Domov   >  Kultúra
publikované: 05.06.2024 - 17:12  //  aktualizácia: 05.06.2024 - 17:28  //  zobrazené: 376

Odštartovali 51. ročník Zlatej priadky

Kedysi Divadelná Šaľa, ale už roky Zlatá priadka je názov, ktorý pozná azda každý, kto sa čo i len trošku zaujíma o detské divadelníctvo. Mladé talenty každoročne vítame v Šali na celoslovenskom kole postupovej súťaže. Inak tomu nebolo ani v stredu, 5. júna, kedy štvordňová súťaž odštartovala.

Už na otvorení vládla úžasná atmosféra, deti sa tešili na svoje i výkony ostatných. Hoci detské divadelné súbory medzi sebou súperia, je to príležitosť a priestor, kde vznikajú nové priateľstvá a získavajú sa nové, inšpiratívne skúsenosti. „O malú chvíľočku sa spustí maratón najlepších detských predstavení z celého Slovenska - od Bratislavy cez Trnavu, Cífer, Nitru, Starý Tekov, Novú Dubnicu, Púchov, Kysucké Nové Mesto, Žilinu, Štiavnické Bane, Rimavskú Sobotu, Svit, Poráč, Kapušany, až po Spišskú Novú Ves,“ vyhlásil moderátor, náš Šaľan, Roman Hatala, ktorý sám má blízko k herectvu. Spolu s primátorom otvorili 51. ročník. „Vystriedalo sa tu mnoho generácií, nie len na pódiu, ale aj medzi organizátormi. Niekde tu sedí Xavér Chromek, ktorý desiatky rokov pracoval na tom, aby tu deti mohli ukázať to najlepšie, čo v sebe nosia. Veď tvorba v deťoch je úplne fantastická, dramatická tvorba o to viac. Chcem vysloviť ešte presvedčenie, že ďalších 50 rokov budeme hrdým partnerom tohto podujatia,“ povedal primátor Jozef Belický. Divadelníkom predstavili novú oponu slávy, na ktorú v sobotu pribudne názov víťazného súboru. Symbolicky „na(d)viazali“ aj na zlatú priadku, na klbko, ktoré sa každoročne na toto podujatie prikotúľa.   

Xavér Chromek stál na čele kultúrneho strediska v roku 1975, kedy sa konal prvý ročník Divadelnej Šale v našom meste. Aj dnes sa pohodlne usadil do kresla a vychutnal si podujatie. Veríme, že aj deti si nasledujúce dni v Šali užijú plnými dúškami. Ak ich chcete podporiť alebo si len pozrieť niektoré z ich vystúpení, pozrite si v prílohe program.

Pozrite si aj krátky zostrih z otvárania:

https://www.facebook.com/groups/mestosala/permalink/7505841742860017/

 

(ek)