Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 23.06.2011 - 10:12  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 10:14  //  zobrazené: 1931

04/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 04/2011  |  dátum konania: 20.06.2011

Program :
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých uznesení
3  Informatívna písomná správa o činnosti MsKS a hlavné zámery na rok 2011 - Mgr. Ľudmila Iványiová,  vedúca  MsKS
4. Kultúrne leto  MsKS - Mgr. Ľudmila Iványiová, vedúca MsKS, referát kultúry 
5. Formy a metódy propagácie  mesta v oblasti kultúry a športu - odbor ŠSVaK
6. Voľnočasové  aktivity detí, mládeže  a dospelých - zástupca CVČ
7. Plán kultúrno-spoločenských podujatí v  mesiaci jún - referát kultúry 
8. Spolupráca partnerských miest v roku 2011 - referát kultúry 
9. Informácia  o prípravách 90. výročia futbalu v Šali - Ing. Ivan Kováč, Ján Valent
10. Rôzne 
11. Návrh na uznesenie
12. Záver

Priebeh zasadnutia :

1.Zasadnutie otvoril a viedol predseda komisie Mgr. Július Morávek

2.Informatívná písomná správa o činnosti MsKS a hlavné zámery na rok 2011 - 
predložila vedúca MsKS Mgr. Ľudmila Iványiová.
Informatívna  písomná správa bola vopred doručená členom komisie kultúry. Správa tvorí i prílohu tejto zápisnice.
Vedúca  MsKS sa vo svojej správe zamerala na charakteristiku  MsKS, aké kultúrne podujatia zariadenie zabezpečuje.  Vymenovala pravidelné podujatia, ako i neplánované.  Informovala o organizovaní záujmových kurzov, o aktívnej spolupráci s občianskymi združeniami, ako i o spolupráci so ZUŠ a CVČ, hodnotí spoluprácu  MŠ a SŠ pri vytváraní programov jednotlivých škôl. Zamerala sa na  filmové predstavenia, rôzne akadémie a výchovné koncerty. Poukázala na filmové predstavenia pre verejnosť, kde v budúcnosti  bude potrebné riešiť i modernizáciu kina v Šali.

V informatívnej správe vedúca MsKS uviedla i koncepčné smerovanie MsKS, personálne obsadenie, propagáciu a aké kapitoly spravuje  MsKS.
V diskusii členovia komisie  si objasnili začlenenie MsKS  v rámci organizačnej štruktúry mesta  a z diskusie vyplynulo, že  MsKS priamo podlieha pod odbor  školstva, sociálnych vecí a kultúry a to vedúcemu odboru PhDr. Rudolfovi Kuklovskému. Zároveň bolo navrhnuté  Mgr. Ľudmile Iványiovej  využiť odborné  vzdelanie pracovníčky MsKS  etnografky Z. Demínovej  pri rozvíjaní tradícií etnografickej činnosti  mesta a okolia a zároveň jej  spoluprácu pri zabezpečovaní zriadenia múzea  v Šali a  do pracovnej činnosti  zaradiť menovanej  túto náplň . Zároveň odporučili  spracovať analýzu, o aké podujatia má široká verejnosť mesta  záujem  a rozvinúť spoluprácu s tretím sektorom. Ako  novú úlohu komisia odporučila obnoviť folklór v meste Šaľa. 

3. Kultúrne leto - informovala vedúca MsKS Mgr. Ľudmila Iványiová
Správa bola predložená informatívne vzhľadom na to, že MsKS  ešte  nemá spracovaný kompletný program na leto, zatiaľ nie sú  ukončené zmluvy s  jednotlivými vystupujúcimi skupinami. Podľa informácie vedúcej MsKS do konca budúceho týždňa bude spracovaný program na kultúrne leto. V diskusii členovia komisie konštatovali, že kultúrne leto nie je pripravené zo strany MsKS, a to  s veľkým časovým sklzom,  chýba propagácia podujatí kultúrneho leta, čo je veľmi dôležité a v meste i táto forma propagácie  zo strany MsKS  neustále absentuje.

4. Formy a metódy propagácie mesta v oblasti kultúry a športu - odbor ŠSV a K
Vedúci odboru PhDr. Rudolf Kuklovský informoval o súčasných možnostiach propagácie mesta , a je to WEB, internet, SMS, táto činnosť propagácie je zabezpečovaná cestou mediálneho oddelenia. Mesto toho času nedisponuje propagačnými materiálmi.  V diskusii predseda komisie Mgr. Július Morávek odporučil zriadiť Informačné stredisko pre turistov      /TIC/ v Mestskej knižnici J. Johanidesa na prízemí. Členovia komisie podporili návrh zriadenia TIC i v meste Šaľa od 1. 1. 2012.. Konštatovali, že v našom meste je zlá úroveň propagácie, absentuje  vzájomná komunikácia, výmena informácií medzi MsKS a vedúcim odboru školstva, sociálnych vecí a kultúry.  Členovia komisie navrhli  uskutočniť rokovanie  s prednostkou MsÚ Mgr. Ing. Danielou. Vargovou  o uvedených problémoch ako i o predložených návrhoch a o príprave propagačných materiáloch.

5.Voľnočasové aktivity detí, mládeže a dospelých - predložila Mgr. Alena Demková  za CVČ. 

Vo svojom vystúpení obšírne informovala  o voľnočasových aktivitách CVČ, ktoré je bohaté, o činnosti krúžkov a súborov. Členovia komisie konštatovali,  že plán činnosti CVČ odzrkadľuje ich aktívnu činnosť, ale  mnohokrát suplujú i aktivity, ktoré by  malo vykonávať  MsKS.  Mgr. Demková zároveň informovala o zatvorení CVČ na  1 týždeň z dôvodu výmeny okien. Písomná správa tvorí prílohu tejto zápisnice .

6. Plán kultúrno-spoločenských podujatí v mesiaci jún informovala Gabriela Dušeková. 
Zamerala sa na  uskutočnené  podujatia v mesiaci jún, ako i na program prijatia delegácií v našom meste a ich program v rámci Šalianskych slávností, súbory z partnerských miest, remeselníkov z partnerských miest. Ďalej hovorila o pripravovaných podujatiach do konca júna.  Pri príležitosti odchodu pedagógov do dôchodku sa uskutoční prijatie učiteľov- dôchodcov v obradnej sieni. So školami sa zabezpečuje  humánno-športové podujatie   pod  názvom Na kolesách  boja proti rakovine. Do podujatia sa zapojili žiaci základných a materských škôl, uskutoční sa  bicyklovanie  zo Šale až  ku Kaskádam.
Členovia komisie mali pripomienky  k zostaveniu programu  MsKS na Šalianskych slávnostiach, kde absentuje vystúpenie súborov v dopoludňajších hodinách. Táto kritika bola prednesená MsKS už niekoľko rokov, ale zatiaľ náprava nenastala.

7. Spolupráca partnerských miest v roku 2011.
Gabriela Dušeková z referátu kultúry predložila podpísané protokoly o partnerských vzťahoch s mestami Końskie, Telč,  Oroszlány, Kuhmo na rok 2011.  Oboznámila komisiu o uskutočnených návštevách a o pripravovaných podujatiach. Členovia komisie upozornili, že Komisia kultúry pri MsZ  má v agende partnerské vzťahy, ale nie sú informovaní o vzájomných podujatiach  ako i o výmene delegácií. Odporučili pravidelne informovať o pripravovaných spoločných podujatiach s partnerskými mestami, ako i o zaslanie kópie podpísaných zmlúv všetkým členom komisie kultúry. Dobre hodnotili všeobecný bod v zmluvách V-4, organizovanie   vzájomných výstav a rôzne  kultúrne  podujatia. Navrhujú prerokovať s predstaviteľmi mesta Oroszlány  pri príležitosti návštevy mesta Šaľa  inštalovanie  výstavy Terra Wag v meste Oroszlány v jesenných mesiacoch v roku 2011.,prípadnevýstavu fotografií v Telči.

8. Informácia o prípravách 90. výročia futbalu v Šali.
Ing. Ivan Kováč, člen komisie kultúry, sa na zasadnutí komisie nezúčastnil, informácia nebola predložená

9. Rôzne.

VZN o udeľovaní ocenení mesta - navrhovateľ  PhDr. Rudolf Kuklovský,  vedúci odboru školstva, sociálnych vecí a kultúry.
Návrh  VZN obdržali členovia komisie i písomne. VZN o udeľovaní ocenení mesta   po doplnení a po konzultácii bude prerokované v MsZ. Členovia  komisie konštatovali, že pri oceňovaní dôjde i k zviditeľneniu historických osobnosti nášho mesta, odporučili pri zostavovaní komisie o udeľovaní ocenení mesta doplniť členov komisie i z verejnosti. 

10. Kontrola plnenia uznesení
Z kontroly vyplynula úloha  - uskutočnenie rokovania o preradení majetku Domu ľudového bývania do majetku mesta.

11. Návrh na uznesenie  zo zasadnutia  komisie kultúry zo dňa 20. júna 2011:

U z n e s e n i e

Komisia kultúry, mládeže a športu

berie na vedomie
1. Informatívnu správu o činnosti MsKS a hlavné zámery na rok 2011
2. Informáciu ? Voľnočasové  aktivity detí, mládeže a dospelých  v CVČ

schvaľuje
1. Obnoviť folklór v meste  Šaľa
2. Rokovať s prednostkou MsÚ Mgr. Ing. Danielou Vargovou o zriadení  TIC  v Mestskej   
    knižnici J. Johanidesa v Šali od 1.1.2012
3. Pripraviť zoznam printových materiálov  z oblasti kultúry
4. Dohodnúť s partnerským mestom Oroszlány organizovanie výstavy Terra Wag v meste 
    Oroszlány na jeseň 2011
5. VZN o udeľovaní ocenení mesta

odporúča
1. Dokončiť   návrh programu na  podujatie  Kultúrne leto 2011- T:24.6.2011
2. Zapracovať do pracovnej náplne Mgr. Zuzane  Demínovej ? etnografke  rozvíjanie tradícií
    mesta a okolia  a spoluprácu  pri zriadení múzea v meste Šaľa
3. Pripraviť zoznam printových materiálov - oblasť kultúry ?T: 15.8.2011
4. Predložiť na rokovanie MsZ VZN o udeľovaní ocenení mesta-T:30.6.2011

Za plnenie uznesení zodpovedá OŠSVaK.
Uznesenie bolo prítomnými členmi komisie schválené.

12. Záver