Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 17.02.2017 - 07:05  //  aktualizácia: 17.02.2017 - 09:38  //  zobrazené: 1070

Mužský hádzanársky bonbónik

Tento víkend sa uskutoční v Mestskej športovej hale v Šali prvé osemfinálové stretnutie Challenge cupu, v ktorom privítajú hádzanári miestneho HKM švajčiarske družstvo TSV St. Otmar St. Gallen.

Do tretieho kola tohto európskeho pohára boli obaja osemfináloví súperi nasadení. Reprezentant švajčiarskej hádzanárskej školy mal za súpera  družstvo Klaipeda  Kraunas (Litva). Už v prvom dueli v Litve si vytvoril švajčiarsky kolektív výbornú východiskovú pozíciu k postupu do osemfinále, nakoľko vyhral na palubovke súpera o sedem gólov 28:35 (13:17), keď sa strelecky zaskvel český hádzanársky reprezentant Ondřej Zdráhala, ktorý bol s desiatimi strelenými gólmi najlepším strelcom duelu, ďalších osem gólov za St. Gallen pridal Geisser (poznámka: spolu zaznamenali viac ako 50 % gólov svojho celku). V odvete švajčiarsky celok svoj náskok ešte navýšil, keď vyhral v pomere 28:24 (14:10), keď po štyri góly zaznamenali Jurilj, Geisser, Gveidner a Kaiser, čo  im vynieslo postup do ďalšieho kola súťaže.

Náš regionálny zástupca HKM Šaľa hral oba zápasy tretieho  kola Challenge cupu s družstvom KH Kastrioti (Kosovo) po dohode na domácej palubovke. Zatiaľ, čo zástupca Kosova ešte v prvom vzájomnom zápase prehral iba rozdielom dvoch gólov 31:29, v odvete už zverenci trénera Jána Kolesára zabrali naplno, keď svojho súpera poslali z palubovky s prehrou o sedem gólov 29:22 a po zásluhe taktiež postúpili do osemfinále Challenge cupu.

 

Súper má svoje kvality     

Švajčiarsky súper, ktorý reprezentuje 75. 000 tisícové mesto St. Gallen sa môže pochváliť bohatou hádzanárskou históriou (poznámka: vznikol už v roku l924), v priebehu ktorej sa stal sedem krát majstrom Švajčiarska a štyri krát si vybojoval prvenstvo v  Švajčiarskom pohári. V kolektíve STV Otmar St. Gallen dostali dostatok priestoru zahraniční legionári, čo potvrdzuje aj prítomnosť piatich zástupcov   bývalej Juhoslávie (Igor Milovič, Dominik Jurilj, Vedran Bajič, Mateuž Čemaz  vrátane  trénera Predraga Borkoviča) v hráčskom kádri a realizačnom kolektíve, ktorý na viac vystužujú dve známe osobnosti hádzanárskej verejnosti:  brankár slovenskej hádzanárskej reprezentácie Michal Shejbal a stredná spojka českej reprezentácie skúsený Ondřej Zdráhala (ročník l983, 95 reprezentačných štartov, 292 strelených gólov), ktorí patria v St. Gallene nielen medzi miláčikov obecenstva, ale aj jeho opory.    

Družstvo TSV St. Otmar  sa môže pochváliť desiatkami štartov v európskych pohárových súťažiach (poznámka: Pohár EHF, Pohár víťazov pohárov, Challenge cup,...), pričom k najväčším úspechom sa radí finále v pohári EHF ročníku

1981/82, ako aj štvrť finále a semifinále (2008/2009) v Pohári víťazov pohárov.

O kvalitách dlhoročného účastníka švajčiarskej hádzanárskej ligy, či už pri pohľade do histórie, resp. na súčasnosť nemožno pochybovať a aj z toho dôvodu, že žreb im prisúdil v osemfinále európskeho pohára  mladý, ale ambiciózny šaliansky HKM  diváci môžu byť svedkami kvalitnej hádzanej.

 

Šaľa chce potvrdiť formu

Šaliansky regionálny zástupca ihneď po postupe do hádzanárskej Extraligy mužov dal svojim súperom vedieť, že nechce byť  v najvyššej súťaži iba do počtu, ale ihneď od prvého roku sa zaradil nebojácny nováčik do hornej polovičky tabuľky. Zisk bronzu v minulom ročníku Extraligy, nedávny postup medzi štyri najlepšie kolektívy v Slovenskom pohári, ako aj druhé miesto Šale po základnej časti v tomto ročníku však hovoria o schopnostiach a kvalitách súčasného úspešného regionálneho reprezentanta.

Blížiaca sa medzinárodná konfrontácia (sobota 18. februára 2017 o 18.00 hod. v MŠH Šaľa, odveta by sa mala odohrať v St. Gallene v nedeľu 26. februára 2017 o 17.00 hodine), by mohla byť pre širokú rodinu priaznivcov hádzanárskym bonbónikom a prihliadajúc aj na kvality oboch účastníkov aj veľkým hádzanárskym sviatkom.  Už dnes je isté, že bežná návšteva na riadnom Extraligovom kole, ktorá sa v Šali pohybuje od 600 – 1.000 divákov a spolu s Prešovom patrí medzi najväčšie na Slovensku bude prekonaná. Nie len kvôli kvalite súpera, ale aj z toho dôvodu, že šaliansky divák býva ďalším hráčom na viac v súbojoch s ťažkými súpermi (poznámka:  odvetný zápas III. kola Challenge cup  TSV St. Otmar St. Gallen - Klaipeda Kraunas, videlo v mestskej športovej štvor tisícovej hale Kreuzleiche iba 500 divákov), či už v Extra ligovej súťaži, alebo na medzinárodnej scéne, kde by chcela Šaľa  zanechať taktiež svoju vizitku. Vy by ste pritom v rámci pozvánky na medzinárodný hádzanársky súboj nemali chýbať  a ste spolu aj s Vašimi priateľmi vítaní.

                                                                                     JOZEF SKLENÁR  

 

 Foto:  sedemnásobný majster Švajčiarska družstvo TSV St. Otmar St. Gallen.