Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 07.02.2018 - 10:45  //  aktualizácia: 08.02.2018 - 19:24  //  zobrazené: 1940

Šalianski plavci s medzinárodným skalpom

Bratislavský plavecký klub Aronax v spolupráci s Katedrou športov, prírody a plávania FTVŠ Bratislava a Slovenským olympijským výborom usporiadal v januári 2018 medzinárodné preteky v plutvovom plávaní Aronnax Apnea Cup 2018, na ktorom štartovalo viac ako 300 plavcov z 23 plaveckých klubov Slovenska a Maďarska.
V krytom bazéne Katedry FTVŠ si dali plavecké „rande“ vyznávači plutvového plávania už po 11. krát  a posledné tri roky nechýbajú medzi nimi ani naši regionálni zástupcovia, úspešní reprezentanti šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda.  „ Do Bratislavy hovorí prezident klubu a zároveň aj šéf tréner plavcov šalianskeho KVŠ Barakuda Štefan Mika sa radi vraciame, nakoľko  je to medzinárodné plavecké podujatie hneď z kraja roka a schádza sa na ňom výborná konkurencia, čo potvrdil aj rekordný počet  23 štartujúcich plaveckých klubov teraz,  čo je o 5 klubov viac ako pred rokom. Najma pre našich mladých plavcov je tento pretek dobrou previerkou pripravenosti pred úvodným kolom nového ročníka Slovenskej plaveckej ligy mládeže, ktorý už klope na dvere.“    
 

Aj keď od posledného oficiálneho plaveckého podujatia, na ktorom štartovali naši úspešní regionálni reprezentanti uplynulo iba niečo cez 6 týždňov (poznámka: v Bratislave štartovali tiež Delfín Žilina, KVŠ Oceán Bratislava a Sport club Senec, ktorí štartujú so šalianskymi plavcami aj v dlhodobej Slovenskej plaveckej lige mládeže) bolo už potrebné  po sviatkoch pohody a hojnosti (poznámka: Vianoce a Nový rok)  na ostro prevetrať plavky a oprášiť plutvy, čo sa aj v konečnej miere podarilo. Na rekordnom medzinárodnom podujatí, v ktorom každý zúčastnený plavecký klub (poznámka: musí mať minimálne 4 plavcov) pláva vo svojej dráhe 60 minút a konečným jeho výsledkom je súčet odplávaných metrov súťažili prihlásené kluby v piatich kategóriách (ženské kolektívy, amatéri, Masters, profesionáli BF a profesionáli mono) a samotné preteky boli nesmierne vyrovnané, keď o umiestnení na jednotlivých miestach (poznámka: pozri konečné poradie) rozhodlo vo viacerých prípadoch, najma medzi klubom Veteránov na štvrtom mieste, piatym Sencom a šiestym plaveckým klubom Orient rozhodla vzdialenosť 25 metrov (poznámka: čo je v prepočte pre plavca pár sekund) po hodinovom súťažnom zápolení !!!
Šalianski plutvoví plavci odchádzali do Bratislavy s úmyslom dobre reprezentovať (poznámka: pred rokom si vybojovali prvenstvo plavci KVŠ Oceán Bratislava, keď odplávali 8.850 metrov, pred šalianskym KVŠ Barakuda 7.950 metrov a ŠKP Delfín Žilina, ktorých výkon 7.675 metrov stačil iba na tretie miesto v konkurencii 18 plaveckých klubov) a keď bude pohoda tak sa pokúsia zabodovať o medailové stupne. Mladý kolektív okolo skúseného seniora Samuela Augustína (r. l999) zabojoval, keď výkonom 8.200 odplávaných metrov vyhral nielen svoju kategóriu, ale aj 11. medzinárodný ročník Aronnax Apnea Cup 2018, pred Delfínom Žilina  8.000 metrov a KVŠ Oceán Bratislava 7.350 metrov, ktorý ol víťazom posledných troch ročníkov. Víťazstvo v  jednotlivých kategóriách si vybojovali: ženy Golden Ladies Bratislava 5.500 metrov, Masters Nautilus Bratislava 6.175 metrov, amatéri Piccard Senec 6.600 metrov, profesionáli BF KVŠ Oceán Bratislava 7.350 metrov a profesionáli mono KVŠ Barakuda Šaľa 8.200 metrov.
Prvenstvo šalianskych plavcov na dobre obsadenom medzinárodnom plaveckom podujatí v Bratislave, by mohlo byť dobrým štartovným impulzom pred náročnou plaveckou sezónou.
                                                                                          JOZEF SKLENÁR
Foto: Dana Duchoslavová 

Poradie 11. ročníka Aronnax Apnea Cup 2018:  
1. KVŠ Barakuda Šaľa – 8.200 metrov; 2. Delfín Žilina 8.000 metrov; 3. KVŠ Oceán Bratislava 7.350 metrov; 4. Veteráni Bratislava 6.925 metrov; 5. Sport club Senec 6.900  metrov; 6. Orient Slovensko 6.875 metrov; 7.   Amphora Budapešť 6.675 metrov,..... 23. Ligthouse Veľké Úľany 4.750 metrov.

Víťazný KVŠ Barakuda Šaľa reprezentovali:  Samuel Augustín, Peter Takáč, Jakub Kozmér, Denis Takáč, Alexandra Kozmérová, Adela Augustínová, Anikó Bertóková, Petra Kiššová, Tereza Chovancová, Veronika Petrikovičová a Anna Nociarova - Vedúci výpravy, tréner  a prezident KVŠ Barakuda Štefan MIKA.  .