojice. Tu sa budete vedieť dostať bicyklom aj k prevádzkam – od knižnice až po VÚB banku – tu sa chodník vynoví a rozšíri tak, aby vyhovoval chodcom aj cyklistom. Alebo pôjdete rovno cez vyznačenú cyklotrasu cez záchytné parkovisko. Tretia vetva bude viesť cez Ulicu Vlčanskú, s odbočkou cez Ulicu Jarmočnú a Krátku až k ZŠ J.C. Hronského. Spomínaná tretia vetva na Vlčanskej ulici bude pokračovať cez ulicu Dolnú naspäť na Námestie sv. Trojice. Z Dolnej ulice bude zároveň viesť odbočka smerom na Ulicu Školskú až k hrádzi. Na tejto ulici sa nachádza aj ZŠ Ľ. Štúra a Gymnázium J. Fándlyho v Šali. Súčasťou projektu je aj obojsmerný cyklistický pás smerom z Galanty – ten bude viesť cez ulicu S. Chalupku a Murgašovu ulicu a napojí sa na už existujúci cyklopás na Ulici SNP.

Projekt tak rieši aj cyklistickú infraštruktúru k dvom základným školám v meste a ku gymnáziu, pričom ku všetkým bude viesť obojsmerná cyklotrasa. Pri dvoch základných školách pribudnú aj cyklostojany – 96 státí pre ZŠ Ľ. Štúra a 72 státí pre ZŠ J. Murgaša.

„Mesto onedlho začne realizovať proces verejného obstarávania, popritom čakáme na zmluvu od riadiaceho orgánu. Rátame, že na jeseň by sme mohli mať ukončené verejné obstarávanie a hlavné práce by sa mali začať od jari budúceho roku,“ hovorí primátor. Skvelá správa o schválení potešila aj nadšencov alternatívnej dopravy. „Veľmi sa teším, že vedeniu mesta Šaľa sa podaril takýto husársky kúsok. Dúfam, že omnoho viac ľudí začne využívať alternatívnu dopravu, či už bicykel, korčule alebo kolobežku. Mladé rodiny s deťmi nebudú musieť jazdiť po hlavných cestách, ale vytvorí sa samostatný pruh, po ktorom sa dostanú bezpečne do práce, do školy alebo na Váh. To je hlavný prínos,“ hovorí Marián Miškovič, šéf klubu inline korčuliarov Luigino.sk. V rámci projektu pribudne popri cyklotrasách aj nový mobiliár - 60 lavičiek a 24 smetných nádob.

Tento projekt bol podporený z prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti SR

(ek)