Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 21.11.2017 - 07:03  //  aktualizácia: 21.11.2017 - 08:41  //  zobrazené: 2112

Šaľa hostila slovenských karatistov

                                                                                                                                                                            Ministerstvo školstva,vedy,výskumu a športu, spolu so Slovenskou federáciou karate a bojových umení a Karate klubom Telovýchovnej jednoty Slovan Duslo Šaľa usporiadali v Mestskej športovej hale v Šali majstrovstvá Slovenska v karate a kobudo.
Riadiaci orgán veľmi citlivo načasoval vrchol tohto ročnej karatistickej sezóny MSR na záver roka a regionálnu verejnosť teší, že jeho usporiadanie zverili do rúk  poprednému klubu karate na Slovensku - KK TJ Slovan Duslo Šaľa, z ktorého úspešnými aktivitami nielen na poli športovom, ale aj organizátorskom sa stretávame viac ako dve desiatky rokov.  

Medailovo sa presadilo 19 klubov  

Po Po slávnostných príhovoroch prezidenta Slovenskej federácie karate a bojových umení (SFK a BU) Daniela Barana a primátora Mesta Šaľa Jozefa Belického sa predstavili v šalianskej hale najlepší slovenskí karatisti od žiakov, cez mládežníkov až po seniorov v súťažiach kata a kobudo.  Na viac  potešilo, že  na MSR v Šali mala kategória Disabilities (poznámka: štartovali v nej telesne postihnutí karatisti) premiéruna vrcholovom podujatí, v ktorej sa predstavili okrem slovenských (poznámka: päť klubov karate) aj maďarskí karatisti. Slovenský šampionát bol pre viacerých pretekárov vyvrcholením ich štartov v dlhodobej súťaži Pohár Slovenskej federácie karate, ale aj ďalších regionálnych súťaží a tak ani neprekvapuje, že medzi medailistami sme sa stretávali vo viacerých prípadoch s pretekármi, ktorí si úspešne počínali a viedli aj v Pohári SFK.  V silnej konkurencii slovenských klubov karate štartovali tiež štyria zástupcovia Nitrianskeho kraja: KK DOJO Levice, KK Banana DOJO Šaľa, KK Levice a usporiadajúceho klubu  KK TJ Slovan Duslo Šaľa a nielenže štartovali, ale sa všetky štyri karatistické kluby a ich zástupcovia dokázali aj medailovo presadiť.  Karate, Karate sa stáva z roka na rok populárnejším športom (poznámka: kladie veľký dôraz nielen na duševnú disciplínu, ale aj na fyzické schopnosti jednotlivcov) prežíva obrovský rozmach, nakoľko podľa rozhodnutia Medzinárodného olympijského výboru z 1. júna 2016 bude karate zaradené na Letných olympijských hrách 2020 v Tokiu spolu s ďalšími štyrmi športovými odvetviami: basseball, športové horolezectvo, skateboarding a softball do programu LOH a po prvý krát sa budú môcť najlepší karatisti kontinentov  hrdiť ziskom cenných olympijských medailí. Aj táto pozitívna správa podmieňuje zvýšený záujem najmladších vyznávačov karate a tréning a súťažné zápolenia v kimonách. Potvrdilo sa to aj  na Slovenskom šampionáte v Šali, kde sa na piatich závodiskách na tatami predstavilo vo viac ako 430 štartoch množstvo talentovaných pretekárov a tak mala hlavná rozhodkyňa Ľubomíra Klementisová (poznámka: o. i. aj predsedníčka Rozhodcovskej komisie SFK a BU) spolu s arbitrovským zborom plné ruky a nohy práce. Potvrdzuje to skutočnosť, že aj vzhľadom k zvýšenému záujmu najmladších adeptov karate si odnášali do svojich klubov a domovov medailové umiestnenia až zástupcovia 19 klubov karate na Slovensku (poznámka: a to ešte v tomto roku neštartovali na MsR ani ďalší zástupcovia Nitrianskeho regiónu z KK BUSCHIDO Neded a KK Hurbanovo, ktorí medzi medailistami v posledných dvoch rokoch, keď sa šampionát konal v Pezinku nechýbali.

Pätnásť medailí zostalo v Šali   

Napriek Napriek tomu, že organizátori podujatia KK TJ Slovan Duslo Šaľa vrátane vedenia, trénerov, ale aj samotných klubových reprezentantov mali pred šampionátom plné ruky práce (poznámka: aby spoločnými silami pripravili podujatie, ktoré  malo mať plynulý priebeh a samozrejme aj kvalitu) a na tréning a vyladenie formy už veľa času nezostalo,  šaľania dokázali „z maturovať“ nielen na poli organizačnom, ale aj výkonnostnom.  Najlepšie to odzrkadluje zisk deviatich medailí (poznámka: o jednu viac ako na MSR 2016 v Pezinku), o ktoré sa podelilo osem karatistov z tohto klubu.  Najúspešnejším sa stal najskúsenejší klubový pretekár a seniorský reprezentant Slovenska Ľudovít Kocsis, ktorý  okrem zlata v súťaži kobudo long  a striebra v cvičení kobudo short, pridal jedno striebro aj súťažiach kata. Dve medailové umiestnenia v súťažiach kata (striebro a bronz) pridal aj žiacky reprezentant SR Noel Vozár  a zahanbiť sa nedal ani ďalší z trojice slovenských reprezentantov Filip Bleho, ktorému sa ušiel medzi staršími pretekármi bronz.  Medailovú zbierku ešte o dve striebra poriadateľského klubu rozšírili mladí karatisti: Laura Poszonyi a družstvo 6. – 9. roční  Michal Ványa, Kristína Holocsy, Sebastián Laurenčík. Príjemne potešil a prekvapil ďalší z mladých členov klubu Dávid Takáč, ktorý nadviazal na svoje úspešné štarty v posledných dvoch kolách Pohára SFK  v Prievidzi a Veľkom Krtíši, kvalitné cvičenie predviedol aj na domácom tatami a vybojoval si na vrcholovom poduatí prvú medailu a to hneď zlatú, všetci v súťažiach kata. Na Na úspešné vystúpenie staršieho šalianskeho karate klubu úspešne nadviazal aj ďalší šaliansky karate klub - Banana DOJO, ktorý bol po skončení slovenského šampionátu bohatší o šesť medailí.  O zisk najcennej zlatej sa v tomto klube pričinil ďalší z mladých elévov na karatistickom poli Samuel Kukučka, ktorý tak zaskočil svojich súperov. Dva strieborné kovy pridali mladé dievčatá Karin Hlavatá so Zuzanou Kmotríkovou, pričom ptešil aj bronz ich ďalšej kolegyni Jasmíny Rickerovej (všetky v súťažiach kata). Členovia KK Banana DOJO však štartovali aj v súťažiach kumite, kde medailovú zbierku na poltucet doplnili najmladšie členky klubu Sára Potúčková (2. miesto) a bronzová Jessica Rickerová.  Oproti minulo ročnému šampionátu v Pezinku, kde sa z dvoch bronzov v žiackych kategóriách tešili iba Martin Mezei a Attila Szarka, zisk poltucta cenných kovov z tohto roku je pre členov KK Banana DOJO pekným prírastkom. Potom ani neprekvapuje, že aj primátor Mesta Šaľa Jozef Belický spolu s Miroslavom Wöllnerom (šéf jedného zo sponzorov Menert spol. s r.o.), ktorému nie sú z minulosti tatami a kimono cudzími mali radosť pri dekorácii najlepších  cvičencov, medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia šalianskeho karate.            

                                                                                                                                                                     

Slová uznania tešia

Okrem úspešnej reprezentácie zaujali však poriadateľa aj slová prezidenta SFK a BU  Daniela Barana. „ Tento rok sa vrchol domácej sezóny v karate a kobudo uskutočnil v Šali pod organizátorskou taktovkou miestneho klubu TJ Slovan Duslo Šaľa - oddiel karate. Veľké poďakovanie patrí manželom Blehovcom, celému klubu TJ Slovan Duslo Šaľa, sponzorom  a každému, kto pomohol akýmkoľvek podielom túto kvalitnú súťaž zorganizovať. Ďakujem zúčastneným klubom z celého Slovenska a rozhodcom turnaja, ktorí taktiež prispeli k vysokej úrovni podujatia. Môžem v závere povedať, že táto súťaž bola úžasným ukončením domácej súťažnej sezóny 2017 “. Slová uznania vedúceho činiteľa SFK a BU Daniela Barana, ktorý ocenil aj najúspešnejší klub  v roku  2017 -  ŠK karate Nová Baňa Putovný pohárom a diplomom tešia, poďakovanie hreje pri srdci, ale je zároveň aj záväzkom pre naše regionálne karate (poznámka: vrátane úspešných levických klubov karate), aby nezišli z nastúpenej cesty a aj v ďalších rokoch šírili dobré meno na poli športovom a tiež organizačnom. 

JOZEF SKLENÁR   

Foto Beáta Blehová

Výsledky  Výsledky KK TJ Slovan Duslo Šaľa na MSR:

1. miesto: Ľudovít Kocsis, nad 18 rokov, kobudo long.

1. miesto: Dávid Takáč, kata goju ryu 9. – 10.  roční,  do 6. kyu.

2. miesto: Ľudovít Kocsis, nad 18 rokov, kobudo short.

2. miesto: Ľudovít Kocsis, nad 18 rokov , kata goju ryu.

2. miesto: Noel Vozár,  kata goju ryu 9. – 10. roční, od 5 kyu.

2. miesto: Laura Pozsonyi:   2.m. kata 9. – 10.  ročné od 5. kyu.                                                                                                                                                     

2. miesto: družstvo, kata 6. – 9.  roční v zložení: Michal Ványa, Kristína Holocsy, Sebastián Laurenčík.

3. miesto: Filip Bleho,   kata goju ryu 15. – 17. roční, od 2. kyu.                                                                                                                                                         

3. miesto: Noel Vozár,  kata rengokai do 13 rokov.

4. miesto: družstvo,  kata 10. – 12.  roční v zloženi: Noel Vozár, Dávid Takáč, Lukáš Gyurík. 

                                              + + +

Výsledky KK Banana DOJO Šaľa na MSR:

1.  miesto: Samuel Kukučka, kata 11. – 12. roční do 5 kyu. 

2. miesto: Zuzana Kmotríková, kata goju ryu  9. – 10.  roční,  do 6. kyu.

2. miesto: Karin Hlavatá, kata 11. – 12. roční do 5. kyu.

3. miesto: Jasmína Rickerová,  kata 11. – 12. roční do 5. kyu.

2. miesto: Sára Potúčková, kumite 9. – 10. roční.   

3. miesto: Jessica Rickerová, kumite 9. - 10. roční.  

                                                  + + +

Sponzori Majstrovstiev Slovenskej republiky SFKaBU v karate a kobudo:
Ministerstvo školstva,vedy,výskumu a športu, Slovenská federácia karate a bojových umení,  Mesto Šaľa, Nitransky samosprávny kraj, TJ Slovan Duslo Šaľa, Menert spol. s r.o., Vega – Takáč, Duslo a. s. Šaľa, Reklamné nápoje Holocsy, Meta – Gas, Trinity Hotels and Resorts,...

Usporiadateľ KK TJ Slovan Duslo Šaľa touto cestou ďakuje všetkým za pomoc pri organizácii a realizácii majstrovstiev Slovenska.