Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.10.2017 - 20:19  //  aktualizácia: 12.10.2017 - 23:02  //  zobrazené: 1414

Hádzanári striedavo, ženy prehrali na Iuvente.

Úspešná prešovská rezerva
HKM Šaľa – Tatran Prešov „B“ 33:34  (15:16)
V zápase neporazených družstiev sa hrala výborná hádzaná, s množstvom gólov a dramatickou koncovkou.
Prešovská rezerva, v ktorej pôsobí niekoľko hráčov, čo sa objavujú aj v „A“ družstve (Šárpataky, Vernarský, Radčenko, legenda slovenskej hádzanej Antl a reprezentačný brankár Ukrajiny Bražnyk) je pre Slovnaft Extraligu prínosom, čo potvrdili aj v súboji druhého družstva tabuľky s tretím.  Domáci bez zraneného brankára Nungovitcha išli do vedenia Michniewiczom, ale Šárpataky potvrdil delovkou do šibenice povesť strelca.  Po góloch Melnyka, Michnievcza  a F. Šulca (poznámka: v posledných dvoch dueloch nastrieľal 19 gólov) odskočili „Kolesárovci“ rezerve o tri góly (4:1). Mladý kolektív hostí dirigovaný skúsenými harcovníkmi však kontroval a v 11. minúte bol stav po strele Rečičára vyrovnaný 5:5 aj vďaka tomu, že Bražnyk v bránke rezervy robil divy.  Napriek tomu domáci boli v neustálom vo vedení o jeden až dva góly (7:5, 9:7, 11:9) a to ešte zahodili dva sedem metrové hody, keď Michniewicz nastrelil brvno a Melnyka vychytal brankár. Napriek tomu, že domácich viac krát podržal brankár Fabián, hostia postupne doťahovali a v 26. minúte sa po prvý krát aj ujali vedenia (12:13), keď sa z krídla presadil talentovaný Majirský, ktorý zaznamenal z hry sedem gólov. Domáci prišli nielen o vedenie, ale aj o zraneného Polakoviča, čo bola citelná strata do ďalšieho priebehu zápasu.  Pol minúty pred klaksónom ešte Guzy zo sedmičky vyrovnal, ale hostia z rýchlej kontry Šárpatakym pridali šestnásty gól.   

Po obrátke bola hra a skóre ešte vyrovnané (18:18, 19:19) aj vďaka trojici F. Šulc, Vadkerti, Guzy, ale postupne preberali iniciatívu hostia. 
Zásluhou skúsených a strelecky disponovaných  Radčenka a Rečičára „odskočila“ rezerva domácim na rozdiel 3 – 4 gólov (22:25, 23:27), keď na druhej strane strely domácich hráčov skončili na bránkovej konštrukcii, alebo ich zneškodnil výborný brankár Bražnyk. Záverečných desať minút bolo nesmierne dramatických, ale aj nervóznych vďaka arbitrom (poznámka: k slovu sa viac krát dostal aj delegát zápasu)  a obecenstvo bolo vo vare. Napriek štvor gólovej strate sa domáci pustili do stíhacej jazdy. Najskôr arbitri neuznali regulárny gól Vadkertiho, následne (52. min.) opustil palubovku po červenej karte za faul prešovský Rešovský a domáci Fabián zneškodnil sedmičku Šárpatakymu. HKM mohutne doťahoval, keď sa strelecky presadili  Mažár a Szapu, jeden gól však pridal aj mladší Radčenko a tak záverečný gól Michnievicza už znamenal iba zníženie na rozdiel gólu (33:34) a  prvú bodovú stratu HKM v tomto ročníku.   
R: Cipov – Klus;  450 divákov; pok. hody: 5/3– 4/3; vylúčení: 3 – 5, červená karta v 52. min. Rešovský.  

HKM: Fabián, Repáň – Meľnyk 2, Guzy  5/2,  Michniewicz  3,  Moravec, T. Mažár 3, Hájnik 2, Szapu 2, Polakovič 2, Vadkerti 5, F. Šulc ml. 9/1, Dudáš, Gorbunovs.  Tréner Ján Kolesár.

Tatran „B“: Majirský 7, Rečičár 7/1, M. Šárpataky 7/2, A. Radčenko 6, D. Kolesár 3, Rešovský 2, K. Radčenko 2. 
                                                                                                                                                                JOZEF SKLENÁR

+ + +

Regionálne derby malo grády

HKM Šaľa – AGRO Topoľčany 29:28  (16:14)
V televíznej dohrávke 5. kola  bola v regionálnom derby miernym favoritom Šaľa, ale hostia, ktorí neprišli ku Váhu v úlohe baránka začali hneď od úvodu vystrkovať rožky. Ujali sa aj vedenia gólom Žilinčíka, na 1:2 zvyšoval Cigáň, ale domáci stihli zrovnať skóre už s uzdraveným Guzym a Melnykom. Agro hralo v prvej desať minútovke ako dobre naolejovaný stroj a keď aj presne strieľali (Žilinčík, Hlinka), na ukazovateli skóre bol stav v 10. minúte 2:6. V domácom kolektíve odstúpil pre podvrtnutie nohy brankár Nungovitch,  do bránky išiel skúsený Fabián a tréner Kolesár zobral oddychový čas. Od týchto chvíľ sa začal meniť obraz hry. Domáci spresnili hru, do streleckej ofenzívy zavelil v tomto dueli najlepší hráč F. Šulc a keď sa k nemu pridali Vadkerti s Melnykom v 15. minúte už bola remíza 7:7.  Keď sa o pár sekund presadil strelecky z krídla aj Szapu ujala sa Šaľa po prvý krát vedenia v pomere 8:7. Hostia sa však nevzdávali,  viac krát dokázali vyrovnať a vyhrávať o gól (10:11, 11:12), ale záver polčasu bol v réžii domácich  Tromi gólmi v rade sa v domácom drese blysol Michniewicz, a keď dokázalo HKM využiť dva razy (Šulc s Guzym) presilovku pri vylúčení Kuchera dostalo sa aj vďaka výbornému Fabiánovi do troj gólového vedenia 16:13. Prienik Žilinčíka zakončený presnou strelou kozmeticky upravil skóre prvého polčasu.

Do druhej časti nastúpilo Agro s reprezentačným brankárom Melušom a chcelo otočiť vývoj duelu. Domáci však boli proti a po ďalších presných zásahoch Guzyho s F. Šulcom odskočili v 36. minúte na rozdiel štyroch gólov 21:17. Hostia však nezložili zbrane, v ich kolektíve sa rozohral legionár Kucher (strelil po obrátke štyri góly) a po góle Ďurčeka znížili na rozdiel gólu 21:20. Zverenci trénera Kolesára aj vďaka strelecky disponovanému Šulcovi (poznámka: s 10 gólmi bol najlepším strelcom duelu) neustále viedli o 2 – 3 góly (23:20, 26:23) a zdalo sa, že o výsledku derby je už rozhodnuté. Hosťujúce Agro však Hlinkom a ich najlepším strelcom Žilinčíkom dokázali v 5š. minúte vyrovnať na 26:26 a začínalo sa odznova. V nervóznom závere, ku ktorému prispeli niekoľkými verdiktmi aj arbitri viedla Šaľa vždy o gól, ale hostia stihli vždy vyrovnať.  V posledných troch minútach dostal Szapu opäť HKM do vedenia 29:28, ale hostia mohli vyrovnať. V 59. minúte zahrávali hostia sedmičku Cigáňom, ten ju však nepremenil (poznámka: trafil do tvárovej časti brankára Fabiána), videl červenú kartu. Domáci mohli definitívne rozhodnúť, ale Šulc trafil konštrukciu brány, odrazenú loptu napálil Szapu do Králika a domáci si ubránili cenné víťazstvo aj pri záverečnej presilovke Agra. Výborné a dramatické regionálne derby muselo svojim priebehom a úrovňou uspokojiť priaznivcov nielen v Mestskej športovej hale, ale aj pri televíznych obrazovkách.                  

R: Záhradník – Budzák;  500 divákov; pok. hody: 2/2– 2/1; vylúčení: 3 – 4, červená karta v 59. min. Cigáň.  

HKM: Nungovitch, Fabián, Repáň – Meľnyk 3, Guzy  5,  Michniewicz  5/2,  Moravec, T. Mažár 1, Hájnik, Szapu 3, Polakovič, Vadkerti 2, F. Šulc ml. 10, Dudáš, Gorbunovs.  Tréner Ján Kolesár.

HK AGRO: Meluš, Králik, Javorček –  Michalka 3, Cigáň 6/1, Miženko, Hlinka 4, Jadroň 2, Ivanov, Janíček 1,  Ďurček 1, Žilinčík 7, Kucher 4. Tréner Pavel Farář.

Jozef Klačko – prezident HKM: „ Myslím si, že priaznivci mužskej hádzanej museli byť spokojní, nakoľko vďaka tomu, že sa stretli dve špičkové Extraligové mužstvá videli veľmi kvalitné a dramatické stretnutie. Naši chlapci si zaslúžia pochvalu za predvedený výkon a nesmiernu bojovnosť, keď sme napriek tomu že sa nám v priebehu duelu zranil aj brankár  Nungovitch a niekoľko hráčov nebolo celkom fit,  dokázali poraziť kvalitného súpera a upevnili sme si tak bez straty bodu druhé miesto v tabuľke.“  

                                                         JOZEF  SKLENÁR

                                                    + + + + +

Nestačili sme na Iuventu

Iuventa Michalovce - Slovan Duslo Šaľa 32:28 (15:10)

Domáci kolektív chcel odčinniť zaváhanie zo 4. kola, keď prehral  vo Veselí n/M 29:27  (poznámka: po 35 dueloch bez prehry, naposledy ich porazilo Duslo Šaľa v druhom finálovom zápase v Michalovciach - ročník 2015/2016). Majster išiel do vedeenia hneď v úvode a v priehbehu prvého polčasu si vypracoval  náskok 3 - 4 gólov (7:4, 11:7), keď sa strelecky darilo reprezentnatke Holešovej s Wollingerovou. Na druhej strane z nášho kolektívu stačila kontrovať iba súčasná najlepšia dtrelkyňa WHIL Kluičková (poznámka: má na svojom konte 38 gólov, o jeden menej má na svojom konte práve Holešová a 36 gólov strelila hráčka nováčika súťaže HK Hodonín Patrnčiaková). Iuventa už k dôležitému duelu nastúpila aj s ďalšou reprezentantkou Sllovenska Fiľkovou - Trehubovou (návrat po materskej dovolenke) a do kabín išli s náskokom až piatich gólov, keď viacero jasných šancí zverenkyne trénera Lukačína nepremenili., za čo pykali. Po obrátke sa síce podarilo chemičkám priblížiť v 42. minúte k súperovi na rozdiel štyroch gólov (21.17), ale domáce nenechali nič na náhodu, chyby našich hráčiek trestali rýchymi kontrami a gólmi (27:18), čo bolo nakoniec aj rozhodujúce. Ako povedal tréner Lukačin na tlačovej besede " viac ako prehra ho mrzí výkon družstva, ktorým sme neprekročili náš tieň."  O nápravusa budú môcť pokúsiť šalianske hádzanárky už v sobotu 14. októbra, keď privítajú o 18. 00 hodione na domácej palubovke suseda v tabuľke Sokol Poruba.

R: Haščík - R. Sivák;  900 divákov; pokutové hody: 6/6 - 2/1; vylúčené 5:2.  

Iuventa: Holešová 8, Wollingerová 6/3, Habánková 5/2, Fiľková - Trehubová a Kišíková po 4,... .   

DUSLO: Ladicsová, Krebs, Haládiková - Trochtová 2, Rácková 4, Škoricová, Špendlová 1, Königová 1, Pócsiková 2, I. Bahýlová 3, Tisajová 1, Klučková 8/1, J. Vargová, , Némethová 3, Bujnochová 3. Tréner Michal Lukačín.

Z výsledkov 5. kola:  Olomouc - Písek 25:23; Zlín - Poruba 18:21; Hodonín - Bánovce n/B 32:31; Most - Prešov 26:21; ,....

Tabuľka MOL ligy: 1. Most 151:109 - 9 bodov; 2. Michalovce 171:129 - 8 bodov; 3. Slávia Praha 114:96 - 8 bodov;...  5. ŠAĽA 139:125 - 6 bodov;... 11. Písek 89:110 - 1 bod; 12. Trenčín 109:137 - 0 bodov; 13. Bánovce n/B 118:169 - 0 bodov.

                                                                  (OD - SKLENÁR)

;