Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.08.2018 - 13:15  //  aktualizácia: 07.08.2018 - 11:24  //  zobrazené: 2306

Aký bude ďalší osud Halleyho kométy?

Zdá sa, že šalianska Halleyho kométa „nevyhasne“. Autor umeleckého diela, ktoré zdobilo budovu radnice pred jej rekonštrukciou, by chcel repliku kométy nainštalovať na budovu základnej školy vo Veči. Mesto s autorom diela rokuje. 
Mozaiku, ktorá znázorňuje Halleyho kométu, vytvoril umelec Viliam Široký. Nainštalovali ju na budovu mestského úradu krátko po postavení budovy, v 90-tych rokoch. V minulom roku získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 1, 5 milióna eur na rekonštrukciu budovy radnice. Projekt na zníženie energetickej náročnosti úradu s umeleckým dielom nerátal, mesto tak ponúklo autorovi Hallyeho kométy niekoľko možností na zachovanie jeho diela. V čase začatia rekonštrukčných prác na budove úradu sa aj verejnosť zaujímala o ďalší osud umeleckého diela. Primátor Šale vtedy informoval, že mesto bude hľadať riešenie pre zachovanie umeleckej hodnoty diela. Najreálnejšou sa zdalo byť vytvorenie repliky diela a jeho umiestnenie na niektorú z budov vo vlastníctve mesta. Umelec po obhliadke mestských objektov zhodnotil, že na inštaláciu repliky diela najviac vyhovuje budova ZŠ Hollého vo Veči. Dielo by chcel autor inštalovať na budovu telocvične školy. Mesto vynovilo fasádu tejto školy pred dvoma rokmi, kedy sa práve na budovu telocvične umiestnil nápis s názvom školy. V prípade, že by sa Hallyeho kométa nainštalovala na tomto mieste, nápis by bol premiestnený na opačnú stranu budovy. Viditeľný by bol z ulice Fr. Kráľa. 
Hoci mesto nemá povinnosť zachovať dielo či zabezpečiť možnosti na vytvorenie jeho repliky, v súčasnosti prebieha s autorom diela rokovanie. Vytvorenie a inštalácia repliky by stálo mesto približne 13-tisíc eur. 
Mozaika znázorňuje Halleyho kométu. Ide o najznámejšiu periodickú kométu s periódou približne 75, 3 rokov. Pomenovaná je po astronómovi menom Edmund Halley. Naposledy bola v perihéliu v roku 1986.

Pozrite si vizualizáciu, ako by vyzerala replika diela na budove telocvične ZŠ Hollého vo Veči. 

 

(ek)
 

  • vizuálicia diela Halleyho kométy (autor: Viliam Široký) na fasáde ZŠ Hollého
  • dielo by chcel autor umiestniť na fasáde ZŠ Hollého vo Veči