Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.12.2017 - 13:49  //  aktualizácia: 25.12.2017 - 14:14  //  zobrazené: 2608

Aj ľudia bez domova mali štedrú večeru

Šalát, ryba, koláče, ovocie a nefalšovaná radosť. Aj v Krízovom centre v Šali boli Vianoce ako sa patrí. Napriek ťažkej životnej situácii prežili ľudia bez domova, vďaka desiatkam darcov, krásny večer. 
23. december bol v krízovom centre trochu iný ako obvykle. Predpoludním zdobili klienti strom, ktorý im daroval Andrej Csillag. Ozdoby naň priniesli obyvatelia mesta. Na večer sa chystala slávnostná večera. 
Naplánovaná bola na 17-tu hodinu. Všetci už netrpezlivo čakali, kedy príde ten čas. Tridsiatka klientov sa podľa pokynov vedúceho centra Petra Gomboša aj obliekla do sviatočného. Našiel sa medzi nimi aj pán v obleku. No napríklad pán Tibor sa nestihol „hodiť do gala“, pretože sa práve vrátil z brigády. Ako nám prezradil, je hrobár a 23. decembra museli spraviť robotu na niekoľko dní vopred. Teší sa, že sa má kam vždy vrátiť a k stolu si sadal s veľkou vďakou. 
Na stole nechýbali ani oblátky, ktoré daroval centru obyvateľ Šale. Iní priniesli domáce koláče či ovocie. Ako nám povedal personál, dvere otvárali počas dní pred Vianocami asi dvadsiatim ľuďom dobrej vôle. „Máme ozajstnú štedrú večeru. Minulý rok nás bola polovica, dnes tu sedíte tridsiati. Sám som prekvapený, koľko sa toho nazbieralo, koľkí nám pomohli skrášliť vám tieto sviatky. Máme plnú kuchynku rôznych dobrôt, ovocia a všetkého, čo k sviatkom patria. Budeme sa snažiť, aby ste nie len dnes, ale aj počas sviatkov, mali každý deň nejakú tú dobrotu, niečo dobré aj na pitie. Ale ani slzu alkoholu!,“ poznamenal vedúci s úsmevom. Príhovor vedúceho centra Petra Gomboša si klienti vypočuli v tichosti a nakoniec sa mu odvďačili veľkým potleskom.
O zabezpečenie štedrovečernej večere sa postarali: reštaurácia Domino, spol. Metagas, Patrik Pollák, Tesco (ovocie), František Mrázik (ovocie), cukráreň Tanka a financoval p. Valent. Peter Gomboš sa poďakoval aj kolegom a kolegyniam, ktoré prišli a pomohli s prípravou.


(ek)

 

  • riaditeľ šalianskeho Tesca Maroš Fuska a vedúci Krízového centra v Šali Peter Gomboš
  • dámy, personál krízového centra
  • vedúci centra Peter Gomboš s klientom pánom Tiborom, pracuje ako hrobár