Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.12.2023 - 09:11  //  aktualizácia: 22.12.2023 - 10:51  //  zobrazené: 720

Poslanci schválili rozpočet, dane pre obyvateľov sa nezvyšujú

Poslanci sa vo štvrtok, pár dní pred Vianocami zišli v neplánovanom termíne, aby prerokovali a schválili rozpočet na budúci rok. Vzhľadom na náročnú situáciu, ktorú prežívajú všetky slovenské samosprávy, sa rozpočet tvoril ťažko. Napriek tomu ho poslanci schválili a mesto tak do nového roku nevstupuje v rozpočtovom provizóriu.

Dobrou správou pre obyvateľov je, že sa nezvyšujú miestne dane a poplatky, zostávajú na úrovni z tohto roka. Obyvatelia si tak za vývoz odpadu, nehnuteľnosť, držanie psa či parkovacie miesta zaplatia v novom roku toľko, koľko platili aj v roku 2023.

Budúci rok čakajú mesto dve veľké, kľúčové investície, na ktoré získala Šaľa mimorozpočtové zdroje.  „Napriek náročnej situácii dokončíme na jar 2024 lesopark a pustíme sa do dvoch významných investícií – zvládneme rekonštrukciu materskej školy na Budovateľskej ulici a realizáciu vnútromestskej cyklotrasy,“ priblížil primátor Jozef Belický.

Ak by poslanci rozpočet neschválili, mesto by fungovalo v rozpočtovom provizóriu. V praxi to znamená, že za mesiac by samospráva nemohla prekročiť jednu dvanástinu z celkových výdavkov schváleného rozpočtu z predchádzajúceho roka, ale napríklad aj to, že by nemohla poskytovať dotácie.

„Stále nemáme schválený štátny rozpočet (schválili ho tiež vo štvrtok – pozn. autora), preto sme mohli vychádzať len z informácií, ktoré máme k dispozícii a robili sme maximálne možné odhady s tým, že sme si vedomí toho, že v roku 2024 bude potrebné tento rozpočet upraviť v závislosti od vývoja situácie,“ povedala prednostka Jana Nitrayová pri predkladaní návrhu rozpočtu. Mesto bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni viac ako 37-miliónov eur. Celý materiál si môžete pozrieť na stránke mesta:

VIDEO ZÁZNAM ZO ZASADNUTIA
https://sala.sk/clanok/09-2023-zasadnutie-mestskeho-zastupitelstva-21-12-2023

https://sala.sk/clanok/9-zasadnutie-mestskeho-zastupitelstva-v-sali-v-roku-2023

 

(ek)