Domov   >  Kultúra
publikované: 28.04.2018 - 15:10  //  aktualizácia: 28.04.2018 - 15:16  //  zobrazené: 1568

Používate online katalóg?

Často sa stretávam s otázkou, či niekto ešte v dnešnej dobe využíva naše služby. S úsmevom na tvári môžem odpovedať, že áno, využíva. Sme inštitúcia slúžiaca obyvateľom mesta. Knižnica má početnú skupinu používateľov, čo jednoznačne potvrdzuje jej nevyhnutnosť a opodstatnenosť. Okrem vzdelávacej a kultúrno - spoločenskej funkcie plní aj funkciu sociálnu. Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali má tri oddelenia.

Oddelenie beletrie, využívajú hlavne dôchodcovia. Našťastie sa však teší aj návštevnosti ostatných vekových kategórií. Ak niekto v dnešnej dobe číta a je skutočný knihomoľ, je to finančne nákladné, preto knižnica vychádza ľudom v ústrety. Je jednoznačne výhodné, ak si používatelia, za v podstate symbolický ročný poplatok, môžu požičať počas roka neobmedzený počet kníh. Beletria ale neslúži len na požičiavanie kníh. Organizuje besedy so spisovateľmi, alebo inými, pre knižnicu zaujímavými osobnosťami.

Oddelenie pre deti a mládež okrem požičiavania knižiek najmladším čitateľom pravidelne organizuje aktivity podporujúce záujem detí o knihy. Dôležitá je v tomto smere spolupráca s pedagógmi. Vo väčšine prípadov je našťastie pozitívna. Odráža sa to hlavne na návštevnosti knižnice deťmi aj mimo vyučovacích hodín. Mládežnícke oddelenie sa stále môže pýšiť množstvom čitateľov. Jto nepochybne aj zásluhou učiteľov a podujatí, či už tematicky ladených, alebo pravidelne organizovaných tvorivých dielní.

Náučné oddelenie slúži hlavne študentom a čitateľom, ktorých zaujíma aj literatúra faktu. Je vybavené kvalitným knižničným fondom, ktorý dopĺňame v súlade s požiadavkami čitateľov, ktorých nároky stále narastajú, aj vzhľadom na množstvo nových tém, ktoré sú stále kvalitnejšie spracované. Rada by som ešte pripomenula, že na náučnom oddelení poskytujeme službu medziknižničnej výpožičky. Znamená to, že ak knihu, ktorú u nás vo fonde nenájdete, požičiame vám ju z inej knižnice, v ktorej je táto knižka k dispozícii. Ak samozrejme táto knižnica s nami spolupracuje, pretože nie všetky knižnice takúto službu ponúkajú.

Náučné oddelenie disponuje šiestimi počítačmi, s prístupom na internet, skenerom a tlačiarňou. Poskytujeme aj možnosť zhotovenia mäkkej väzby v prípade, že si čitatelia u nás vypracujú dokumenty. Jeden z počítačov má zakomponovaný softvér pre slabozrakých. Je to počítač ako každý iný, len spomínaný softvér zväčšuje obrazovku a jej obsah, čo je samozrejme obrovskou výhodou pre slabozrakých používateľov.

Na spestrenie našich podujatí a akcií máme k dispozícii projektor a plátno, vďaka čomu sme rozšírili ponuku našich aktivít, pretože besedy, čítania a akcie pre deti a školákov sú použitím tejto pomôcky určite pestrejšie.

letná čitáreň

Na počítačoch je možné prehliadať knižný fond v online katalógu, čo jednoznačne urýchľuje vyhľadávanie kníh a uľahčuje čitateľom hľadanie. Online katalóg si samozrejme môžete prezerať aj z pohodlia domova, pretože je prístupný aj cez stránku www.kniznica.sala.sk

Okrem online katalógu na stránke nájdete aj aktuálne, či už absolvované podujatia, fotogalériu, otváracie hodiny či dokumenty ohľadom činnosti knižnice. Táto stránka slúži všetkým, na účely čo najlepšej informovanosti verejnosti, preto príjmeme akékoľvek návrhy zo strany používateľov na jej zlepšenie.

Knižnica ide s dobou a preto jej aktivity nekončia pri internetovej stránke, ale svoju činnosť zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí. Máme vytvorenú stránku na FB “Šalianska knižnica Jána Johanidesa“ a aj týmto spôsobom sú čitatelia informovaný o všetkom, čo sa v knižnici deje. Tento spôsob znamená zjednodušenie komunikácie medzi knižnicou a čitateľmi a je čím ďalej tým viac využívaný, čomu sa samozrejme veľmi tešíme.

Ešte by som rada zdôraznila širokú ponuku novín a časopisov, ktoré odoberáme. Nájdete tu naozaj z každého rožku trošku, určte si každý príde na svoje. Táto ponuka na vás čaká na oddelení náučnom a tlač si môžete prelistovať priamo v študovni, alebo si ju požičať domov: Sme, Nový čas, Pravda, Nitrianske noviny, Zdravie, Slovo Šaľanov, Galantský a šaliansky žurnál, Moja psychológia, Môj dom, Pekné bývanie, Súkromný podnikateľ, Chip, Pc revue, Pamiatky a múzeá, Záhradkár, Kráľovské zvesti.

Časopisy ale aj knižky si v letných mesiacoch môžete prelistovať aj v letnej čitárni, ktorá je pre vás v prípade priaznivého počasia pripravená v letných mesiacov.

Rada by som zdôraznila aj to, že knižnica je tu pre verejnosť a každý podnet, či návrh na zlepšenie jej činnosti veľmi radi uvítame. Spolupracujeme s viacerými organizáciami aj jednotlivcami a radi podporíme každú dobrú vec, ktorá pomôže ako knižnici, tak aj obyvateľom nášho mesta.

Mgr.Adriana Gerová

riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali