Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.10.2017 - 15:52  //  aktualizácia: 24.10.2017 - 16:04  //  zobrazené: 1552

Nevidiaci a slabozrakí si užili kolkársky turnaj

Nevidiaci a slabozrakí si užili kolkársky turnaj

 

26 nevidiacich a slabozrakých si odskúšalo nové dráhy v šalianskej kolkárni. Hráči šiestich družstiev prišli z rôznych kútov Slovenska. Hendikepovaní kolkári zo Šale, Nitry, Bratislavy, z Vrútok a Šintavy si užívajú nie len tento šport, ale aj život.

Trochu iné pravidlá hry a kategórie, ale o to väčší elán a radosť z hry. V kolkárni vládla dobrá nálada a z hráčov sršala energia. 6. ročník kolkárskeho turnaja nevidiacich a slabozrakých zorganizovali Šaľania. Konal sa uplynulú nedeľu. Súťažiaci boli rozdelení do štyroch kategórií – B1, B2, B3 a B4, pričom hráči v kategórii B1 majú najväčší rozsah hendikepu a v kategórii B4 najslabší. Hráči B1 hrali bez možnosti vidieť čokoľvek. V pravidlách hry totiž platí, že ak hráč kategórie B1 do istej miery vidí, musí si dať špeciálne okuliare. Tie sú nepriesvitné. Títo hráči a kolkári z kategórie B2 hrajú povinne s asistentom, ktorý súťažiacemu podáva guľu.

Hráči sa na vynovených dráhach vyšantili do sýtosti, každý mal 120 hodov. Aj v hodnotení však majú, vzhľadom na ich hendikep, upravené pravidlá. Napríklad mužom v kategórii B1 sa pripočíta 25% bodov, ženám 30%. Ženám v skupine B4 sa prirátajú už len 2% a dokonca mužom sa odrátajú 3% z bodov. Najúspešnejším kolkárom dňa sa stal Štefan Kubaš z Vrútok, „nahádzal“ 634 bodov. Dámy sa ale nedali zahanbiť, Anna Strížová z kategórie B3, ktorá hrala za šintavských kolkárov, získala v súťaži až 682 bodov. Ceny si prevzali z rúk Martiny Čižmárikovej z Mestského úradu v Šali. Mesto podporilo podujatie formou dotácie. Hráčom blahoželáme k výsledkom! 

 

(ek, foto: Martina Čižmáriková)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  •