Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.12.2022 - 10:25  //  aktualizácia: 13.12.2022 - 16:37  //  zobrazené: 876

Vianočný futbalový turnaj pre LEGENDY.

Vianočný futbal v plnom lesku

Mestská športová hala v Šali patrila v prvý decembrový víkend  v plnej miere vyznávačom halového futbalu, nakoľko sa tu uskutočnil už 8. ročník populárneho Vianočného halového futbalového turnaja, ktorý bol zároveň aj III. ročníkom memoriálu Tibora Meszlényiho, na ktorom štartovalo osem účastníkov.


Medzi účastníkmi nechýbal treťo ligový zástupca Slovan Duslo Šaľa; piatu ligu reprezentoval posledný víťaz Vianočného turnaja futbalisti FC Neded, siedmu ligu reprezentovali Trnovec n/V a Jelenec; nechýbali však ani zástupcovia nižších okresných súťaží  Nitry a Galanty: Močenok, Obdokovce, Hody a medzi účastníkmi nemohli  chýbať ani šalianske futbalové Legendy, ktoré prišli v silnom zložení aj preto, aby neporušili svoju bilanciu, nakoľko pri každom štarte skončili na medailových pozíciách (poznámka: v 7. ročníku skončili na treťom mieste a šiesty dokonca vyhrali). Vzhľadom k tomu, že organizátori opäť realizovali hrací systém každý s každým čakal na účastníkov kvalitne obsadeného turnaja maratón 28 zápasov (hrací čas 13 minút) a tak sa ihneď  po slávnostnom otvorení primátorom Mesta Šaľa Jozefom Belickým a výkope hlavného organizátora Jozefa Nováka s Alenou Meszlényiovou (manželka predčasne zosnulého Tibora Meszlényiho) rozbehli na šalianskej palubovke zaujímavé súboje, ktoré sa svojou kvalitou a dramatickým priebehom museli páčiť.

Prekvapenia na turnaji nechýbali

O tom, že tento turnaj prináša každý rok aj prekvapujúce  výsledky, sa potvrdilo aj v tomto 8. ročníku, keď v každom zo siedmich kôl ( poznámka: v každom kole sa hrali po štyri zápasy) sa zrodili malé, či väčšie prekvapenia.

1. kolo: Nečakané problémy mal obhajca prvenstva Neded, ktorý o svojom víťazstve 3:2 s Močenkom rozhodol až v poslednej minúte po strele kapitána Patasiho, Renáto Meszlényi (Močenok) vsietil  už v prvej minúte najrýchlejší gól na turnaji. Žreb bol nemilosrdný k favoritom, nakoľko už v druhom zápase turnaja sa stretli favoriti Šaľa s Legendami,. Remíza sa v tomto súboji očakávala, ale že pri takých kvalitných hráčoch priaznivci gól neuvidia sa nečakalo. V súboji nitrianskych zástupcov odštartoval Jelenec v dueli za víťazstvom 4:2 prvým gólom brankár Ollári.

2. kolo: V piatom zápase viedol Močenok po góle Meszlényiho nad Jelencom až do 9. minúty, ale dva presné zásahy Kukučku rozhodli o výhre Jelenca, ktorý už mal na svojom konte aj 6 bodov. Zabrali aj Obdokovce a po góle Porubského v závere duelu s Hodmi rozhodli o svojom víťazstve.  Aj v ďalších dvoch zápasoch sa zrodili výhry favoritov o gól, keď Legendy konečne skórovali Cs. Takácsom tri minúty pred koncom a vyhrali 1:0 nad Nededom. Duslo Šaľa v zápase s Trnovcom dokonca po góle Čapičíka prehrávalo, ale najlepší strelec chemikov Hudák vyrovnal a Th. Hučko vsietil aj víťazný gól.

3. kolo: prinieslo prvú bombu turnaja, keď brankár Jelenca Ollári exceloval a zrodila sa v súboji so šalianskymi Legendami bezgólová remíza. Hneď v ďalšom dueli „vyškolil“ Trnovec n/V v pomere 4:0 Neded, keď v dvoch prípadoch skórovali do prázdnej bránky. Konečne zabodoval po výhre 3:0 s Obdokovcami aj Močenok a rovnako si viedli s Hodmi aj futbalisti Dusla.

4. kolo: Bodovú sériu Jelenca v tomto kole zastavil presný zásah Vaneka a Trnovec n/V sa po výhre 1:0 ocitol s 9 bodmi medzi kandidátmi na medailové umiestnenie. pomohla im k tomu aj remíza Šali 2:2 s Nededom, ktorú zachraňoval až tvrdou strelou (12. min.) kapitán Oravec. Strelecky sa prebrali aj Legendy, keď porazili 3:0 Obdokovce (góly: Mujkoš Konopásek a T. Hučko). V zápase Hodov s Močenkom sa po bezgólovej remíze body delili.  

5. kolo: bolo najbohatšie na prekvapujúce výsledky. Záver zápasu s Hodami nezvládol Neded, ktorý až do 11. minúte viedol gólom legionára Myskiva, ale súper po presných zásahoch Boríska a Molnára získal prvé víťazstvo. Osemnásty duel turnaja bol śťastný pre hráčov Jelenca, keď po góle Zeleňáka porazili 1:0 Šaľu  a ako ukázal ďalší priebeh turnaja, Prekvapili aj  táto strata bodov ich stála prvenstvo na turnaji.  Prekvapili aj Obdokovce, ktoré napriek tomu, že ešte v 8. minúte prehrávali 0:2, vďaka výbornému brankárovi Pintérovi a úspešným strelcom (Porubský 2 a Peciar) sa nakoniec tešili z výhry. Prekvapenie sa skoro zrodilo aj v 20. zápase, keď Močenok až do 11. minúty hral s Legendami bez korenia futbalu, ale gól Konopáska rozhodol už o tretej prehre Močenka o gól. Po tomto dueli si na 15 minút oddýchli hráči a priaznivci od futbalu, nakoľko organizátori pripravili už tradičnú bohatú  tombolu (poznámka: 22 cien) a medzi tými, čo si odniesli domov výhru boli okrem hráčov aj diváci, ktorí prišli povzbudiť svojich miláčikov.

6. kolo: Podľa dosiahnutých výsledkoch bolo zrejmé, že o všetkom sa rozhodne v posledných dvoch kolách, čo sa aj potvrdilo. Najskôr futbalisti Dusla aj s najlepším strelcom turnaja Michalom Hudákom vysoko 5:0 porazili Obdokovce, v ďalšom  zápase Hody prehrali s favorizovanými Legendami 1:3, ale môžu sa hrdiť, že ich hráč „Kiko“ Molnár bol jediným hráčom na turnaji, ktorý prekonal najlepšieho brankára  turnaja Dušana Kolmokova (pozná: viac rokov pôsobil v Nitre a Šali). O bronz bojujúci Trnovec vyhral po zlepšenom výkone v závere 3:0 s Močenkom, ale v poslednom dueli Neded gólom Pavla Sámela „zabrzdil“ kandidáta na medailu Jelenec, ktorý mal vo svojich radoch aj najlepšieho hráča turnaja Rastislava Zeleňáka.
7. kolo: futbalisti Jelenca nezvládli dve záverečné kolá, keď v poli porazených zostali aj v dueli s Hodmi (2:4), napriek tomu, že sa strelecky opäť presadil brankár Ollári s Bojdom. Za stavu 1:2 však doplatili na vylúčenie , keď v presilovke dva razy inkasovali z kopačiek Mikuša a Rajta. Bodovo naprázdno vyšli aj Obdokovce, keď prehrali s Nededom 1:4 (hrajúci tréner Peciar – Myskiv 2, Szabo a brankár Vágner) a o všetkom sa rozhodovalo až v závere turnaja. Močenok, ktorý opäť prehral o gól potrápil Duslo Šaľa, keď v jeho drese dva krát skóroval šaliansky odchovanec Adam Melicher, ale góly Krivošíka,  Michatíka a Th. Hučka nakoniec rozhodli o tesnom víťazstve favorita, ktorý vedel, že horšie ako druhý na Vianočnom turnaji neskončí.  V poslednom dueli turnaja sa rozhodovalo o víťazovi turnaja. Legendám stačila v zápase s Trnovcom aj remíza k zisku Putovného pohára, na druhej strane Trnovec , ak chcel siahať po najväčšom úspechu v doterajšej histórii turnaja musel naplno bodovať. Skalopevná defenzíva a presná strela Kružlíka nakoniec rozhodli o tom, že z prvenstva sa tešili Legendy a ich súper obsadil cenné tretie miesto.                          

Organizátori turnaja Jozef Novák, spolu s Mestom Šaľa a sponzorskou obcou pripravili pre zúčastnené kolektívy vydarené pred Vianočné športové podujatie a tak sa účastníci nakoniec tešili z vybojovaných  pohárov a ocenení, ktoré  odovzdali: viceprimátor mesta Šaľa Róbert Tölgyesi, Jozef Novák a Alena Meszlényiová, ktorá odovzdala aj pohár pre najužitočnejšieho hráča, ktorý venuje každoročne a ten si odniesol Marcel Oravec, kapitán Slovan Duslo Šaľa.    
+ + + 


Výsledky 8. ročníka Vianočného futbalového turnaja :

Legendy Šaľa: Duslo Šaľa 0:0; Dynamo Trnovec n/V 1:0; FC Neded 1:0; Jelenec 0:0; FK Hody 3:1; Dolné Obdokovce 3:0; Močenok 1:0.
Duslo Šaľa: Trnovec n/V 2:1; Neded 2:2; Jelenec 0:1; Hody 3:0; Dolné Obdokovce 5:0; Močenok 3:2.
Dynamo Trnovec n/V: Neded 4:0; Jelenec 1:0; Hody 2:0; Dolné Obdokovce 2:3; Močenok 3:0.
FC Neded: Jelenec 1:0; Hody 1:2; Dolné Obdokovce 4:1; Močenok 3:2.  
Jelenec: Hody 2:4; Dolné Obdokovce 4:2; Močenok 2:1.
FK Hody: Dolné Obdokovce 2:3; Močenok 0:0.
Dolné Obdokovce: Močenok 0:3.

+ + +

Celkové poradie turnaja: 1. Legendy Šaľa 9:1 – 17 bodov; 2. Slovan Duslo Šaľa 15:6 – 14 bodov; 3. Dynamo Trnovec n/V 13:6 – 12 bodov; 4, Neded 11:12 – 10 bodov; 5. Jelenec 9:9 – 10 bodov; 6. Hody 9:14 – 7 bodov; 7. Dolné Obdokovce 9:23 – 6 bodov; 8. Močenok 8:12 – 4 body.

+ + + 

Bývalí ligisti ozdobou turnaja.          

Priaznivci halového futbalu sa mohli stretnúť na palubovke šalianskej Mestskej športovej  haly s viacerými futbalistami, ktorí ešte nedávno preháňali koženú loptu na ligových trávnikoch.  V drese šalianskych Legiend to boli:  Tomáš Hučko v súčasnosti hráč
Galanty, ktorý obliekal ligový dres Žiliny, Seredi, ale aj Ostravy; Milan Mujkoš (ViOn Zlaté Moravce), Ján Čirik (Inter Bratislava, Trenčín, Nitra), Martin Vyskoč (Ružomberok a Slovenská reprezentácia), Dušan Kolmokov (Nitra), hráč Dusla Šaľa Marcel Oravec (Skalica), ktorých prítomnosť s ďalšími kvalitnými hráčmi v ostatných kolektívoch Peter Pintér a Peter Peciar  (FK Dolné Obdokovce) majú za sebou viac ročné pôsobenie v najvyššej slovenskej futsalovel súťaži, Filip Prúčny a Richard Prúčny (FK Močenok) v treťo ligovej Šali,  Filip Rajt (FK Hody) tretia liga v Galante , .... a ďalší čo prešli ligovými dorastami v Nitre a v Šali a svojimi výkonmi prispeli  k vydarenej tohto ročnej futbalovej bodke za bohatou futbalovou sezónou.
Organizátori turnaja Jozef Novák, spolu s Mestom Šaľa a sponzorskou obcou pripravili pre zúčastnené kolektívy vydarené pred Vianočné športové podujatie a tak sa účastníci nakoniec tešili z vybojovaných  pohárov a ocenení, ktoré  odovzdali: viceprimátor mesta Šaľa Róbert Tölgyesi, Jozef Novák a Alena Meszlényiová, ktorá odovzdala aj pohár pre najužitočnejšieho hráča, ktorý venuje každoročne a ten si odniesol Marcel Oravec, kapitán Slovan Duslo Šaľa.    
                                                            JOZEF SKLENÁR            

Na 8. ročníku Vianočného turnaja reprezentovali:

Legendy ŠAĽA: D. Kolmokov, M. Valenský, Á. Rusznák,  -  P. Andódi 1 gól, M. Gašparík, H. Harčár, Cs. Takács 2, R. Konopásek 2, M. Vyskoč, M. Mujkoš 1, M. Kružlík 2, To. Hučko 1, J. Čirik.

Duslo ŠAĽA:  J. Lednický – Th. Hučko 2 góly, A. Takács. M. Hudák 4, R. Kotlár 1, A. Rojka 1, D. Morvay 1, M. Foltán, P. Krivošík 1, J. Krištof, D. Borovský 1, M. Oravec 1, M. Michalík 3, S. Orság.  

Dynamo Trnovec n/V: D. Šimko, P. Hátas -  T. Vanek 2 góly, S. Čapičík 2, P. Kumaj, A. Červeňan, Š. Baráni 1, P. Marček 3, P. Horváth, D. Telkesi 3, A. Szabo 2, M. Stelo, P. Jeremiáš.

FC NEDED: R. Wágner  1 gól –  T. Kovács, E. Moťovský 2, P. Kartík, A. Szabo ,  A. Szabó 1, Š. Ambruš 1, M. Pekaj, L. Patasi 1, P. Sámel 2,  V. Myskiv 3.

FC Jelenec: M. Ollári  2 góly ! – T. Duchoň, E. Balkó, S. Gál, S. Lacika 1, T. Javorček, M. Šinka 1, D. Bojda 1, M. Bača, D. Kollár,  A. Kukučka 2, B. Biháry, T. Timoránsky, R. Zeleňák 2, S. Murka, F. Fazekaš.    

FK Hody: T Csandal - . T. Grizlák, F. Rajt 1 gól, D. Borísek 3, M. Szitás,  K. Molnár  3, J. Marček, P. Lošonský, P. Hrotko, L. Varga, Cs. Mikus 2, Ľ. Ondrejov, R. Varga, I. Meszáros.  

FK Dolné Obdokovce: P. Pintér – M. Šulgan 1 gól, D. Lydik 2, H. Benko, Y. Demchenko, M. Porubský 3, Š. Lydik, P. Peciar 2.

FK MOČENOK: F. Prúčny –  M. Melicher 1, J. Szórad, P. Borš, R. Meszlényi 3, M. Mesároš, A. Melicher 3, R. Prúčny 1, S. Skalický.  

                                                                   JOZEF SKLENÁR

Foto: M.Pospiš