Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 01.03.2023 - 11:37  //  aktualizácia: 01.03.2023 - 11:50  //  zobrazené: 745

Šalianski plavci opäť v zahraničí

Šalianski plavci opäť v zahraničí

Reprezentanti Šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda sa radia už viac ako dvadsať rokov v Slovenskom plutvovom plávaní (poznámka: predtým ako KŠP Tritón Šaľa) medzi špičku, čo potvrdzujú výbornými výsledkami v Slovenskej plaveckej lige mládeže (SPLM), v ktorej štartujú plavci do 15 rokov,  juniori a seniori pravidelne štartujú v Slovenskej plaveckej lige a pohári (poznámka: v celo ročnej súťaži štartuje 10 slovenských plaveckých klubov) a samozrejme nechýbajú ani na kvalitných podujatiach v domácich a zahraničných bazénoch. Úspešné štarty na svetových a európskych šampionátoch, ako aj na jednotlivých kolách Svetových pohárov nie sú výnimkou.

Najlepším vysvedčením ich aktivít z bohatej dvadsať ročnej činnosti KVŠ Barakuda Šaľa nie je len ich suverénne a vedúce postavenie v tabuľke slovenských rekordných zápisov (poznámka:  z 28 rekordov na Slovensku v individuálnych disciplínach držia  až v 20 prípadoch zaplávali rekordy plavci šalianskeho  KVŠ Barakuda a z ôsmych rekordov štafiet nesie až 6  aj šaliansku spolu účasť), ale tiež medailové umiestnenia z majstrovstiev sveta a Európy, ktoré priniesli iba šalianski plavci: Milan Medo, Zuzana Hrašková a Ádám Bukor, ako aj doposiaľ platné juniorské svetové rekordy Ádáma Bukora v disciplínach: 400, 800 a 1.500 metrov PP) a seniorský svetový rekord Zuzany Hraškovej  v disciplíne  400 metrov BF sú toho dôkazom.                              

„ Aj podľa  dosiahnutých výsledkov a výkonov našich plavcov v minulom roku bilancoval aktivity svojich zverencov tréner a šéf  šalianskej KVŠ  Barakuda Štefan Mika sa opäť potvrdilo, že k presadeniu sa medzi najlepšími nestačí mať iba talent a hodnotný tréning. Potrebujete k tomu najmä kvalitnú medzinárodnú konkurenciu a častú konfrontáciu. Aj z toho dôvodu sme poslali v závere minulého roku nabrať skúsenosti na medzinárodný plavecký festival mládeže do maďarského Kécskeméthu štvoricu našich mladých plavcov: Jakub Urbán, Nina Pivková, Patrik Adamkovič a Norbert Vanko (všetci  r. 2009) a prvou tohoročnou  súťažnou zahraničnou konfrontáciou našich „skúsenejších“ plavcov bol nedávny štart trojice: Katarína Zlatošová (r. 2005), Jakub Kozmer (r. 2003) a Alexandra Slišková (r. 2006) vo Viedni  na medzinárodných majstrovstvách Rakúska„  

Z Viedni vezú päť medailí

Medzinárodné majstrovstvá Rakúska v plutvovom plávaní vďaka dobrej organizácii a kvalitnej plaveckej konkurencii si vybudovali pevné miesto v medzinárodnom plaveckom kalendári a tak ani neprekvapuje, že okrem šalianskych plavcov štartovali v metropole Rakúska aj plavci z ďalších slovenských klubov (Delfín Žilina a Žralok Bratislava), päť plaveckých klubov z Česka, Maďarska, Chorvátska, Nemecka a samozrejme komplet rakúska plavecká špička. Prítomnosť seniorských plavcov: Max Poschart (r. l995 – SC Lipsko Nemecko), Michael Sestak (r. 2002 – Soderica Koprivnica, Chorvátsko), Patrick Schmidt (r. 1998 – Dolphins Viedeň, Rakúsko),... ale aj  nastupujúcej generácie: Dorothya Pernyész (r. 2005 – Maďarsko), Petra Tomac (r. 2006 - Dubrava Záhreb, Chorvátsko), Nela Dušková (r. 2006 – Modrá hvězda Praha),... ktorí sa už môžu pochváliť aj medailami z Európy boli inšpiráciou kvalitných výkonov, čo šalianski plavci  vo  Viedni aj potvrdili.

V súčasnosti jeden z najlepších seniorských plavcov Slovenska Jakub Kozmer  r. 2003 (poznámka: na MSR v Žiline - máj 2022 vybojoval päť prvenstiev, vytvoril aj dva nové slovenské rekordy a  štartoval s rekordným zápisom v disciplíne 50 metrov PP aj na augustovom svetovom šampionáte v Cali - Kolumbia) vybojoval vo Viedni tri medailové umiestnenia.  V disciplínach 100 metrov BF a 50 metrov RP obsadil druhé miesta, v disciplíne 50 metrov BF získal bronz. Nad jeho sily bol práve medailista z Európy nemecký plavec Max Poschart (r. l995 – SC Lipsko), ktorý vyhral všetky tieto disciplíny.

Dve medailové umiestnenia vybojovala vo viedenskej vode talentovaná nádej Alexandra Slišková (r. 2006), ktorá na MSR v Žiline vyhrala tri disciplíny a v štvrtej bola druhá.  V disciplíne 100 metrov BF skončila na druhom mieste a na dvojnásobnej trati získala bronz. V oboch zvíťazila česká reprezentantka Nela Dušková (r. 2006 – Modrá Hvězda Praha). Po bronze však siahala aj v disciplíne 50 metrov BF (4. miesto), ktorú vyhrala Dorothya Pernyész (r. 2005 – Maďarsko). Napriek tomu, že medailou sa nemohla z Viedne pochváliť oddielová kolegyňa Katarína Zlatošová (r. 2005 – na MSR v Žiline získala 4 x striebro a 2 x bronz), ktorej 10. a 14. miesto, ako aj dva zlepšené osobné rekordy  (poznámka: v každej z disciplín, v ktorých štartovali šalianski plavci plávalo minimálne 40 pretekárov) sú prísľubom.
 
„ Štart do tohto ročnej plaveckej sezóny sa nám vydaril, bilancuje prvé  medzinárodné podujatie tréner a šéf šalianskej KVŠ Barakuda Štefan Mika. V prvom kvartáli by sme chceli naň nadviazať výkonmi, ale aj umiestnením:  na prvom kole SPLM, juniorov a seniorov v Trenčíne, ale aj na FINS Cupe v Žiline a 1. kole Svetového pohára v talianskom Lignane,  pokiaľ nám to dovolia obmedzené tréningové podmienky  a ekonomika. Práve z tohto miesta by som chcel najmä Mestu Šaľa poďakovať za podporu v riešení tréningovej prípravy našich plavcov a ich štartu na súťažných podujatiach. Verím, že úspešnou reprezentáciou a výkonmi sa aj v tomto roku odvďačia všetkým, za vynaloženú námahu a podporu. “  

         
Výsledky a výkony plavcov šalianskeho KVŠ Barakuda už dlhé roky v domácich a zahraničných bazénoch hovoria nielen o ich vrcholovom postavení v rámci Slovenska, ale o úspešnom regionálnom reprezentantovi vedia aj za hranicami Slovenska. Súčasná plavecká generácia v KVŠ Barakuda a Vedenie veria, že po doriešní hendikepu (rekonštrukcia bazéna) budú ich výsledky a výkony minimálne na takejto úrovni.      
                                                                                                                                                          JOZEF SKLENÁR

Foto: archív KVŠ Barakuda Šaľa