Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.08.2016 - 08:55  //  aktualizácia: 26.08.2016 - 09:14  //  zobrazené: 2622

V novom školskom roku výrazné zmeny

Len nedávno sa deti tešili na 66 voľných dní a už  nám  klope na dvere nový školský rok.  Bezstarostné letné radovánky onedlho vystrieda pravidelné zvonenie školského zvončeka.   Školy a školské zariadenia nezaháľali ani počas prázdnin a zodpovedne sa pripravovali, aby nový školský rok bol organizačne, personálne i materiálne zabezpečený.

V školskom  roku  2016/2017 v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa  sú 3 základné školy s materskou školou, 3 základné školy, 6 materských škôl, základná umelecká škola a centrum voľného času. Vedenie mesta na čele s Mgr. Jozefom Belickým, ako aj samospráva mesta považujú oblasť školstva za svoju prioritu a vďaka tomu sa mohli uskutočniť mnohé aktivity, ktoré prispeli ku skvalitneniu výchovno - vzdelávacieho procesu a zlepšeniu materiálne - technického zabezpečnia škôl a školských zariadení. Nový školský rok prinesie výrazné zmeny do škôl.

Verejnosť si určite všimla ako opeknela budova ZUŠ na Hlavnej ulici, na ktorej boli vymenené okná a obnovená fasáda budovy. Po dlhých rokoch sa dočkala rekonštrukcie aj fasáda historickej budovy v centre mesta, v ktorej sídli ZŠ s MŠ  Petra Pázmánya s VJM. V priebehu najbližších týždňov sa uskutoční aj obnova fasády na ZŠ J. Hollého vo Veči. Na tejto škole sa zrealizovala aj kompletná výmena okien a dverí, zrekonštruovala  a zateplila sa strecha na pavilónoch B a C.  Na ZŠ Ľ. Štúra prebieha  rekonštrukcia telocvične a na ZŠ s MŠ J. Murgaša  sa vymieňa dlažba pri vstupoch do budovy za protišmykovú. Všetky tieto i ďalšie aktivity si vyžiadali nemalé finančné prostriedky.  Významná  časť financií na tieto investičné akcie  ide z rozpočtu mesta, v tomto roku to bude  cca 215 000 eur.  Mesto sa uchádzalo aj o mimorozpočtové zdroje z rôznych projektov. Takto sa podarilo získať z Environmentálneho fondu 129 000 eur, 70 000 eur z ministerstva školstva na riešenie havarijných situácií, 53 500 eur z dotácie ministerstva školstva  na rekonštrukciu a vybavenie telocviční.  Demografický vývoj v našom meste sa stabilizoval, dokonca na základných školách  po rokoch stagnácie nám mierne narástol počet žiakov. Presné počty detí budú známe až po zisťovaní údajov do Eduzberu    k 15. 9. 2016.

Počet detí

2013/2014

2014/2015

2015/2016

2016/2017 (predpokladaný)

    801

     779

    804

          761

1 900

  1 917

 1 927

       2 021

 

MATERSKÉ ŠKOLY                                      

Kapacita materských škôl je postačujúca a všetky žiadosti o prijatie dieťaťa do MŠ boli vybavené kladne. Prispelo k tomu predovšetkým zriadenie MŠ Bernolákova v roku 2015. V predchádzajúcom školskom roku  navštevovalo materské školy  804 detí  v  36 triedach,  s priemerným počtom detí v triede 22,3. V novom školskom roku sa počet tried nemení, takže klesne počet detí v triedach na priemer 21,14. Počet predškolákov bude 244. Vzrastie počet detí, ktoré ešte nedovŕšili 3 roky na 99.

V materských  školách bude prebiehať  predprimárne vzdelávanie detí  podľa inovovaného Štátneho  vzdelávacieho programu. Činnosť  vo všetkých MŠ je veľmi pestrá, zapájajú sa do rôznych programov a projektov.  Štátna školská inšpekcia vysoko hodnotí  výchovno-vzdelávací proces. Spoločnosť pre predškolskú výchovu pod vedením PaedDr. Gužíkovej je organizátorom mnohých regionálnych, ale i celoslovenských aktivít. Všetky MŠ svoj edukačný proces spestrujú rôznymi aktivitami a podujatiami, ktoré nie je možné vymenovať, ale rodičia sa môžu o nich informovať prostredníctvom webového sídla MŠ.

MŠ Hollého

Je v rámci mesta najväčšou MŠ. Navštevuje ju 190 detí v 8 triedach, z toho 2 sú elokované na ZŠ J. Hollého. Materská škola okrem štátom stanovených cieľov a štandardov obohatí výchovu a vzdelávanie o interné projekty, programy, akcie či spoločenské udalosti, ktoré sú súčasťou tradície a kultúry MŠ.  MŠ je zameraná na ľudové tradície, rozvíjanie počítačovej a dopravnej gramotnosti, rozvíjanie komunikácie a jazykovej prípravy detí. Riaditeľkou je Irena Vargová.

MŠ Budovateľská

V 3 triedach je 74 detí. Zameriava sa na  netradičné pohybové aktivity /jogové cvičenia/, pravidelne organizuje športovú olympiádu v letnom období, pohybový a tanečný krúžok v spolupráci s CVČ, turistické vychádzky k Váhu, predplaveckú prípravu, spoločné športové a pohybové podujatia s rodičmi a zapája sa do projektu eTwinning, ktorý podporuje rozvoj spolupráce európskych škôl. Riaditeľkou  MŠ je Eva Reháková.

MŠ Družstevná

V tejto MŠ zatiaľ neboli realizované väčšie rekonštrukčné práce. Mesto má pripravený  veľkorysý projekt na celkovú rekonštrukciu  aj s prístavbou, ktorá by zabezpečila ďalšie skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a navýšenie kapacity. Po vyhlásení výzvy sa budeme uchádzať o finančné prostriedky mimo rozpočtu mesta. MŠ v súčasnosti navštevuje 127 detí v 6 triedach. Na podporu zdravia a imunity detí  MŠ prevádzkuje v zimnom období inhalačnú miestnosť a saunu. Plánuje sa činnosť interných krúžkov a v spolupráci s Goal Academy  bude fungovať športový krúžok. Riaditeľkou školy je PaedDr. Dagmar Mesárošová.

MŠ 8. mája

Medzi priority Materskej školy 8. mája patrí anglický jazyk ako integrovaná súčasť edukačného procesu a  rozvoj finančnej  gramotnosti detí,  na čo slúži počítačová učebňa. Realizujú sa interné projekty a preventívno-výchovné programy. Bohatá je krúžková činnosť, organizujú sa výlety, exkurzie a každoročný pobyt detí v škole v prírode. Na šport a zábavu slúžia exteriérové hračky  a  miniihrisko s umelým trávnikom. Materskú školu navštevuje 87 detí v 4 triedach. Riaditeľkou školy je Beata Sobotová.

MŠ Okružná

Počas letných prázdnin MŠ zrealizovala výmenu termostatických hlavíc na radiátoroch, ktorá prispeje k zvýšenému komfortu v triedach.  Je zapojená do projektov podporujúcich zdravý životný štýl,  spolupracuje s mestskou políciou, zapája sa do projektov ochrany životného prostredia, organizuje plaveckú prípravu detí, návštevu divadelných predstavení, výlety za krásami regiónu i Slovenska.  MŠ navštevuje 93 detí v 4 triedach. Počas leta prebehlo výberové konanie a staronovou riaditeľkou sa stala Mgr. Ľubica Hippová.

MŠ P. J. Šafárika

Novozriadená školská knižnica poskytuje nové možnosti pre rôzne aktivity, ktoré škola organizuje  pre deti, ale aj pre ich rodičov. Plánujú sa rôzne besedy s odborníkmi v oblasti pripravenosti na vstup do školy, workshopy s rodičmi, čitateľské popoludnia, ktoré podporia spoluprácu rodiny a školy.  Škola organizuje stretnutia učiteliek materskej školy s učiteľkami ZŠ a odbornými zamestnancami CPPPaP.  V rámci projektu eTwinning  MŠ  spolupracuje s partnerskou školou z Holandska. Zapojila sa do programu proti násiliu, ktorý slúži na obmedzenie agresívneho správania a rozvíja sociálne a emociálne kompetencie. Aktívne pristupuje k environmentálnemu vzdelávaniu a ochrane životného prostredia. Na jeseň  zrealizuje výsadbu stromov a kríkov v areáli MŠ.  MŠ navštevuje 89 detí v 4 triedach. Riaditeľkou školy je Danka Molnárová.

ZÁKLADNÉ ŠKOLY

Po piatich rokoch je  znovu  v meste Šaľa viac ako 2 000 žiakov. Oproti minulému roku je predpoklad navýšenia o 94 žiakov a v školách oproti vlaňajším 108 triedam bude v novom šk. roku 112 tried.   Všetky školy vzdelávajú v 1., 2., 5. a 6. ročníku podľa inovovaného Štátneho vzdelávacieho programu. V ostatných ročníkoch pokračuje vzdelávanie podľa pôvodného ŠVP.  Aj tento rok sa budú ZŠ  líšiť svojou profiláciou. Podľa nej sa rodičia môžu rozhodnúť , ktorú si vyberú pre svoje dieťa. Samozrejme je to obmedzené kapacitou školy.  Na všetkých školách prebiehajú mnohé projekty a mimoškolské aktivity, ktoré nie je možné zachytiť v jednom článku, preto odporúčam pravidelne sledovať webové stránky škôl.

ZŠ s MŠ Bernolákova

Po polstoročí činnosti školy v školskom roku  2016/2017 začína fungovať ako základná škola s materskou školou. Po  rokoch turbulencií sa situácia v škole stabilizovala a počet žiakov sa postupne zvyšuje.  V súčasnosti  vzdeláva  cca 120 žiakov v ZŠ a 42 detí v MŠ, z toho 6 detí v triede pre autistov. Zapája sa do rôznych projektov a snaží sa o získavanie financií z rôznych zdrojov. Týmto spôsobom sa podarilo vybaviť školskú dielňu a odborné učebne prírodovedných predmetov nadštandarnými pomôckami. Areál poskytuje výborné podmienky na prevádzku rôznych športov v letnom i zimnom období. V telocvični sa nachádza lezecká stena a žiaci v zime si môžu užívať ľadovú plochu. Už od 1. ročníka sa vyučujú cudzie jazyky. Riaditeľkou školy je Mgr. Janka Tóthová.

ZŠ Jána Hollého

Škola začala svoju činnosť v roku 1991. Od začiatku sa profiluje na otvorenú školu v oblasti záujmových aktivít a v oblasti telesnej výchovy a športu so zameraním na hádzanú a športovú streľbu. Okrem dvoch telocviční  má škola multifunkčné ihrisko a tartanovú dráhu.
Škola sa bude aj naďalej zameriavať na vyučovanie cudzích jazykov už od 1. ročníka, na posilnenie výučby slovenského jazyka a literatúry, matematiky, informatiky a informatickej výchovy a ostatných prírodovedných predmetov. Veľký dôraz sa kladie na prácu so žiakmi s poruchami učenia. Pôsobí tu špeciálny školský pedagóg. Škola už tretí rok  spolupracuje so Základnou školou Horka - Domky v Třebíči v Českej republike. V októbri 2016 je naplánované stretnutie v Třebíči, kde plánujú posunúť spoluprácu aj na metodickú úroveň v oblasti výchovy a vzdelávania.  Škola úzko spolupracuje s Duslo, a. s.  v rámci profesionálnej orientácie žiakov a je zapojená aj do ďalších projektov. Školu navštevuje 384 žiakov a riaditeľom školy je Mgr. Ján Minár.

ZŠ Jozefa Cígera Hronského

V školskom roku 2016/2017 sa žiaci tešia na nové multifunkčné ihrisko, ktoré začnú naplno využívať nielen na hodinách telesnej výchovy, ale aj v rámci záujmovej činnosti a ďalších voľnočasových aktivít. Určite ich poteší aj zámer vedenia školy  nahradiť čo najviac starých  počítačov novými, ktorými by  chceli vybaviť najmenej jednu z troch počítačových učební. Pribudne jedna trieda na 1. stupni a jedno oddelenie ŠKD, to znamená, že v škole bude viac žiakov. Pre všetkých pripravia pedagógovia množstvo zaujímavých aktivít, takže nový školský rok nebude len o učení a plnení si rôznych povinností, ale určite  bude aj plný zábavy a radosti z pripravovaných činností.  Od r. 2000 je škola zapojená do Projektu alternatívnej starostlivosti o mimoriadne nadané deti. Škola má 323 žiakov a riaditeľkou školy je Mgr. Jarmila Husáriková.

ZŠ s MŠ s VJM Petra Pázmánya

Okrem celkovej rekonštrukcii fasády budovy prebieha aj rekonštrukcia kanalizácie, ktorá má byť ukončená do 10. septembra. V jedálni sa vymenila podlahová krytina. Z nadačných fondov  škola zriadila ďalšiu počítačovú učebňu a vymenila celý počítačový park.  Škola je zameraná na rozšírené vyučovanie prírodovedných predmetov a orientuje sa na zachovanie kultúrneho dedičstva národnostnej menšiny.  Aktívne sa zapája do rozvojových projektov zameraných na oblasť zdravého životného štýlu a multikultúrnej výchovy.  V materskej škole je jedna trieda s 19 deťmi, ktorá je elokovaná na Družstevnej ul. a zástupkyňou riaditeľky je Andrea Mészárosová.  Základná škola má 140 žiakov a riaditeľkou školy je Mgr. Katarína Dohányosová.

ZŠ Ľudovíta Štúra

Aj na tejto škole počas prázdnin panoval čulý stavebný ruch. Vymenili sa vchodové dvere na budove školy, upravila sa spojovacia chodba a priestory kabinetov, vymenili sa žľaby na streche a opravili sa vodovodné a kanalizačné rozvody v školskej jedálni.  V novom školskom roku sa plánuje rekonštrukcia sociálnych zariadení a výmena elektrických rozvodov. Škola je zapojená do projektu eTwinning, v ktorom  má cezhraničnú spoluprácu  s partnerskou ZŠ s MŠ z Brna. K podpore slovenských kultúrnych tradícií so Slovákmi žijúcimi v zahraničí prispievajú stretnutia  so žiakmi ZŠ v obci Tardoš v Komárňansko-ostrihomskej župe.  V spolupráci s UKF v Nitre – katedra fyziky  škola organizuje metodické dni. Propagácia chémie pomocou zábavných pokusov prispela k zvýšeniu záujmu zo strany žiakov o tento predmet. So Združením učiteľov chémie bola  škola  spoluorganizátorkou metodických dní. Základná škola má 420 žiakov a riaditeľkou je Mgr. Lýdia Muráriková.

ZŠ s MŠ Jozefa Murgaša

S počtom žiakov 575 je to najväčšia škola v našom meste. V každom ročníku na 2. stupni je jedna trieda zameraná na vyučovanie matematiky, informatiky a prírodovedných predmetov.  Ďalšie triedy v ročníku sú zamerané na regionálnu výchovu. V špeciálnej triede sa vzdelávajú žiaci s ľahkou mentálnou retardáciou. Škola má 29 bežných tried, 13 odborných učební a 2 telocvične.  V novom školskom roku sa plánuje úprava  atletickej časti areálu školy, výrub nebezpečných drevín v areáli školy, zriadenie školskej historicko-expozície a  rozšírenie ponuky záujmových útvarov. Pripravuje sa projekt revitalizácie oboch átrií, ktoré majú byť orientované na kultúrno-spoločenské vyžitie  detí, žiakov, zamestnancov, rodičov, širokej verejnosti a tiež zriadenie tzv. street workoutového ihriska. Dve triedy MŠ bude navštevovať 43 detí. Zástupkyňou riaditeľa pre MŠ je Ingrid Swietyová a riaditeľom školy je PhDr. Rudolf Kuklovský.

Základná umelecká škola

Aj v novom školskom roku 2016/2017 ponúka umelecké vzdelávanie pre všetky vekové kategórie.  Žiaci a pedagógovia školy pripravujú každoročne mnoho koncertov a výstav v meste a spolupracujú s viacerými inštitúciami. V snahe spájať jednotlivé druhy umenia hľadajú aktuálne témy a pracujú na spoločných projektoch všetkých štyroch odborov: hudobného, výtvarného, tanečného a literárno-dramatického. Tento kalendárny rok si celý svet pripomína 260. výročie narodenia velikána viedenského klasicizmu Wolfganga Amadea Mozarta. Škola v spolupráci všetkých odborov pripravuje  netradičné podanie rozprávkovej opery Čarovná flauta. Stovky detí vstúpia do vynovenej budovy, aby rozvíjali svoje umelecké zručnosti. Aj v novom šk. roku ich bude cca 770, preto škola prijala 3 nových učiteľov. Riaditeľom školy je Akad. soch. Milan Jančovič.

Centrum voľného času

Centrum voľného času v Šali počas letných prázdnin zabezpečovalo osem týždňov plných rôznych aktivít, ktorých sa zúčastnilo viac ako 400 detí. Deti si mohli vybrať „z každého rožku trošku“, takže nuda nemala šancu. V plnej prevádzke bola aj posilňovňa. Divadelný súbor Materinky mal v letných mesiacoch niekoľko predstavení pre najmenších. September, tak ako po iné roky, začína prípravou na otvorenie záujmových útvarov. Rodičia v priebehu septembra majú možnosť prihlásiť deti do nasledovných záujmových  útvarov: divadelné, tanečné, pohybové, športové, jazykové krúžky, krúžok malý kuchárik, archeologický, keramický, krúžok šikovných rúk, hopkanie s mamičkou. Novinkou v školskom roku 2016/2017 bude záujmový útvar malý chemik a malý vedec, kde deti budú robiť rôzne zaujímavé pokusy. V CVČ Šaľa bude v stredu 7. septembra 2016 od 15:00 h  zápis do tanečných kurzov. Riaditeľom CVČ je Ing. Michal Malárik.

Z uvedeného prehľadu činnosti jednotlivých škôl a školských zariadení vidieť, že sa poctivo pripravovali na nový školský rok. Deti a žiaci sa môžu tešiť nielen na získavanie nových vedomostí a zručností, ale určite sa tešia aj na svojich kamarátov. Vedenia škôl , pedagogické zbory aj nepedagogickí pracovníci  sa snažia o to, aby čas strávený v škole bol nielen užitočný, ale aj príjemný a zábavný.

Ing. Erika Velazquezová, SŠÚ