Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 19.10.2017 - 10:05  //  aktualizácia: 19.10.2017 - 10:06  //  zobrazené: 2508

Dávku v nezamestnanosti nepriznáva Sociálna poisťovňa automaticky, treba o ňu požiadať

Sociálna poisťovňa pripomína, že o priznanie dávky v nezamestnanosti treba po strate zamestnania požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne (SP) podľa trvalého bydliska. Táto dávka sa nepriznáva automaticky.

Na jej získanie je potrebné splniť dve základné podmienky (zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a splnenie potrebnej doby poistenia v nezamestnanosti, a to 730 dní v posledných troch, resp. štyroch rokoch pred zaradením do evidencie) a okrem toho doručiť pobočke vyplnenú a podpísanú Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. Tlačivo žiadosti možno nájsť na webovej stránke v časti Formuláre alebo je k dispozícii v každej pobočke SP. Žiadateľ je povinný v tlačive uviesť pravdivo všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť vznik nároku, priznanie a výplatu dávky v nezamestnanosti.

Žiadosť o dávku podáva žiadateľ v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska, spolu s ňou predloží Oznámenie o zaradení do evidencie na úrade práce, ktoré mu vystaví úrad práce. Potvrdenie zamestnávateľa zamestnanec nepredkladá.

Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia žiadateľa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.