Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 11.01.2018 - 13:01  //  aktualizácia: 11.01.2018 - 13:24  //  zobrazené: 1451

Ženy hladko s Trenčínom, mužov čaká GERA Cup.

Matúš Čák bol smutný

Slovan DUSLO Šaľa – AS Trenčín  31:20 (13:10)                                                    

R: Veselka - Gábriš, 505 divákov, pokutové  hody: 4/2 - 4/3, vylúčené: 4 – 5.. 
DUSLO: M. Ladicsová, Krebsová - Trochtová, Rácková 1, Špendlová, Škoricová 1, B. Königová 3, Pócsíková 2, Greštiaková, I. Bahýlová 5, N. Némethová 5/1, J. Vargová, Kúrňavová, Tisajová 2, Klučková 5/2, Bujnochová 7. Tréner  Michal Lukačin. 
AS: Pastorková 6, Rajnohová 4/1, Zemanovičová 3, Žitňanová 3/2, Takáčová 2, Szökeová a Bettáková po 1. Tréner Michal Hradil . 

V predohrávkach 12.  kola prvej polovičky základnej časti sa dosť natrápili družstvá z čela (poznámka: Most s Michalovcami, štvrtý Prešov dokonca prehral) a dobre nezačali ani zverenkyne trénera Lukačina s reprezentantom Matúša Čáka. Išli sme síce v 1. minúte do vedenia delovkou Bahýlovej, hostky však Rajnohovou vyrovnali. Domáci nastúpili v prvej časti v bránke s Ladicsovou a v základe boli aj mladé hráčky Škoricová s Greštiakovou. Do 10. minúty (3:3) sa strelecky presadila iba pohotová Bahýlová, ale hostky Zemanovičovou a Rajnohovou stihli zrovnať skóre.  Skúsené hráčky Klučková (poznámka: so 60 gólmi tretia najlepšia strelkyňa súťaže) s Pócsikovou však presnými zásahmi dostali chemičky do trháku (6:3) a hostky napriek sympatickému výkonu už nenašli sily na ďalšie zdramatizovanie slovenského derby.  To sa už od 19. minúty dostala na palubovku aj reprezentantka Slovenska Bujnochová  a svojim prvým gólom zvýšila vedenie Dusla na rozdiel štyroch gólov.  V kolektíve hostí sa napriek niekoľkým pohotovým zákrokom Ladiscovej strelecky presadila v troch prípadoch nebojácna spojka Pastorková, ale favorit odchádzal na polčasovú prestávku s troj gólovým náskokom. 

Prítomnosť najlepších strelkýň Klučkovej a Bujnochovej (poznámka: zaznamenali spolu 12 gólov) na palubovke bolo predzvesťou zvýšenia šalianskeho náskoku po obrátke, čo sa aj naplnilo a v 37. minúte už viedlo Duslo o šesť gólov 17:11 a o víťazovi duelu už nebolo pochýb. V ďalšom priebehu sa začala strelecky presadzovať z postu pivota Königová a na spojke juniorská reprezentantka Némethová a v 45. minúte už viedli domáce hráčky o osem gólov  - 21:13. Hostky sa snažili o skorigovanie stavu, tri góly strelila do siete Krebsovej Žitňanová, ale na strelecky rozbehnuté Duslo to nestačilo. Napriek tomu, že  dostatok príležitosti dostali v Ii. polčase aj ďalšie mladé hráčky Kúrňavová so Špendlovou, skóre v prospech favorita narastalo a v 55. minúte po góle Némethovej  už viedla Šaľa o desať gólov 28:18. V závere sa strelecky presadila aj mladá Škoricová a tak zlepšená hra po obrátke a 11 gólová výhra nakoniec uspokojila aj po hádzanej hladné šalianske obecenstvo, ktoré bolo po výhre nad Michalovcami vo finále Slovenského pohára dosť namlsané.  Pred nedeľńajším posledným záasom tohto kola sa vrátili hráčky Dusla opäť medzi najlepšiu štvorku v tabuľke, kde by mohli aj vzhľadom k najbližšiemu vyžrebovaniu (poznámka: Bánovce n/B vonku, Písek doma) dlhšie pobudnúť.          
                                                                             JOZEF SKLENÁR

Michal Lukačin (tréner Dusla Šaľa): " Naše náročné obecenstvo po cennej výhre nad Michalovcami v pohári očakávalo možno vyššie víťazstvo, ale každý súper má svoju silu. Dnes som dal od začiatku dostatok príležitostí „omladine“, nakoľko budeme mať od 15. kola dosť nabitý program a každá skúsenosť z medzinárodného merania síl sa im zíde. Po zmene strán to už bola naša typická kombinačná hra zakončovaná najmä z rúk skúsených opôr presnou streľbou a nakoniec boli s jednoznačným víťazstvom spokojní aj naši priaznivci “.

+ + + + +

Hádzanársky Gera Cup jubiluje

Milovníci kvalitnej  mužskej  hádzanej si prídu budúci  víkend na svoje, nakoľko sa uskutoční  kvalitné medzinárodné zápolenia v Mestskej športovej hale v Šali v rámci jubilejného 10. ročníka medzinárodného hádzanárskeho turnaja  mužov GERA Cup.                                
Už pohľad na štartovnú listinu kolektívov na jubilejnom ročníku tohto už uznávaného mezinárodného turnaja, ktorý organizuje vedenie HKM Šaľa na pamiatku Jozefa Geru, ktorý v minulosti písal históriu šalianskej  ženskej a mužskej hádzanej najskôr ako aktívny hráč a potom aj  ako úspešný tréner pri seniorských družstvách hovorí, že sa organizátorom podarilo zabezpečiť kvalitu v podobe štartu popredných reprezentantov: Balatonfüredi KSE (Extraliga  Maďarsko), NMC Górnik Zabrze (Extraliga Poľsko), Dukla Praha (Extraliga Česko) a usporiadajúci vicemajster Slovenska HKM Šaľa.

Z Českej republiky prichádza hádam kvalita najvyššia, v podobe štartu viacnásobného a zároveň aj posledného majstra Česka Dukly Praha,  Napriek tomu, že jej po ukončení ročníka 2016/2017 odišlo do zahraničia viacero hráčov (poznámka: najväčšou stratou je odchod českého reprezentanta Milana Kotrča do nemeckej ligy, ktorý bol v ukončenom ročníku so 169 gólmi aj tretím  najlepším strelcom súťaže) predsa v prebiehajúcom ročníku drží krok s vedúcimi družstvami, keď je po 12. kole na 4. mieste tabuľky za vedúcou Plzňou, Zubřím (poznámka: pred rokom bolo na turnaji) a o bod za Lovosicami. Medzi opory pražských vojakov bude patriť reprezentačná trojica: Jakub Sviták, Dieudonné Nubenzem a Štěpán Jeníček (poznámka: hrali aj v nedávnom dvojzápase s reprezentáciou Slovenska) a doposiaľ najlepší strelec Dukly  so 64 gólmi  pravá spojka Vojtěch Patzel, ktorému budú chcieť v ofenzíve pomôcť aj ďalší strelci: Dieudonné Nubenzem (50 gólov) a so 42 gólmi úspešný Ján Blecha.  

Ďalšiu kvalitu by mal na jubilejný 10. ročník Gera Cupu priniesť zástupca maďarskej hádzanej (poznámka: Maďarsko postúpilo na európsky šampionát do Chorvátska) družstvo Balatonfüredi KSE, ktoré je v priebežnej tabuľke najvyššej súťaže na výbornom štvrtom mieste, s rovnakým 24 bodovým ziskom ako tretia Tatabánya (poznámka: na čele je populárny Telekom  Veszprém). Impulzívny tréner István Csoknay (poznámka: asistentom je rus Igor Zobjuk) sa bude spoliehať na skúseného brankára Nándora  Fazekasa (r. l976), ale aj na zahraničné posily: viac ako 2 metre vysokú spojku,  českého reprezentant Stanislava Kašpárka, ktorý zaznamenal proti Slovensku 6 gólov, ďalšími sú ruský hráč  Jurij Semenov, či macedónec Mihail Petrovski, ktorý prestúpil zo španielskej Valencie. Tréneri sa budú spoliehať aj na mladých reprezentantov Maďarska: Bence Zdolik a Bence Bánhídi (204 centimetrov), ktorí taktiež v tomto ročníku pomohli dostať kolektív až do 3. kola EHF pohára, kde ich po výsledkoch 25:27 a 21:28 vyradil španielský ligista Grannolers.              

Výkonnostné predpoklady bude chcieť potvrdiť aj zástupca najvyššej poľskej hádzanárskej súťaži NMC Górnik Zabrze, ktorý oslávil v minulom roku 70. výročie vzniku. V súčasnej tabuľke sú zverenci známeho českého trénera Rastislava Trtíka (poznámka: donedávna kormidloval  viac rokov z lavičky prešovský Tatran) sú v „A“ skupine na druhom mieste tabuľky za suverénnymi Kielcami. V drese poľského účastníka pôsobí viacej internacionálov:  184 násobný český reprezentant brankár Martin Galia, spolu s ďalším krajanom Lukášom Frančíkom, dlho ročný reprezentant Holandska, kanonier Iso Sluisters, ktorý podobne ako obrovitý rus Alexander Tatartsev (vysoký 208 centimetrov) pôsobili aj v španielskej lige. Tréner sa bude spoliehať aj na bielorusov Alexandra Buszu a Juraja Hramyka, ale aj na viacero reprezentantov Poľska: Rafal Glinski, Mateusz Kornecki, Marek Daćko, či Ignac Bak. Poľská družina bude chcieť vážne prehovoriť do boja o prvenstvo.        

Výborné renomé z posledných ročníkov  budú chcieť potvrdiť taktiež zástupcovia nášho regiónu, hádzanári HKM Šaľa. Hádam najväčšie a pre šaliansku hádzanársku verejnosť aj najpríjemnejšie  prekvapenie minulého ročníka Extraligy mužov šalianski hádzanári obhajujú prvenstvo z minulého ročníka a nepredajú svoju kožu lacno. Zverenci úspešného trénera Jána Kolesára už nastúpia v bránke s uzdraveným brankárom Nungovitchom, v poriadku je už aj Polakovič na spojke (poznámka: v minulom ročníku bol so 16 gólmi najlepším šalianskym strelcom), presadiť by sa mali aj: Michniewicz, Guzy a Hájnik, ktorí boli v nominácii reprezentácie Slovenska na priateľské medzištátne duely s Českom. O kvalitách F. Šulca, Dudáša, Vadkertiho, Fabiána, Szapuho,... sme sa už neraz presvedčili a tak je isté, že šalianski hádzanári sa chcú pobiť o medailové pozície. Odčinili by tým drobné zaváhania z úvodu Extra ligovej súťaže po zbytočných domácich bodových stratách s rezervou Prešova a Považskou Bystricou, na druhej strane by bol úspech v jubilejnom 10. ročníku medzinárodného GERA Cupu ideálnou vzpruhou pre Kolesárovcov  pred záverečnými bojmi  v základnej a  blížiacej sa nad stavbovej časti súťaže.  
Vynikajúca konkurencia na medzinárodnom hádzanárskom podujatí v Šali je dokonalou previerkou pre jednotlivé hráčske kolektívy pred pokračujúcimi súbojmi v majstrovských súťažiach a zároveň aj pozvánkou pre priaznivcov mužskej, ale najmä milovníkov kvalitnej a zaujímavej hádzanej, akú doposiaľ onemali či šalianskeho diváka možnosť vidieť.
                                                                                                                                         

                                                                       JOZEF SKLENÁR                  
Foto: Milan POSPIŠ
 

Program mezinárodného turnaja:
Piatok 19.01.2018
17:00 Balatonfüredi KSE - Dukla Praha
18:45 Zahájenie turnaja    
19:00 HKM Šaľa - Górnik Zabrze

Sobota 20.01.2018
10:00 Górnik Zabrze - Balatonfüredi KSE
12:00 HKM Šaľa  -  Dukla Praha
16:00 Dukla Praha - Górnik Zabrze
18:00 HKM Šaľa  - Balatonfüredi KSE

+ + + + +