Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.09.2015 - 19:05  //  aktualizácia: 03.09.2015 - 07:10  //  zobrazené: 2672

Montessori metóda vzdelávania už aj v Šali

Svoje prvé detičky dnes privítala aj súkromná materská škola. Jedinečná je tým, že sa zameriava na špeciálnu metódu výchovy a vzdelávania. Jedným z princípov Montessori metódy je, že všetky deti, od dva a pol do šesť rokov, sú spolu v jednej triede. Tú istú triedu bude navštevovať aj jedno dieťa s autizmom. Najbližšie takáto materská škola funguje v Trnave a Bratislave.

Detský svet Marie Montessori v Šali založila Gyöngyi Bergendi. Má dlhoročnú pedagogickú prax, otvoriť špeciálnu škôlku bolo jej veľkým snom. Do jeho realizácie sa pustila pred rokom. Pod jej vedením fungujú od mája, v budove na ulici J. Feketeházyho, aj súkromné detské jasle. Na poschodí tak budú jasle, na prízemí materská škola. V stredu, 2. septembra tohto roka privítali v priestoroch 21 detí, škôlkarov. Podľa riaditeľky, Gyöngyi Bergendi, snahou metódy Montessori je aj výchova k samostatnosti. „Napríklad, ak sa budeme rozprávať o zdravých potravinách, pôjdeme spolu do obchodu a nakúpime ovocie. Keď sa vrátime, deti si ovocie nachystajú a obslúžia sa. Ak bude dieťa hladné, bude si môcť samo natrieť chlebík. Zároveň si po sebe uprace, umyje si tanierik, samozrejme za asistencie učiteľky,“ vysvetľuje riaditeľka súkromnej materskej školy. Hovorí ďalej o výhodách zmiešanej skupiny detí, čo sa týka ich veku. Tvrdí, že dieťa sa naučí najviac od dieťaťa. Zároveň sa väčšie deti naučia akceptovať tie menšie. V triede bude aj jedno integrované dieťa s autizmom. „Tie zdravé deti sa krásne naučia tolerancii,“ vysvetľuje riaditeľka zariadenia. V škôlke budú dve učiteľky.

„Pustiť sa do takejto veci si vyžaduje obrovskú odvahu, nasadenie, peniaze a prípravu. Keby som tu mal klobúk, tak by som dal klobúk dole pred ľuďmi, ktorí sa do toho pustili. Pozitívna energia, ktorá tu sála z priestorov a celého zariadenia a tá dobrá nálada sa určite odrazí na deťoch. Prajem vám, aby táto nálada vydržala čo najdlhšie. Deťom želám, aby tu mali skvelú výchovu a zážitky, rodičom želám spokojnosť so zariadením,“ povedal primátor mesta Jozef Belický počas slávnostného otvorenia.

Marie Montessori bola talianska lekárka a zároveň reformná pedagogička. Bola zakladateľkou predškolskej výchovy na princípe individuálneho systému. Kládla dôraz na rozvoj všetkých zmyslov dieťaťa. V roku 1907 založila v Ríme Dom detstva. Snahou zariadenia bolo viesť dieťa k samostatnosti.