Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 05.10.2023 - 15:08  //  aktualizácia: 05.10.2023 - 15:17  //  zobrazené: 521

Deň poľa v Šali

Hlavnou témou bola kukurica a slnečnica, konali sa aj majstrovstvá v orbe, kde sa predviedli aj miestni poľnohospodári so svojimi staršími, ale udržiavanými strojmi. Tie fascinovali najmä deti z Materskej školy Hollého, ktoré v rámci prechádzky prišli až na večianske polia Pravidelne sa zúčastňujú aj študenti, agronómovia Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali

„Hlavným cieľom dní poľa je predstaviť pestovateľom čo najširšie portfólio osív slnečnice a kukurice, aby mali možnosť v reálnych podmienkach vidieť a porovnať rôzne druhy. Vidia ich na vlastné oči a vedia si vybrať, čo pestovať na ďalší rok,“ priblížil Marek Psota, organizátor a majiteľ spoločnosti Sagrop. Teší ho, že na túto prezentáciu chodia poľnohospodári, pestovatelia z rôznych kútov Slovenska.

Množstvo zaujímavých informácií o sezóne prezradil, z pohľadu poľnohospodárov, Matej Takáč, agronóm spoločnosti Sagrop. Tvrdí, že úroda bola mierne nadpriemerná, čo poľnohospodárov ekonomicky zachraňuje. Tým, že predajná cena začala klesať, ale vstupné ceny komodít nie, tak aspoň tá mierne nadpriemerná úroda nás podržala. Úrody slnečnice boli okolo 3-3,5 tony na hektár, čo je nadpriemerná úroda. Úrody kukurice odhadujeme okolo 7-8 ton, ale to je ešte predčasné, zber kukurice ešte neprebehol. Toto predĺžené leto je tiež priaznivý faktor pre poľnohospodárov pri prirodzenom dosúšaní kukurice,“ dodal Matej Takáč.

„Poľnohospodárstvo je tu doma. Domáca produkcia by sa mala uplatniť, aby poľnohospodári mali motiváciu tu pestovať aj naďalej, lebo síce zavádzame nové, moderné technológie, ale kukuricu na displeji nevypestujete,“ prihovoril sa aj primátor Jozef Belický.

 

(ek)