Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 13.10.2017 - 21:52  //  aktualizácia: 14.10.2017 - 07:33  //  zobrazené: 2968

Okresná a šalianska voltíž bodovala na šampionáte

Región Nitra s okresom Šaľa ovládol voltížny šampionát

Národný žrebčín v Topoľčiankach bol dejiskom majstrovstiev Slovenska vo voltížnom jazdení, na ktorom štartovala kompletná slovenská voltížna špička. Šampionát potvrdil prioritné postavenie jazdeckých klubov Nitrianskeho regiónu, ktoré  si odniesli z neho 18 medailových umiestnení. 
Do súperenia o majstrovské tituly sa zapojili aj zástupcovia šalianskeho regiónu: šalianske jazdecké kluby JK Rusty  a jeden z najstarších jazdeckých klubov Slovenska TJ Slávia SOUP Šaľa, ako aj mladý, ale už veľmi úspešný JK Lángov dvor z Trnovca n/V. Vzhľadom k tomu, že medzi slovenskou voltížnou spoločnosťou nemohli chýbať členovia nitrianskeho VK Sundance a domáci usporiadateľ N. Ž. Topoľčianky bolo zrejmé, že keď  prirátame kvalitné jazdecké kluby z Popradu a z jazdeckého oddielu TJ Slávia UVLF Košice konkurencia v bojoch o majstrovské medaile bude ako hrom. Medzinárodný rozhodcovský zbor (poznámka: tvorili ho arbitri Česka, Švajčiarska a Slovenska)  mal na šampionáte 
plné ruky práce, nakoľko  jazdci súťažili v desiatich kategóriách, pričom hlavne v detských kategóriách nebol problém, keď súťažilo viac ako dvadsať pretekárov.
Potvrdila to už úvodná kategória mladších dievčat, kde štartovalo 26 pretekárok, kde bol širší okruh kandidátok, ale nakoniec sa dokázala k veľkej radosti šalianskych voltížnych priaznivcov presadiť Eliška Nemčeková (SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonžer Jana Majdlenová), ktorá už predtým dokázala vyhrať aj kolá SVP v Šali a Ivanke p/D. Až za ňou skončili favorizované cvičenky z Košíc a Popradu, pričom aj piata Scarlet Špendlová z Trnovca n/V  pri veľkej bodovej vyrovnanosti nebola ďaleko od bronzu. V rovnakej kategórii chlapcov zostalo prvenstvo doma, nakoľko favorizovaný Matúš Solčiansky zajazdil povinnú a voľnú jazdu bez výkyvov. Príjemným prekvapením  MSR bolo cvičenie, ale najmä zisk striebra pre pretekára z Lángovho dvora Jacka Oláha, ktorý napriek tomu, že ešte nie ani žiakom ZŠ,  už sa môže hrdiť úspechmi, pričom ho viedla debutujúca lonžerka Laura Lenčéšová.     

Eliška Nemčeková


Ešte väčšie medailové zisky zaznamenali pretekári Nitrianskeho kraja v kategórii starších detí. V súťaži dievčat, napriek veľkej konkurencii (poznámka: štartovalo opäť 26 jazdkýň) naše reprezentantky obsadili všetky tri miesta na stupni víťazov. Vo veľmi vyrovnanej súťaži, keď vyhrala Ivana Cigáňová (N. Ž. Topoľčianky), ktorá získala peknú známku 6,763 bodu. Na druhé miesto sa nakoniec prepracovala Viktória Marková (VK Sundance Nitra) a bronz vybojovala mladá pretekárka z Trnovca n/V Ema Sýkorová.  V rovnakej kategórii chlapcov sa zástupcovia silnejšieho pohlavia nenechali zahanbiť  a obsadili taktiež prvé tri miesta. Vyhral domáci Andrej Meňhert (známka 6,220 bodu), pred Teom Sýkorom (5,925 bodu - JK Langov dvor Trnovec n/V), tretie miesto vďaka Patrikovi Vašákovi  putovalo do Trnovca n/V.     
Vysokú výkonnostnú kvalitu aj na slovenskom šampionáte potvrdila juniorská kategória. Potvrdzujú to najmä bodové ohodnotenia u dievčat, kde víťazka a slovenská reprezentantka Kristína Hajduová (poznámka: viac rokov cvičla v Slávii SOUP Šaľa) , ktorá štartovala aj na nedávnych juniorských Majstrovstvách sveta juniorov v rakúskom Ebreichsdorfe  (VK Sundance Nitra, kôň Fausto, lonžer Martin Vaváček) dosiahla za svoje cvičenia najvyššiu známku udelenú na šampionáte 7,400 bodov.

Kristína Hajduová

Táto kategória bola veľmi vyrovnaná, keď aj Lea Hakszer na 6. mieste (SOUP Šaľa) a jej oddielová kolegyňa Jozefína Baloghová na 9. mieste dostali za svoje cvičenia známku vyššiu ako šesť bodov.  Medzi juniormi si suverénne prvenstvo vybojoval taktiež slovenský reprezentant Sebastien Martin (JK Rusty Šaľa, kôň Lord KCM, lonžer Andrea Bíčová) s druhou najvyššou známkou 7, 260 bodu, pred ďalším zástupcom šalianskeho regiónu Frederikom Fülöpom (SOUP  Šaľa). 
Veľmi vyrovnaná bola taktiež súťažná kategória dvojíc, kde medzi víťazkami Stelou Strečkovou – Ivanou Cigáňovou (N. Ž. Topoľčianky)  a piatou dvojicou v poradí Jozefína Baloghová – Lea Hakszer (SOUP Šaľa) bol iba pol bodový rozdiel. Striebro si vybojovala nováčikovská dvojica Sebastien Martin – Sarah Martin (JK Rusty Šaľa), tretie skončili zástupkyne OZ Galaxia a na nepopulárnom štvrtom  mieste skončila mladá dvojica Ema Sýkorová – Ema Dudonová (Trnovec n/V), ktorým sa však dobre darí vo voltížnom pohári. Pomerne ľahšiu cestu k prvenstvu mala v kategórii senioriek  šalianska voltížna jazdkyňa Lucia Veselá (JK Rusty). 
V kategórii voltížnych skupín favoriti potvrdili svoje kvality a nezaváhali. V detskej súťaži vyhrali jazdci UVFLKošice 4,156 bodu (kôň Chiara, lonžer  Eva Pavľaková),  pred mladou skupinou z Lángovho dvora Trnovec n/V (kôň Furioso, lonžer Vl. Lenčéšová) a bronz sa ušiel mladým nádejam zo SŠ Ivanka p/D.  Voltížna skupina Slávie SOUP Šaľa skončila s malým bodovým odstupom tesne za medailovým stupňom,  na piatom mieste (kôň Vilám, lonžer Beata Tóthová).  Juniorská súťaž mala favorita v účastníkovi juniorského šampionátu v Rakúsku košickej voltížnej skupine, ktorá za svoje cvičenie získala  6,539 bodu (kôň Trouble Maker, lonžer Marian Pavľak), ktorú ale v súboji o majstrovský titul poriadne popreháňali jazdci z N. Ž. Topoľčianky, ktorým k prvenstvu chýbali necelé dve desatiny bodu.  Tretie miesto a bronz patrí druhej  voltížnej skupine Slávia SOUP Šaľa. 

Najúspešnejšie boli Topoľčianky
Pri pohľade na výsledky víkendových majstrovstiev je vidno, že domáci jazdci, ktorí neštartovali na poslednom kole voltížneho pohára v Lieskovanoch sa sústredili na vrchol sezóny a po zásluhe sa aj stali najúspešnejším jazdeckým klubom v silnej konkurencii, nakoľko až sedem jazdeckých klubov sa mohlo tešiť z medailového umiestnenia. Prvenstvo na majstrovstvách Slovenska v počte získaných medailových umiestnení patrí jazdcom N. Ž. Topoľčianky, ktorí k štyrom zlatým medailám pridali aj jedno striebro.  Druhé miesto si vybojovali UVLK Košice ziskom šiestich  kovov, z ktorých boli dve zlaté, dve strieborné a aj dve bronzové.  Príjemným prekvapením slovenského voltížneho šampionátu bolo vystúpenie mladého klubu JK Rusty Šaľa, ktoré sa dokonca stalo po zisku dvoch zlatých a jedného striebra stalo tretím najúspešnejším kolektívom. Do jazdeckej elity sa opäť zaradili aj ďalší dvaja zástupcovia šalianskeho okresu, keď ďalší skúsený klub Slávia SOUP obohatila svoju vitrínu o tri kovy, z čoho jeden zásluhou talentovanej a mladej jazdkyni Elišky Nemčekovej bol najcennejší. Reprezentanti trnoveckého  JK Langov dvor  vybojovali až päť medailových umiestnení. Napriek tomu, že chýbalo zlato vedenie klubu spolu s lonžérkou Vladimírou Lenčéšovou verí, že mladé nádeje ho získajú už v najbližšej dobe, nakoľko ich celoročné výkony a výsledky tomu nasvedčujú. Vynikajúcu medailovú zbierku Nitrianskeho regiónu ešte vylepšili zástupcovia nitrianskej voltíže, keď  VK Sundance získal zásluhou Hajduovej a Markovej zlato so  striebrom. 
Výkony a výsledky zástupcov Nitrianskeho regiónu na slovenskom šampionáte v Topoľčiankach, ako aj ich 18 medailový zisk (poznámka: zostávajúce jazdecké kluby vybojovali iba tretinu) opäť potvrdil kvalitnú trénerskú prácu, odborné vedenie a samozrejme aj príliv talentovanej mlade, ktorá by mohla po určitom časovom období  rozšíriť juniorskú, ale aj seniorskú voltížnu konkurenciu, čo môže byť iba na prospech tohto pekného a medzi mládežou aj populárneho športového odvetvia. Reprezentanti šalianskeho regiónu (poznámka: Slávia SOUP a JK Rusty Šaľa, vrátane OZ Farao – Lángov dvor Trnovec n/V,  ďakujú touto cestou sponzorom a najmä Mestu Šaľa za finančnú podporu pri štarte na MSR),  ktorí prispeli do zbierky Nitrianskych regionálnych 18 kovov  ziskom jedenástich medailí úspešne zakončili na šampionáte  vyvrcholenie súťažného ročníka.  

 JOZEF SKLENÁR
Z výsledkov  majstrovstiev Slovenska  – Topoľčianky

Mladšie deti  -  chlapci: 
1. Matúš  Solčiansky 3,381 bodu (N. Ž. Topoľčianky, kôň Lea, lonžer Boris Kodak), 2. Jack Oláh (JK Lángov dvor, kôň Ejfél Pluto, lonžér Laura Lenčéšová) 3. Miroslav Špaček  (JK SŠ Ivanka p/D).   

Mladšie deti  -  dievčatá: 1. Eliška Nemčeková 4,466 b. (TJ Slávia SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonžér Jana Majdlenová), 2. Ema Czetöová 3. Veronika Pavľaková  (obe JO TJ Slávia UVLF Košice),... 5. Scarlet Špendlová (SOUP Šaľa). 

Staršie deti - chlapci: 1. Andrej Meňhert 6,220 b. (N. Ž Topoľčianky, kôň Camelia, lonžer B. Kodak), 2. Teo Sýkora  5,925 b. (Trnovec n/V, kôň Ejfél Pluto, lonžér Vladimíra Lenčéšová), 3. Patrik Vašák (JK Lángov dvor Trnovec n/V, kôň Furioso, lonžer Vl. Lenčéšová).    

Staršie deti -  dievčatá:  1. Ivana Cigáňová 6,763 b. (N. Ž Topoľčianky, kôň Lea, lonžer B. Kodak), 2. Viktória Marková 6,600 b. (VK Sundance Nitra, kôň Fausto, lonžer Martin Vaváček), 3.  Ema Sýkorová  6,584 b. (Trnovec n/V, kôň Furioso Uhřičický, lonžer Vl. Lenčéšová). 

Juniori chlapci: 1. Martin Sebastien 7,260 b. (JK Rusty Šaľa, kôň Lord KCM, lonžer Andrea Bíčová), 2. Frederik Fülöp 5,385 b. (SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonžer J. Majdlenová). 

Juniori – dievčatá: 1. Kristína Hajduová 7,400 b. (VK Sundance Nitra, kôň Fausto, lonžer Martin Vaváček), 2. Sára Šoltészová 6,758 b. (UVLF Košice), 3. Michaela Melegová 6,542 (obe UVLF Košice),... 6. Lea Hakszer  6,150 b. (SOUP Šaľa).

Kategória dvojice: 1. Ivana Cigáňová – Stela Strečková  6,599 b. (N.Ž Topoľčianky, kôň Lea, lonžer B. Kodak), 2. Sebastien Martin – Sarah Martin 6,505 b. (JK Rusty Šaľa, kôň Lord KCM, lonžer A. Bíčová), 3. Pavlína Chudíková - Ema Kolesárová 6,212 b. (OZ Galaxia Poprad), 4. Ema Sýkorová – Ema Dudonová 6,091  b. (Trnovec n/V, kôň Ejfél Pluto, lonžer Vl. Lenčéšová), 5. Jozefína Baloghová – Lea Hakszer 5,949 b. (SOUP Šaľa, kôň Nadir, lonžer J. Majdlenová).

Seniorky: 1. Lucia Veselá 3,438 b.  (Rusty Šaľa, kôň Lord KCM, lonžer A. Bíčová).

Voltížne skupiny – deti: 1. UVLF Košice 4,156 b. (kôň Chiara, lonžer Eva Pavľaková), 2. Trnovec n/V 3,788 b.  (S. Špendlová, Hana Sedlárová, Alina Hadnaďová, Sofia Jánošová, Timea Súdorová, Lea Filová, kôň  Furioso Uhřičický, lonžer Vl. Lenčéšová),  3.  TJ Spojená škola Ivanka p/D 3,099 b.,,... 5.  SOUP Šaľa (Júlia Benčíková, Mia Spisziaková, Olívia Benčíková, Viktória Tóthová, Frederika Fülöpová, Ema Pócsová, kôň Vilám, lonžer Beata Tóthová).

Voltížne skupiny – juniori: 1.  UVLF Košice 6,539 b. (kôň Trouble Maker, lonžer Marián Pavľak), 2.  N. Ž. Topoľčianky 6,362 b. (I. Cigáňová, A. Meňhert, Diana Antalíková, L. Švajčíková, S. Strečková, D. Cingelová), 3. SOUP Šaľa „B“ (L. Hakszer, Katarína  Packová, Ramona  Strhlíková, J. Baloghová, E. Nemčeková, Žofia Tyukos, kôň Accordo T, lonžer J. Majdlenová).