Domov   >  Čas a my
publikované: 06.03.2021 - 15:58  //  aktualizácia: 11.03.2021 - 21:27  //  zobrazené: 5627

Viliam Takács (Takáts Vilmos)

Viliam Takács (Takáts Vilmos)

(Šaľa, 21.1.1914 – Šaľa, 20.1.1972)

 

Nasledujúci príspevok je vytvorený z citácie textu z publikácie Bukovszky Ladislav, Gálová Margita, Ižóf Jozef, Pokreis Hildegarda, Nováková Veronika: ŠAĽA. Vydalo mesto Šaľa v roku 2004 na str. 209-210. Fotografie obrazov sú zo súkromnej zbierky Kláry Daru, Ladislava Gálla, Evy Molnárovej, Františka Ballu, Zoltána Vargu a výstavy vo Focese v roku 2014. Fotografia maliara pri maľovaní je od Kláry Daru (dcéry maliara). Autorom fotografií z výstavy vo Focese 2014 je Igor Boháč. Budeme radi, ak nám viac informácií, príp. fotografie obrazov Viliama Takácsa pošlete na hatala@sala.sk.

zo súkromnej zbierky Kláry Daru

Ľudový maliar. Vyrastal v ťažkých životných podmienkach. Jeho otec bol obeťou 1. svetovej vojny. Už na základnej škole veľa kreslil a maľoval. Gymnaziálne štúdiá nemohol ukončiť pre nedostatok finančných prostriedkov. Preto išiel za učňa do obchodu, kde sa neskôr stal vedúcim predajne. Popri práci veľa čítal, kreslil a maľoval. Z núdze vykonával aj natieračské práce a venoval sa písmomaliarstvu.

obraz Jeseň z roku 1969-1970, zbierka Eva Molnárová

Z jeho náročnejších prác treba spomenúť maľovanie kostolov v Tešedíkove, Žihárci a vo Veľkom Bieli. Bol vedúcim dielne v okresnom komunálnom podniku. Vo svojom skromnom ateliéri maľoval portréty, zátišia, jeho obľúbeným žánrom však bolo krajinkárstvo - maľoval nížiny povodia Váhu, osady s trstinovými strechami, obrazy mostov, mlyny. Veľké uznanie si zasluhujú jeho obrazy s cválajúcimi koňmi, hnanými pohoničmi v dobových krojoch. Je autorom obrazov: Pipás (Fajku bafkajúci chlap), Lovaglás a pusztában (Kalup na koni v puste), Balatoni halászat (Rybolov na Balatone), Krisztus az Olajfák hegyén (Kristus na Olivovej hore).

obraz Zima, zbierka František Balla

Bol členom kultúrneho spolku CSEMADOK a venoval sa aj ochotníckemu divadlu. Zomrel pomerne mladý vo veku 58 rokov. Miestom jeho večného odpočinku sa stal šaliansky cintorín. Pri príležitosti 990. výročia prvej písomnej zmienky o Šali a 20. výročia úmrtia ľudového maliara V. Takácsa v októbri 1992 bola usporiadaná výstava v priestoroch Mestského úradu v Šali, kde si návštevníci mohli pozrieť 18 olejomalieb z jeho tvorby.

Text spracoval Roman Hatala