Domov   >  Kino
publikované: 24.04.2018 - 15:44  //  aktualizácia: 25.04.2018 - 12:38  //  zobrazené: 3005

O rozprávky je záujem vždy

Má dvadsaťdeväť rokov, miluje filmy, divadlo a šport. Ako sama vraví, neznáša bryndzové halušky a dni, keď sa nudí. V júni to budú tri roky, čo začala pracovať v Mestskom kultúrnom stredisku v Šali. Rada sa zabáva v divadelnom súbore Materinky. Aktívne sa podieľa na tvorbe krátkych autorských filmov. Okrem toho má II. dan v Taekwonde. V tejto súvislosti vtipne priznáva, že sa je frajer konečne prestal báť a preto si ho už vraj nechá navždy. Rozhovor nám poskytla vedúca šalianskeho kina Ing. Miroslava Bartovicová.

Kde sa pohybuje priemerná návštevnosť šalianskeho kina? Viete to zhodnotiť za posledné dva, tri roky? Akú má tendenciu záujem o kino?

Priemerná návštevnosť kina za minulý rok bola približne päťdesiat divákov na jedno premietanie. Nerada však hovorím o priemernej návštevnosti, pretože je to pre mňa úplne nezmyselný údaj. Nemôžeme predsa porovnávať návštevnosť filmu z filmového klubu, kde príde niekedy jeden divák a napríklad návštevnosť filmu Všetko alebo nič, kde sme mali na jednom premietaní tristoštrnásť divákov. Týmto nechcem dehonestovať filmový klub, pretože ja osobne mám alternatívne filmy veľmi rada. Často majú oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako filmy komerčného typu. Tiež záujem o kino je veľmi ťažké definovať, pretože vlaňajší rok bol priam neprekonateľný. Slovenské kiná dosiahli návštevnosť, ktorú už len tak ľahko nezažijeme, čo je samozrejme veľká škoda. Zaslúžili sa o ňu hlavne tituly Všetko alebo nič, Únos a Čiara. Tento rok sú pripravené tiež zaujímavé novinky, ale myslím si, že na minulý rok sa návštevnosťou chytať určite nebudeme.

V spoločnosti primátora Mgr. J. Belického a predsedu Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali Mgr. J. Morávka

Podľa čoho vyberate filmy? Pýtajú si občania konktrétne tituly alebo reflektuje na ponuky spoločností a na aktuality?

Filmy vyberám podľa ponúk od jednotlivých filmových distribútorov. Samozrejme sa snažím vyhovieť divákom a premietnuť všetko o čo je záujem. Niekedy však premietací profil a multifunkčná sála nedovoľujú premietnuť daný film toľko, ako by som si priala.

Ako by sa dal zhodnotiť záujem o spomínané menšinové žánre, resp. návštevnosť filmového klubu?

Záujem o filmový klub je priam žalostný. Niekedy príde dvadsať divákov, inokedy iba jeden. Je pravda, že tieto filmy sú iné ako tie ostatné, ale majú niečo do seba. A odporúčam ich každému, koho aspoň trochu film zaujíma. V máji pripravujeme snímku Tom of Finland, životopisný film o umelcovi Toukovi Laaksonenovi a Válek, dokument o básnikovi a politikovi Miroslavovi Válkovi. Filmy v rámci filmového klubu sú pre mňa často plné nových informácií a zaujímavostí.

Ako je to s kinom finančne? Je v strate alebo prináša do rozpočtu viac peňazí ako si pýta?

Tržby kina sú podľa mňa priemerné, čo je škoda. Myslím, že šalianske kino má oveľa väčší potenciál.

Šaľania milujú amfiteáter, pripravujete niečo špeciálne na letnú sezónu?

Uvidíme čo ponúknu distribútori. Myslím si, že najšpeciálnejší film som vyčerpala minulý rok - Všetko alebo nič. V ten deň amfik praskal vo švíkoch. Budeme sa však snažiť aj tento rok vyhovieť amfikovým nadšencom.

Premietač Peter Hučko je súčasťou šalianskeho kina už 30 rokov

Ako by malo podľa Vás, vyzerať moderné kino? Myslím teraz skôr na technické podmienky a zabezpečenie. Ako ďaleko je od tejto vízie naše kino?

Moderné kino? Ťažko povedať. Moderné kino si predstavujem ako iMAX v Boroch, ale to je už ultra moderné kino. Keď trochu upustím z požiadaviek tak mi stačí aj sála s ATMOSovým zvukom, ale tak to je tu zatiaľ nereálne. Ja sa pohybujem v rovinách moderného kina: sedenie, bufet, klimatizácia. Zvuk máme v poriadku, keďže je sedem - jednotkový.

Šalianski diváci, filmoví i divadelní, kritizujú podmienky na sedenie. To je zrejme najboľavejšie miesto kina. Mám pravdu?

Nič viac si neželám, ako nové sedenie v našom kine.

Na ktorý film prišlo najviac divákov tento rok? Ako sú navštevované tituly pre deti?

Tento rok bol najnavštevovanejší film zatiaľ Päťdesiat odtieňov slobody. Prišlo naň päťstosedemdesiatdeväť divákov. O rozprávky je záujem najviac a vždy. V tomto roku bola zatiaľ najnavštevovanejšia rozprávka Coco, ktorú videlo tristopäťdesiat divákov a Ferdinand. Navštívilo ju dvestopäťdesiaťšesť ľudí. Minulé roky to bolo s rozprávkami oveľa lepšie ako teraz, tak uvidíme, čo nám ešte tento rok prinesie. Osobne sa neviem dočkať rozprávky Hotel Transylvánia 3.

Veríme, že výmenu sedadiel v kine sa podarí uskutočniť čo najskôr. Šaľa už z Audiovizuálneho fondu na rekonštrukciu dostala dotáciu, no v tom čase sa ju rozhodla nevyužiť. Mesto vtedy rátalo s projektom, na ktorého vyhodnotenie sa v súčasnosti čaká. Podľa Eriky Kollerovej z tlačového referátu MsÚ, mesto má informáciu, podľa ktorej dostane dotáciu na rekonštrukciu SD vo Veči. Projekt je podaný aj na rekonštrukciu domu kultúry v Šali. "Veríme, že pozitívne bude posúdený aj projekt na šaliansky dom kultúry a podarí sa získať aj spomínaný príspevok z Audiovizuálneho fondu", dodáva E.Kollerová. Zrealizovali by sa tak obe rekonštrukcie naraz, sedačky aj budova kultúrneho stánku.

Miroslav Demín

Osádku kina okrem Mirky Bartovicovej tvoria:

Peter Hučko (na fotografii vľavo) - hlavný premietač, sympatický pán v rokoch, ktorého životom je premietanie filmov. Filmy v Šali premieta už 30 rokov. Gabriel Lengyel (vpravo) premietač telom i dušou a tiež vášnivý letec. Renáta Játiová – pokladníčka, charizmatická dáma, ktorá dokáže vypredať sálu najrýchlejšie zo všetkých pokladníčok. Gabriela Szabová – uvádzačka, drobné žieňa, pre ktoré je práca vášňou.

  • M. Bartovicová sa stala laureátkou Tvorivého činu roka v kategórii film 2016, 2017.
  • Gabriel Lengyel, premietač (pilot)
  • v Materinkách
  • Peter Hučko, premietač
  • Renáta Játiová je neodmysliteľnou súčasťou kina
  • atmosféra na amfiku, amaterské foto
  • atmosféra na amfiku, amaterské foto
  • M.Bartovicová
  • Peter Hučko je premietačom 30 rokov