Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 14.01.2017 - 13:05  //  aktualizácia: 16.01.2017 - 10:39  //  zobrazené: 3359

GERA Cup opäť v šalianskej vitríne

Mužská kvalita na GERA Cupe

Zdá sa, že deviaty ročník medzinárodného hádzanárskeho turnaja mužov GERA Cup  sa môže pochváliť najkvalitnejšou účasťou, nakoľko sa usporiadateľom turnaja hádzanárom HKM Šaľa podarilo prilákať dvoch účastníkovi najvyššej českej hádzanárskej Extraligy. Okrem tradičného účastníka mužov KH Kopřivnice (poznámka: po polovičke súťaže sú v priebežnej tabuľke na 10. mieste) však štartuje aj súčasný líder  tabuľky HC Zubří, ktoré napriek tomu, že majú ešte k dobru dohrávku s jeho veľkým prenasledovateľom Talentom Plzeň, ktorá je spolu s Duklou Praha (poznámka: legenda československej hádzanej) s dvojbodovou stratou na 3. – 4. mieste tabuľky. V tesnom závese za Zubřím s 21 bodmi sú SH Lovosice. Kvalitu ako už aj v minulom ročníku by mal potvrdiť prvo ligový účastník najvyššej rakúskej ligy  Union JURI  Leoben, ktorý sa pred zápasmi rakúskej play – off značne posilnil.  Usporiadajúci HKM Šaľa, ktorý je v priebežnom poradí Slovenskej hádzanárskej Extraligy na špici nekompletnej tabuľky a je aj dvojnásobným víťazom tohoto turnaja chcel na 9, ročníku potvrdiť svoje tohto ročné ambície.

Už úvodné dve piatkové medzinárodné konfrontácie však naznačili, že v tomto ročníku môže prísť k viacerým presunom v turnajovej tabuľke, nakoľko sa zrodili výsledky, ktoré poriadne zdramatizujú priebeh GERA Cupu.

Už prvé stretnutie medzi Kopřivnicami a Leobenom (poznámka: pred rokom vyhral Leoben 39:32) prinieslo nielen vyrovnanú hádzanú, ale aj veľa gólov. Rakúsky zástupca nastúpil na úvodný duel v dosť okyptenej zostave, v ktorej ťahali prím legionári Kovačech s Djukičom a strelecky disponovanom Jandlovi, ale po vyrovnanom polčase  im pravdepodobne došli sily a českí hádzanári sa vďaka  streleckej dvojici Bukovský – Fulnek dokázali nakoniec presadiť do víťazného konca 32:30.

Duel lídrov republikových súťaží mal nečakaný úvod, keď domáci už v bránke so slovenským reprezentantom Mariánom Žernovičom (súhlas od Sporty Hlohovec) nastrelili tri krát konštrukciu bránky, zahodili tutovky a v 12. min. bol na ukazovateli skóre 1:8, keď strelecky žiarili Přikryl s Doričákom a v obrane reprezentant Česka Říha. Postupom času začal hrať HKM svoju hru, strelecky sa presadzoval Šulc s Janíčkom, viac krát sa blysol kvalitnými zákrokmi aj Žernovič a HKM začal  sťahoval náskok hostí (5:9, 9.13). v 29. min. dokonca Michniewitz zo sedmičky vyrovnal na 15:15.V druhom polčae sa ešte do 40. minúty striedali družstvá v jednogólovom vedení 20:21 aj vďaka presným zásahom Polakoviča, ale od tohoto momentu hostia gólovo odskočili a potvrdili, že sú z mužstiev českej Extraligy: Brno, Litovel, Karviná, Kopřivnice, ktoré už v Šali štartovali suverénne najlepší. Prehra 29:36 bola však pre náš kolektív trochu krutá.

Chlieb sa lámal v sobotu

Druhý hrací deň ako sa predpokladalo parádne otočil predpoklady odborníkov naruby, nakoľko viacerí favoriti zaváhali.  Hneď v prvom zápase  potrvrdil Leoben, že noví legionári v družstve musia ukázať svoje schopnosti a zaskočili favorizovaného českého lídra.  Z ideálnych pozícií, ktoré pre spoluhráčov pripravil naturalizovaný rakúšan Djukič, dokázali strelecky profitovať Kalbrechter a Spendier, ktorí strelili viac ako 50 % svojho kolektívu. Zubří, ktoré mohlo v prípade víťazstva už pomaly oslavovať prvenstvo, napriek tomu, že Dořičák s Hrstkom podali pomaly rovnaký strelecký výkon jako ich konkurenti, nakoniec duel končil deľbou bodov 30:30. Neplánovaná remíza zahrala však do karát ďalším účastníkom medzinárodného turnaja. Domáci ak chceli ešte prehovoriť do boja o čelné méty museli s Kopřivnicami naplno bodovať, čo sa zverencom trénera Kolesára aj podarilo splniť. Pri neúčasti brankára Fabiána bol veľkou oporou reprezentant Žernovič, streleckú fazónu si držal krídelník Michnievitz s Františkom Šulcom a keď sa k nim pridali P. Krok s Janíčkom, aj keď tvorca hry hostí Fulnek s Hanusom zdatne kontrovali,  o víťazstve obhajcu pohára nebolo najmä v II. polčase pochýb. V záverečných dvoch dueloch GERA Cupu sa mohlo hrať podľa českého citátu “ kocky jsou vrženy“, nakoľko na 4 bodovú hranicu znamenajúcu aj prvenstvo boli až traja kandidáti. Gordický uzol však rozťali rýchlo  Kopřivnice. V českom derby so Zubřím dirigent Fulnek nielen pálil ostrými, ale aj pripravil pozíciepre svojich kolegov a lídrovi českej Extraligy nepomohol ani streleká explózia Dořičáka s Hrstkom, nakoľko sa museli skloniť pred súperom, ktorý je v dolnej polovici tabuľky a v Šali sa zneho stal pred posledným duelom nečakaný favorit turnaja. Ak by totiž Šaľa v poslednom dueli turnaja s rakúskym Leobenom prehrala, resp. remizovala, z triumfu by sa tešili Kopřivnice, ktoré skončili v 8. ročníku na poslednom mieste. Víťaz poslených dvoch ročníkov domáci HKM, napriek tomu, že nastúpil bez strelca Šulca nenechal nič na náhodu Už úvodný gól Guzyho a následne aj Melnyka naznačil, že Šaľa pôjde nemilosrdne za víťazstvom znamenajúcim pohárový hetrick. V 10. minúte už bol HKM v päť gólovom trháku (10:5). V bránke sa obracal Žernovič, strelecky sa pridali tiež Polakovič, T. Mažér a Maguška a tak polčas vyhrala Šaľa o 10 gólov, čo bolo rozhodujúce. Druhý polčase udržiaval HKM 10 gólový náskok (26:16, 29:19), záverečných 15 minút si zahrala aj lavička, gólovo sa presadili najlepší strelec Spendier, ale aj jediný slovák v družstve Leobenu Kovačech, ale pohár zostal opäť doma.       

Deviaty ročník medzinárodmého GERA Cupu, konaný na počesť bývalého úspešného hráča a trénera Jozefa Geru sa nadmieru vydaril. Najlepšie kolektívy si z rúk prezidenta HKM Jozefa Kľačka a juniora Jakuba Geru odniesli poháre a najlepší jednotlivci: strelec Sebastián Spendier (21 gólov, Leoben), hráč Patrik Fulnek (Kopřivnice) a brankár Marián Žernovič (Šaľa) aj ocenenia, pričom pre všetky kolektívy bola medzinárodná hádzanárska prehliadka (poznámka: súboje, ktoré s prehľadom viedla rozhodcovská dvojica Oťapka – Sivák videla  v priebehu dvoch dní viac jako 1.000 – ka spokojných priaznivcov mužskej hádzanej) kvalitnou prípravou, pred štartom majstrovských hádzanárskych súťaží vo všetkých troch štátoch.

JOZEF SKLENÁR

Foto: Milan Pospiš

Jozef Kľačko, prezident HKM: „Po takomto turnaji, ktorý znesie najvyššie výkonnostné parametre som trojnásobne šťastný. Po prvé, že sa nám napriek nevydarenému štartu podarilo nakoniec turnaj za mimoriadneho úsilia všetkých chlapcov vyhrať.  Ďalej, že nová posila brankár Žernovič splnil očakávania, ktoré sme do neho my, ale aj priaznivci vkladali. Tretím je maximálna spokojnosť všetkých účastníkov, ktorí sa už teraz tešia na jubilejný 10. ročník GERA Cupu.“

GERA Cup vo výsledkoch:

KH Kopřivnice – Union JURI Leoben 32:30 (15:15) Fulnek 6, Bukovský 6, Hanus 5, Veřmírovský 3 - Jandl 7, Kovačech 7, Djukič 4, Šabazgirajev 3,….

HKM Šaľa – HC Zubří  29:36 (15:15) Polakovič 7, F. Šulc ml. 6, Michniewitz 5, Janíček 4,… - Záhradníček 6, Válek 6, Holiš, Hrstka, Dořičák  po 4,…

Union JURI Leoben - HC Zubří  30:30 (13:15) Kalbrechter 9, Spendier 7, Kovačech 5, Jandl  5,… - Záhradníček 7, Dořičák 6, Douda 5, Hrstka 5,… 

HKM Šaľa – KH Kopřivnice 33:25 (16:14) Michniewitz 7/2, F. Šulc ml. 6, Janíček 5, T. Mažár, Melnyk a P. Krok po 4,… - Hanus 9, Veřmírovský 5, Fulnek 4, Unger 4,…  

HC Zubří -  KH Kopřivnice  29:35 (13:16) Dořičák 9, Hrstka 6, Válek 5, Douda 4,… -  Fulnek 9, Veřmírovský 5, Petřík 5, Hanus 4,… 

HKM Šaľa - Union JURI Leoben 33:30 (22:12) Polakovič 7/2, Melnyk 6, 

Guzy 4, Szapu 4,… - Spendier 7, Jandl 6, Djukič 5, Kovačech 4,… 

Konečná tabuľka GERA Cupu:

1. HKM Šaľa   3  2 0 1  95:91 - 4 body; 2. Kopřivnice 3  2 0 1  93:92 - 4 body; 3. Zubří  3 1 1 1  95:94 - 3 body; 4. Leoben 3  0 1 2  90:95 - 1 bod. O prvenstve Šali rozhodol vzájomný zápas.  

HKM Šaľa reprezentovali:  Žernovič, Repáň – Melnyk 3/1 + 4/1 + 6/1,  Guzy 0 + 1 + 4 , Michniewitz  5/2 + 7 + 0,  Krokavec  0 + 0 + 1, Dudáš  1 + 0 + 3,   T. Mažár  2 + 4 + 3,  Szapu 1 + 0 + 4,  P. Krok 0 + 4 + 0, + , F. Šulc ml. 6 + 5 + N,  Maguška 0 + 0 + 3, Bandri 0 + 0 + 0, Percze  0 + 2 + 1,  Polakovič  7 + 2 + 7/2, Janíček 4 + 5 + 1.  Tréner  Ján Kolesár.                                                  

Poznámka: Napriek tomu, že oproti 8. ročníku GERA Cupu cýbali v šalianskom družstve hráči:  Bočkay, Szabó, Masaryk, S. Mažár, Páleš, Buvala, Petráš,...  súčasní šalianski hádzanári obhájili prvenstvo na medzinárodnom  turnaji.

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/