Domov   >  Kultúra
publikované: 06.09.2022 - 11:45  //  aktualizácia: 06.09.2022 - 19:12  //  zobrazené: 1047

Slovensko moje na skle maľované v šalianskej minigalérii

Lenka Bollová má originálny prístup k zobrazeniu slovenskej vidieckej tematiky, maľuje starobilou technikou podmaľby na sklo. Touto technikou sa maľuje priamo na sklo, opačným, tzv. zrkadlovým postupom.

Svojou tvorbou nám približuje život na vidieku i z Močenka, odkiaľ pochádza. Mapuje a zachytáva vidiecke motívy z celého Slovenska. Téme vidieka sa venuje programovo, systematicky, tvorbe sa začala venovať približne pred ôsmimi rokmi. V tvorbe nachádza krásy nášho kultúrneho dedičstva.  Autorské spracovanie sa vyznačuje naratívnosťou  - maľby rozprávajú príbehy.

Autorkine námety z vidieckeho prostredia sú rôznorodé, s obľubou maľuje dedinské prostredie, jej architektúru, krásy prírody, každodenný, ale aj osobný život ľudí. S láskou maľuje motívy rodiny a dieťaťa, ročné obdobia a s nimi súvisiace práce na vidieku, či zvyky a obyčaje, tradície, rôzne folklórne slávnosti, tance a hudbu. S veľkou obľubou zobrazuje úctu k chlebu a s ňou spojené všetky práce.

Výtvarné cítenie Lenky Bollovej sa odzrkadľuje v bohatej palete farieb, využíva sýte farby, línie, kontúry. Jej maľby sú dekoratívne, obohatené o ornamenty a zaujímavé myšlienky, citáty. Ide o maľbu insitnú, pre ktorú je charakteristická subjektívna citovosť, hierarkickosť jednotlivých prvkov v kompozičnom riešení, zmysel pre detail a subjektívne spracovanie námetov.

(zdroj: LB)