Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 07.05.2021 - 12:54  //  aktualizácia: 07.05.2021 - 13:11  //  zobrazené: 1458

V ZŠ J. C. Hronského v Šali privítali jar výzdobou prírodnej učebne

V Základnej škole Jozefa Cígera Hronského v Šali privítali jar výzdobou prírodnej učebne. Po úpravách spojených s revitalizáciou v nej vytvorili „symbolickú podlahu“. Uprostred nej zložili kvet z maľovaných kameňov, ktoré priniesli žiaci do školy a na hodinách výtvarnej výchovy ich vyzdobili. Sú medzi nimi rozličné kvietky či rozprávkové postavy, podľa toho, aké mali kamene tvary. S myšlienkou sa zapojila škola aj do súťaže talentagent.sk (http://talentagent.sk/detail/6974-prvy-jarny-kvietok). 

„V areáli našej školy máme už roky učebňu vonku, v ktorej sa deti v peknom počasí učia. Stred učebne nám zarastal trávou, ktorá bola ráno vždy mokrá, a tak sme učebňu prvé hodiny ani v letnom počasí nemohli využívať. Práve z tohto dôvodu, sme sa rozhodli učebňu vonku trochu zmeniť. Stred učebne sme s pomocou ôsmakov vysypali gulatinou a nakoniec vyzdobili maľovanými kameňmi, ktoré deti poukladali v tvare kvietka. V úprave učebne chceme ešte tento školský rok pokračovať. Plánujeme obrúsiť starú farbu na lavičkách a natrieť ich novým náterom. Tiež by sme radi vybudovali k učebni chodník z dlažby," opisuje práce jedna z učiteliek Jana Nosková. 

Prírodná učebňa bola vytvorená pred približne 11 rokmi z projektu, ktorý podporila Penta. Žiakom s učiteľmi poskytuje miesto, kde môžu prežiť symbiózu s prírodou. Jej výnimočnosť je v tom, že deti môžu vnímať viacerými zmyslami vzdelávanie v prírode. Ide o súčasť zážitkového učenia. O učebňu sa starajú žiaci spolu s učiteľmi, odpracovali tam stovky dobrovoľníckych hodín. Naplno ju využívajú posledné roky, osobitne v tomto čase, kedy sa v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu výchovno-vzdelávací proces sčasti presúva z vnútorných priestorov školy do prírodnej záhrady. 

ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali