Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 24.01.2024 - 16:02  //  aktualizácia: 24.01.2024 - 16:31  //  zobrazené: 675

Nech je nám internet dobrý sluha a nie zlý pán

„72 lajkov stačí na to, aby o vás vedeli všetko, vyzlečú vás donaha. Na základe 72 lajkov, ktoré dáte na sociálnej sieti čomukoľvek a komukoľvek, vedia odhaliť vaše preferencie, osobnostné danosti, základné charakteristiky postačujúce na manipuláciu. Vy dávate lajkami seba k dispozícii a potom je to len na morálke vedca, ktorý pracuje s algoritmami, či to použije alebo zneužije. A keď to zneužije, tak to je ich biznis plán,“ aj takáto šokujúca informácia odznela od Ivety Radičovej, bývalej premiérky SR, uznávanej sociologičky, dekanky a profesorky na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. V stredu navštívila Šaľu. Na mestskom úrade sa v rámci besedy stretla so žiakmi a študentmi z miestnych základných a stredných škôl.

Témou besedy boli „Zdravé hranice“ v súvislosti so sociálnymi sieťami. Besedu viedla redaktorka RTV Krea Michaela Matušková a Samuel Szarka, ktorý odborníčku do Šale pozval. Jeho zámerom bolo nakrútiť s ňou podcast a pritom skrsla myšlienka urobiť aj besedu so študentmi. Študenti so záujmom počúvali vedecký a odborný výklad toho, čím väčšina z nás dnes žije: sociálne siete, bezduché scrollovanie a neustále hľadanie niečoho na sociálnych sieťach, pričom sami nevieme pomenovať, čo to vlastne je. „Neviem, aké máte potešenie v tom, keď vidíte fotku toho, čo večeral niekto, koho poznáte. Alebo aj nepoznáte. Tik tok je plný agresivity, vulgarizmu. Čokoľvek potrebujete vedieť, nájdete to na internete, ale používajte overené zdroje. Facebook a sociálne siete sú vytvorené na to, aby ste medzi sebou komunikovali, zdieľali zaujímavé poznanie a nie hlúposti,“ hovorí skúsená odborníčka Iveta Radičová. Aj študenti pracujú s umelou inteligenciou, zrýchľuje a zefektívňuje im to štúdium. Hranica medzi použitím a zneužitím bezhraničných možností na internete je však celkom tenká. „V okamihu, keď to používate tak, že to má umelá inteligencia napísať za vás, je to podlosť a my na univerzite to vieme dešifrovať,“ hovorí Radičová.

Podľa sociologičky by žiaci vo veku 14-15 rokov mali tráviť na internete približne 30 minút denne. Realita je však úplne inde. Čísla ukazujú, že mládež trávi denne na internete, zväčša na sociálnych sieťach tri – tri a pol hodiny denne. Keď sa Iveta Radičová opýtala, koľkí z prítomných športujú, ruky dvihli len desiatky žiakov z prítomnej vyše stovky. Na otázku, koľkí vedia hrať na hudobnom nástroji, sa prihlásilo ešte menej. Sociologička poukazuje na to, že kedysi to tak nebolo, pritom dnešné možnosti sú oveľa širšie. Dnes chcú byť mnohí youtubermi, influencermi a zabúdame na to, kto nám upečie chlieb, postaví dom, ušije šaty alebo aj vynesie z ulíc odpady. „Dnes tie technológie nie len pomáhajú orientovať sa vo svete, ale oni za vás rozhodujú. A toto je tá základná zmena, ktorá sa udiala. Teraz sa vám javí, že vás sa to netýka, ale raz budete živiť svojich rodičov, svoje deti nejakou prácou, ktorá musí byť prínosná, inak nebude mať zmysel, prosím, zamyslite sa nad tým,“ prihovárala sa Radičová študentom.

„Táto prednáška bola jedna z najdôležitejších prednášok do života mladých ľudí,“ povedal po besede viceprimátor Róbert Tölgyesi, ktorý vítal profesorku u nás v Šali. Sám má dvoch synov v študentskom veku, o to viac ho téma besedy zaujímala.

Vedci, ktorí pracujú s algoritmami, môžu svoje vedomosti použiť ale aj zneužiť. Práve na tomto princípe pracujú napríklad pre politikov - na objednávku spracujú informácie o potenciálnych voličoch a podľa toho nastavujú svoje obsahy. „Neviem, či pri tom rozhodnutí dať lajk, si každý uvedomuje, že sa z neho stáva spotrebný tovar, s ktorým pracujú tí ostatní a vďaka nemu sú najbohatšie firmy na svete dnes technologické giganty,“ upozorňuje Radičová. Zároveň dodáva, že internet je úžasná vec, ktorá nám ponúka neobmedzené možnosti poznania z každej oblasti života. Tvrdí, že ona sama má zapnutý internet celý deň – používa ho však pre poznanie, získavanie a overovanie informácií. „To, čo ja odporúčam mladým vždy a opakovane: intenzívne používajte internet. Je tam všetko, celé poznanie sveta. Používajme to ako spojenie a prepojenie sveta. Ale nech je nám to dobrý sluha a nie zlý pán. Lebo zlý pán je to vtedy, keď netušíme, že za nás rozhodujú algoritmy, resp. aj tušíme a necháme ich to robiť,“ uzatvára Radičová.

 

(ek)