Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.09.2016 - 16:51  //  aktualizácia: 07.09.2016 - 17:00  //  zobrazené: 3212

Šaľania tlačili v Maďarsku banský vozík

Primátor mesta Šaľa aj tento víkend upevňoval partnerstvo a spoluprácu s našimi družobnými mestami. Naši priatelia v partnerskom meste Oroszlány v Maďarsku v uplynulých dňoch 1.- 4. septembra 2016 organizovali po 66. krát Banícky deň.

Počas víkendu sa do rozbehnutého programu slávností zapojili aj Šaľania. V rámci 4. ročníka súťaže v tlačení vyše 350 kg vážiaceho banského vozíka (tzv. csille), sa medzi družstvami predstavilo po prvýkrát aj mužstvo Mestskej polície Šaľa (Krokavec, Scíranka, Varga, Tóth, Políček), ktoré v konečnom poradí mužskej časti súťaže skončilo na krásnom treťom mieste. Tlačenie banského vozíka si vyskúšal aj primátor Jozef Belický. Tzv. limitný čas pre súťaž udalo práve družstvo primátorov, ktorí ako prví absolvovali okruh v centre mesta. Do zápolenia sa aktívne zapojila aj poslankyňa mesta Milena Veresová.

Program pokračoval oficiálnymi príhovormi zahraničných hostí slávností, kam zavítali okrem zástupcov Šale aj delegáti z mesta Końskie v Poľsku a z mesta Kuhmo vo Fínsku, ktoré sú tiež partnerskými mestami nášho mesta Šaľa, ale napríklad aj zástupcovia z nemeckého mesta Plochingen. Hosťom aj domácim predviedol svoje umenie Šaliansky folklórny súbor Šaľan v sprievode ĽH Muzička a FSS Važina. Vystúpenie bolo pretkané svadobným pásmom „Ideme, ideme“, ktoré je zostavené z ľudových piesní, zvykov a tradícií obce Šoporňa a jej regiónu. Naši folkloristi si svojim prvým vystúpením v tomto meste získali srdcia organizátorov aj divákov.

Nedeľa patrila súťaži vo varení baníckeho perkeltu v areáli baníckeho múzea na kraji mesta v sprievode podujatí pre deti a kultúrnych vystúpení. Šaľania si prehliadli v areáli vystavené banícke stroje, náradie, múzeum aj sprístupnenú časť bývalej štôlne. 

Počas dvojdňovej návštevy plnej osobných stretnutí však vznikol priestor aj pre prediskutovanie ďalších spoločných aktivít a pripravovaných projektov, o ktorých vás budeme môcť informovať v najbližších správach z oblasti partnerskej kooperácie.

 

(E.Vargová)

  • Družstvo primátorov a starostov pri tlačení baníckeho vozňa
  • Poslankyňa MsZ M. Veresová v medzinárodnom družstve s poľskou delegáciou z mesta Końskie
  • Družstvo Mestskej polície Šaľa po štarte
  • Záverečný sprievod súťaže
  • Víťazi súťaže v tlačení baníckeho vozňa – mužstvo MsP na  3 .mieste
  • Vyslanci zo Šale po oceňovaní
  • Primátor mesta Šaľa Jozef Belický a náčelník MsP Šaľa Peter Krokavec v rozhovore s primátorom mesta Oroszlány Zoltánom Lazókom
  • Primátor hostiteľského mesta Oroszlány víta zahraničných hostí a návštevníkov podujatia
  • Primátor mesta Šaľa Jozef Belický sa prihovára obyvateľom mesta Oroszlány a odovzdáva pozdravy zo Šale
  • Jozef Belický v rozhovore s riaditeľkou gymnázia v meste Kuhmo ( v pravo)
  • Vystúpenie fokloristov zo Šale a okolia