Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.07.2018 - 14:39  //  aktualizácia: 11.07.2018 - 14:45  //  zobrazené: 994

Vyšla výzva na rekonštrukciu jasieľ

Z ministerstva vyšla výzva, v rámci ktorej by sa mohli zrekonštruovať detské jasle, mesto je pripravené žiadať o financie.

Primátor Šale Jozef Belický už na oslave 50. výročia detských jasieľ v apríli avizoval, že mesto chce zariadenie pre najmenších zrekonštruovať z mimorozpočtových zdrojov. Čakalo sa na vhodnú výzvu ministerstva. Medzitým mesto pripravilo potrebné podklady k tomu, aby na výzvu mohlo čo najpromptnejšie zareagovať. V uplynulých dňoch Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo výzvu, v rámci ktorej podporí „rozvoj služieb starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa na komunitnej úrovni“. Mesto na výzvu bude samozrejme reagovať. Ak sa mestu podarí získať financie, použiť sa budú môcť nie len na rekonštrukciu budovy, ale aj na vynovenie vnútorného vybavenia.

Realizáciu samozrejme nemožno očakávať v niekoľko mesačnom časovom horizonte. Ide o tzv. dvojkolový systém schvaľovania – najskôr sa schvaľuje projektový zámer, po jeho pozitívnom hodnotení môže mesto predložiť žiadosť o nenávratný finančný príspevok. V podobnom „dvojkolovom systéme“ získalo mesto financie aj na rekonštrukciu MŠ Družstevnej. Mesto zaslalo projektový zámer v januári 2017, rozhodnutie o pridelení nenávratného finančného príspevku vo výške približne 600-tisíc eur dostalo mesto v máji 2018.

Zverejnenie výzvy a pripravené podklady sú však dôležitým začiatkom procesu. Veríme, že tak ako množstvo šalianskych projektov si zaslúžilo podporu štátu či EÚ, podobne aj zámer vynoviť priestory jasieľ získa pozitívne hodnotenie. O úspešnom posúdení projektového zámeru mesta vás budeme informovať. Spolu s verejnosťou dúfame, že tomu tak bude čo najskôr. Držme si palce.

 

Prečítajte si článok o oslave 50. výročia Detských jasieľ Lienka:

https://sala.sk/clanok/o-batolata-sa-staraju-50-rokov?show_css=0

(ek)