Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 18.06.2017 - 08:51  //  aktualizácia: 18.06.2017 - 10:34  //  zobrazené: 3987

Šalianska regionálna voltíž s 15 medailami

Šalianska regionálna voltíž s 15 medailami

Štafetu v Slovenskom voltížnom pohári po šalianskej TJ Slávia SOUP prevzal v tomto mesiaci Jazdecký klub  Spojená škola Ivanka pri Dunaji, ktorý  usporiadal v spolupráci so Slovenskou jazdeckou federáciou tretie kolo SVP 2017, na ktorom už štartovali aj jazdci z N. Ž. Topoľčianky (poznámka: na druhom kole v Šali chýbali). V konkurencii slovenskej voltížnej elity štartovali aj pretekári šalianskeho regiónu: TJ Slávia SOUP Šaľa, JK Lángov dvor Trnovec n/V a JK Rusty Šaľa.  

V kategórii mladších detí  u chlapcov región zástupcu nemal, ale u v súťaži dievčat v konkurencii 20 jazdkýň si  vynikajúce viedli pretekárky šalianskej Slávie SOUP. Prvenstvo z druhého kola SVP obhájila Eliška Nemčeková, pred domácou jazdkyňou Zuzanou Špačkovou, bronz patril ďalšej členke Slávia SOUP Kataríne Nagyovej.  Do šestky najlepších sa ešte dostali aj ich oddielové kolegyne Veronika  Fülöpová a  Mia Spisziák.    
 
V kategórii starších detí medzi chlapcami vyhral Andrej Meňhert (N. Ž. Topoľčianky), ktorý zviedol o prvenstvo tuhý súboj s Teom Sýkorom (Trnovec n/V)  a nakoniec aj vyhral s výborným výkonom 6, 571 bodu o dve desatiny bodu. Vynikajúcu úroveň mala súťaž dievčat, kde sa prvá šestica jazdkýň (poznámka: všetky z Nitrianskeho regiónu)  dostala cez 6, 200 bodovú hranicu, čo je doposiaľ v prebiehajúcom Slovenskom voltížnom pohári najlepší výsledok. Víťazka v tejto súťaži Ivana Cigáňová (Topoľčianky) získala na viac  aj najvyššiu známku v III. kole SVP  6,989. Iba o jednu desatinu bodu za ňou zaostala víťazka z druhého kola  Ema Sýkorová (Trnovec n/V).  Najlepšie jazdkyňa  Slávia SOUP Šaľa Katarína Packová skončila piata.    


 
V juniorskej kategórii vzhľadom k tomu, že neštartoval víťaz II. kola Martin Sebastien (JK Rusty Šaľa)  mal medzi chlapcami  cestu za víťazstvom otvorenú  Frederik Fülöp (SOUP Šaľa), ktorý vyhral - 5,385 bodu.  Medzi dievčatami však prišlo k menšiemu „zemetraseniu“, keď prvenstvo vybojovala po výbornom výkone a vysokej známke 6,832 bodu domáca pretekárka Hana Jezberová, (Stretia skončila Jozefína Baloghová OUP Šaľa – 3. miesto). Až za stupňom víťazov skončila víťazka predošlého kola a slovenská reprezentantka Lea Hakszer (SOUP Šaľa), ktorej zranenie z povinnej jazdy však nedovolilo naplno cvičiť.
 
Kategória  juniorských dvojíc je zatiaľ doménou mladej talentovanej dvojice Ema Sýkorová – Ema Dudonová  z trnoveckého Lángovho dvora, ktorá vyhrala prvé dve kolá SVP a nenašla premožiteľa ani v Ivanke p/D, kde vyhrala so známkou 6, 944 bodu, čo bola druhá najvyššia známka tretieho kola. Regionálnu voltížnu verejnosť teší nielen ich tretie víťazstvo v rade, bronz putoval do vitríny SOUP Šaľa zásluhou mladej dvojice Žofia Tyukos – Romana Strhlíková.
 
Aj v ďalších dvoch kategóriách sme spoznali nových víťazov. V kategórii detských voltížnych skupín sa na najvyšší stupeň dostala Ivanka p/D, ktorá vyhrala pred obhajcom prvenstva skupinou z JK Trnovec  n/V a tretie miesto patrilo voltížnym jazdcom SOUP Šaľa.  Kategóriu juniorských voltížnych skupín ovládli v druhom kole obe skupiny  Slávia SOUP Šaľa, ktoré skončili na prvých dvoch miestach, ale v Ivanke p/D sa museli skloniť pred umením jazdcov N. Ž. Topoľčianky. Títo  pod vedením skúseného lonžera Borisa Kodaka získali prvenstvo a šalianske skupiny odsunuli na druhé a tretie miesto.  
 
Šaliansky región opäť zabodoval

Aj v treťom kole Slovenského voltížneho pohára v Ivanke p/D štartovali deti, juniori, ale aj seniorskí  jazdci v desiatich súťažných kategóriách a podobne ako v Šali Nitriansky región potvrdil svoje výkonnostné kvality, keď jeho reprezentanti získali 23 medailových ocenení, (poznámka: na zisku 15 medailí mali zásluhu  voltížni jazdci šalianskeho okresu). Prvenstvo trochu prekvapujúco (poznámka: v II. kole v Šali obsadili so ziskom piatich medailí (4 x striebro a raz bronz až štvrté miesto) si vybojovali domáci jazdci  z JK Spojená škola Ivanka p/D,  ktorí síce získali opäť iba päť medailových umiestnení (4 zlaté a jednu striebornú medailu),  ale pri väčšom počte víťazstiev „odsunuli“ N. Ž. Topoľčianky na celkové druhé miesto. Zverenci trénera Borisa Kodaka, ktorí cvičili na koňoch Lea a Camelia (poznámka: boli vyhodnotené odbornou komisiou ako najlepšie kone III. kola) vybojovali 3 zlaté, 3 strieborné a 2 bronzové medaile. Najväčší počet medailových umiestnení desať (poznámka: podobne ako v II. kole SVP v Šali) obsadili jazdci TJ Slávia SOUP Šaľa (2 x zlato, 3 x striebro a 5 x bronz), čo stačilo  jazdcom s trénerkami Janou Majdlenovou a Beátou Tóthovou, ktoré lonžovali  kone: Frajer, Vilám a Nadir na obhajobu tretieho miesta v hodnotení jazdeckých klubov.
Po prvý krát v tomto roku sa do trojice najlepších voltížnych klubov Slovenska neprebojovali pretekári JK Lángov dvor Trnovec n/V (poznámka: v Košiciach obsadili 3. miesto, v Šali hodnotenie jazdeckých klubov vyhrali), keď vyhrali kategóriu dvojíc a pridali aj štyri druhé miesta. Jedným striebrom prispel do bohatej medailovej zbierky Nitrianskeho regiónu aj jazdci JK Rusty Šaľa.
Výborné výsledky a výkony reprezentantov Nitrianskeho kraja a šalianskeho okresu v prvých troch kolách Slovenského voltížneho pohára sú dobrou predzvesťou pred štvrtým kolom SVP, ktoré usporiada OZ Galaxia Poprad v Spišskej Teplici, ale aj dobrou previerkou pred augustovými juniorskými majstrovstvami sveta v rakúskom Ebreichsdorfe a septembrovými majstrovstvami Slovenska, ktoré sa uskutočnia v  N. Ž. Topoľčianky. 
 

JOZEF SKLENÁR

Výsledky III. kola SVP – Ivanka p/D
 
Mladšie deti  -  dievčatá: 1. Eliška Nemčeková  4,436 b. (TJ Slávia SOUP Šaľa – kôň Frajer, lonžér Jana Majdlenová), 2. Zuzana Špačková (Ivánka p/D), 3. Katarína Nagyová (SOUP Šaľa – kôň Vilám, lonžér Beáta Tóthová ),... 5. Veronika  Fülöpová,  6.  Mia Spisziák (SOUCH Šaľa). 
 
Staršie deti - chlapci: 1. Andrej Meňhert 6, 571 b. (N. Ž Topoľčianky), 2. Teo Sýkora  6,361 b. (Trnovec n/V, Ejfél Pluto, lonžér Vladimíra Lenčéšová),... 4. Juraj Rekéň (SOUP Šaľa).  
Staršie deti -  dievčatá:  1. Ivana Cigáňová 6,989 b. (N. Ž Topoľčianky), 2. Ema Sýkorová – 6,879  b (Trnovec n/V, kôň Ejfél Pluto, lonžer V. Lenčéšová),... 4. Ema Dudonová  (Trnovec n/V), 5. Katarína Packová (SOUP Šaľa).
 
Juniori chlapci: 1. Frederik Fülöp 5,385 b. (SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonžer J. Majdlenová).
Juniori – dievčatá: 1. Hana Jezberová 6,832 b. (Ivanka p/D),... 3. Jozefína Baloghová  6,223 b.,  4. Lea Hakszer  (obe SOUP Šaľa).
 
Kategória dvojice: 1. Ema Sýkorová – Ema Dudonová, 6,944  b. (Trnovec n/V, kôň Ejfél Pluto, lonžer V. Lenčéšová), 2. Ivana Cigáňová – Stela Strečková (N.Ž Topoľčianky),  3. Žofia Tyukos – Ramona Strhlíková (SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonžer J. Majdlenová), 4. Zuzka Mikulová – Martina Vargová (Trnovec n/V), 5. Žofia Szaboová – Ema Floreková (SOUP Šaľa).
 
Seniorky: 1. Beata Dudašíková 5,347 b.  (Ivanka p/D), 2. Lucia Veselá (Rusty Šaľa, kôň Catalin, lonžer Pavol Zagata).
 
Voltížne skupiny – deti: 1. Ivanka p/D 3,099 b., 2. Trnovec n/V  (S. Špendlová, Hana Sedlárová, Sofia Jánošová, Sára Slamková, Timea Súdorová, Jack Oláh), 3. SOUP Šaľa (Mia Spisziaková, Olívia Benčíková, Viktória Tóthová, Júlia Benčíková, Frederika Fülöpová, Mia Eissellová).
 
Voltížne skupiny – juniori: 1. N. Ž. Topoľčianky 4,910 b.,  2 SOUP Šaľa „A“ (L. Hakszer, K. Packová, R. Strhlíková, J. Baloghová, E. Nemčeková, Ž. Tyukos),  3. SOUP Šaľa „B“ (F. Fülöp, Ema Floreková, Žofia Szabová, Juraj Rekeň, Chiara Grmanová, Katarína Nagyová).

fotografie nájdete v galérii pod článkom

Foto č. 1: zľava lonžer Vladislava Lenčéšová a víťazná dvojica Ema Dudonová s Emou Sýkorovou (JK Lángov dvor Trnovec n/V)
Foto č. 2:  zľava víťazka Eliška Nemčeková – lonžer Jana Majdlenová, úplne vpravo bronzová Katarína Nagyová – lonžer Beáta Tóthová (všetky SOUP Šaľa)
Foto č. 3: zľava víťaz v kategórii chlapcov Andrej Meňhert, v strede Teo Sýkora a vpravo Sebastián Kodak s lonžermi V. Lenčešovou a Borisom Kodakom.  
Foto: č. 4: strieborná Ema Sýkorová pri voľnej jazde na koni Ejfél Pluto z  JK Lángov dvor Trnovec n/V.

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Dekorácia dvojíc - víťazky E. Dudonová a E. Sýkorová
  • Dekorácia mladších dievčat, zľava Eliška Nemčeková
  • Dekorácia starších chlapcov, zľava A. Meňhert, T.Sýkora, S.Kodak
  • Ema Sýkorová
  • Víťazná juniorská skupina TJ Slávia SOUP Šaľa