Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 07.10.2022 - 07:29  //  aktualizácia: 10.10.2022 - 07:38  //  zobrazené: 1683

Pevné Večanské nohejbalové základy

Pevné Večanské nohejbalové základy

Keď pred tromi rokmi zorganizovali športoví nadšenci „pokusne“ na predmestí Šali,  vo Veči prvý ročník Nohejbal cupu, nikto z účastníkov nečakal, že toto nenáročné loptové odvetvie si získa v krátkom čase takú popularitu.  „Neverili sme,  povedal hlavný organizátor všetkých nohejbalových podujatí Karol Farkaš, že o toto športové odvetvie, v ktorom sa Slovenským klubom a reprezentácii darí získavať medailové umiestnenia aj na európskom fóre bude tak veľký záujem nielen medzi amatérmi, ale aj vyznávačmi pohybu a koženej lopty rôznych vekových kategórií, čo potvrdzuje aj účasť a aktivity viac ako tridsiatky hráčov na nedávnom treťom ročníku, ale čo nás teší najviac je skutočnosť, že po uskutočnení prvého ročníka nohejbalového turnaja je na ihrisku medzi vysokými činžiakmi podstatne viac živšie a plnšie.“

Chýr o výbornej úrovni a skvelej atmosfére Nohejbal cupu sa už neudržal iba na Večanských sídliskách, či v okresnom meste, ale sa dostal aj za hranice regiónu. Preto ani neprekvapilo, keď na nedávnom podujatie privítali organizátori podujatia vzácnu návštevu, ktorou bol viceprezident Slovenskej nohejbalovej asociácie a súčasne rozhodca s dlhoročnými skúsenosťami a praxou Ján Dusko. Ten svojou prítomnosťou významnou mierou povýšil úroveň celého turnaja, za čo mu samozrejme patrí veľká vďaka, ktorú si však zaslúži aj za to, že po skončení zápasov v základnej skupine, ktoré rozhodovala jedna z naj agilnejších organizátorov, zástupkyňa nežného pohlavia Martina Sýkorová, všetky vyraďovacie zápasy vrátane finálového duelu už rozhodoval viceprezident SNA Ján Dusko.        

Tretí ročník priniesol veľa vyrovnaných súbojov nielen v jednotlivých zápasoch a setoch, ale aj na nohejbalovej sieti (viď. foto) a v mnohých prípadoch rozhodovali o víťazovi, či ďalšom postupujúcom v turnaji 2 – 3 lopty. V dramatickom závere si na svoje prišli aj fanúšikovia nohejbalu a diváci, ktorí nešetrili potleskom a v závere sa dočkali aj menšieho prekvapenia, keď sa víťazom  3. ročníka Nohejbal cupu – Veča a držiteľom Putovného pohára sa stalo mužstvo v zložení: Pavol Súdor, Čaba Kolozsi a Róbert Melek, ktoré porazilo vo finále trojicu: Tibor Papp, Michal Kiripolský a Martin Šimko, ktorá si vybojovala prvenstvo v prvých dvoch súťažných ročníkoch. Dobrým znamením pre ďalšiu popularitu nohejbalu aj medzi mladšou generáciou bola skutočnosť, že tretie miesto vybojovalo najmladšie mužstvo na turnaji  v zložení: Filip Šarközi,  Peter Bori a Martin Šarközi. Organizátori v treťom ročníku nohejbalového cupu udelili aj cenu pre najlepšieho hráča, ktorým sa stal len dvanásť ročný Filip Šarközi, ktorý svojimi športovými schopnosťami bol veľkou oporou nielen bronzového kolektívu, ale " hviezdil " aj medzi podstatne staršími protivníkmi a súpermi.  Práve takéto momenty, poznatky a športové kvality boli ozdobou kvalitne pripraveného podujatia (poznámka: k čomu podala pomocnú ruku aj sponzorská obec: TSC cleaning, Actemium Slovakia, ProCS s.r.o, Bar Lucia, KaAn občerstvenie, Mesto Šaľa, ako aj jednotlivci:  J. Sýkora, M. Kurňava, P. Szabo a M. Andódi), ktoré zaujali a pochvaľoval to aj zástupcu nohejbalovej únie, čo Ján Dusko zdôraznil aj v po turnajovej debate so súťažiacimi a organizátormi.      

Večanskí nohejbaloví nadšenci, ktorí sa už netrpezlivo  tešia na ďalší ročník dali možno pre nadšencov tohto športu  v regióne, ale aj na iných sídliskových destináciách „recept“ ako zvýšiť nenáročnou formou pohybové aktivity spolu obyvateľov a z toho dôvodu si zaslúžia obdiv a poďakovanie všetkých nás.  
                                                                                                             
                                                                JOZEF SKLENÁR

Foto: Ema Sýkorová

Popis pri zaslaných foto