Domov   >  CHCEM SPOZNAŤ   >  Neziskové organizácie
publikované: 29.03.2016 - 14:32  //  aktualizácia: 29.03.2016 - 14:32  //  zobrazené: 24462

o.z. P. Bošňáka

Pokochajte sa pohľadom na atraktívny trvalkový záhon v Šali pred kostolom !   

Trvalkový záhon vysadený na jeseň minulého roku na Námestí sv. Trojice pri artézskej studni predstavuje súčasný trend v použití trvalkových záhonov v mestskom prostredí. Vyspelé krajiny si už dávno uvedomili dôležitosť kvality verejného mestského priestoru v živote svojich obyvateľov. Jednou z možností napĺňania tohto cieľa je zvyšovanie atraktivity priestoru použitím trvalkových záhonov s vyšším stupňom samoregulácie. Tento typ záhonov bol vyvinutý v Nemecku, kde takéto výsadby fungujú od 90-tych rokov. Niekoľkoročné skúsenosti sú aj z výsadieb v Českej republike.     

Trvalkový záhon na Námestí sv. Trojice pri artézskej studni je zmes špeciálne vybraných rastlín (trvalky, trávy, cibuľoviny)  pod názvom „Tanec tráv“, ktorý znáša extrémne podmienky mestského prostredia. Záhon má divoký charakter a predstavuje návrat k prirodzenejšiemu vzhľadu trvalkových záhonov v mestách. Na rastlinách sa rozvíjajú nielen kvety, ale nechávajú sa dozrieť a prirodzene uschnúť aj semená. To dáva potravu a úkryt mnohým živočíchom. Veľká druhová rozmanitosť zmesi ponúka pastvu pre včely, čmeliaky, motýle a ostatný hmyz. Záhony sa tak zapájajú do podpory života a zvyšovaní biodiverzity.     

Záhon výberom rastlín, svojou štruktúrou a technológiou založenia má nižšie nároky na údržbu.  V prvých dvoch rokoch po založení je potrebné plochu odburiňovať a v období extrémnych letných teplôt zavlažiť v dávke minimálne 10l / m2  min. 10-krát do roka. V ďalších rokoch sa počíta len s minimálnymi nárokmi na údržbu.   

Posledný marcový týždeň prebehlo v rámci dobrovoľníckych prác odburiňovanie plochy a závlaha štrkového záhonu. Vzhľadom na veľkú pestrosť druhov trvaliek je odburiňovanie záhonu pomerne náročná činnosť, ktorá vyžaduje znalosť sortimentu vysadených rastlín, aby omylom nedošlo k odstráneniu kultúrnych rastlín. V štrkovom záhone v súčasnosti kvitnú druhy ako bergénia, veternica lesná a mliečnik. Odkvitajú krokusy a na kvitnutie sa pripravujú krásne okrasné cesnaky a tulipány.    

Veríme, že atraktívny štrkový záhon bude krásnou ozdobou centra mesta a poteší „oko“ okoloidúcich Šaľanov ako aj návštevníkov mesta.

Eva Teplická, krajinná architektka Gabriela Braníková, referent životného prostredia MsÚ Gabriela Lacková, predsedníčka OZ Petra Bošňáka Róbert Andráši, predseda OZ Šaľa -Tvoje mesto