Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 11.07.2023 - 14:11  //  aktualizácia: 11.07.2023 - 14:16  //  zobrazené: 673

Šalianska farnosť začala hľadať podporu pre opravu takmer storočného organa

V Šali chcú opraviť takmer storočný organ, ktorý sa nachádza vo farskom kostole svätej Margity Antiochijskej. Miestna farnosť začala s prvými zbierkami. Vedľa jednej z dominánt centra mesta zároveň pripravila "nulté" benefičné podujatie. V rámci projektu Otvorené dvere na ňom vystúpili deti, ktoré pomáhajú vo farnosti. 

„Súčasný organ je zrejme minimálne druhým alebo tretím v poradí od postavenia kostola. Predošlé nie sú zdokumentované. Aktuálny postavila firma Rieger v roku 1929. Čoskoro nás čaká jeho storočnica. Je to vzácne dielo, ktoré tvorí identitu našej farnosti, mesta i regiónu, v ktorom žijeme. Rozhodli sme sa, že pred jubileom sa pokúsime o jeho generálnu opravu," hovorí dekan v Šali Peter Nagy. 

„Predošlý nástroj a jeho autor nie je známy, avšak podľa niekoľko použitých drevených píšťal z tohto organa sa možno domnievať, že sa jednalo o nástroj z dielne Pažických z Rajca. Táto dielňa však pre tento kostol žiaden nástroj nepostavila, takže je možná aj verzia s prenesením nástroja z inej lokality. V roku 1929 sa však jednalo o úplnú novostavbu organa," uvádza dekan Nagy. 

Zatiaľ posledné opravy organa sa konali okolo 1968 a v roku 2017. Aktuálne je v zlom technickom stave. Nefungujú niektoré registre a poškodené sú aj niektoré píšťaly. Zároveň je vysoko znečistený, značne rozintonovaný a rozladený. Nástroj je v hrateľnom stave, avšak vo veľmi obmedzenej miere. Farnosť preto vytvorila projekt, ktorý dostal názov Otvorené dvere. 

„Dnes už svätý Ján Pavol II. po svojom zvolení za pápeža povedal: Nebojte sa! Otvorte, otvorte dokorán dvere Kristovi.  Aj my sa chceme začať otvárať. Bohu, ľuďom. A spolu hľadať cesty k tomu, ako naplniť jednu vzácnu myšlienku. Postupne pracovať na tom, ako spoločnými silami opraviť takmer storočný skvost v našom meste," uviedol dekan Nagy. 

Podporiť organ majú už pár mesiacov veriaci v kostole, kde sa koná každú nedeľu po 15. dni v mesiaci zbierka na opravu organa. Doteraz sa vyzbieralo 15 773,74 €. Celkovo bude nutné získať približne 80 tisíc eur. Tí, ktorí chcú toto dielo podporiť, nájdu bližšie informácie na stránke farnosti / https://www.rksala.sk/index.php/farnost/projekt-organ/ 

Fotogaléria z koncertu 1 

https://eu.zonerama.com/potucekj/Album/10005497

Fotogaléria z koncertu 2

https://eu.zonerama.com/braok/Album/9995471?fbclid=IwAR2TqJyWXWCumdCh7_zmzq2Rcz5h6oDAPt9JM6xZYb6fZWO8fCc6WNpt3b4 

Zdroj: Farnosť Šaľa

Snímky: Archív Farnosti Šaľa