Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.07.2016 - 13:14  //  aktualizácia: 22.07.2016 - 15:15  //  zobrazené: 2050

Na slovíčko s RSDr. Petrom Gombošom, predsedom Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali

Oslovili sme všetkých predsedov komisií zriadených mestským zastupiteľstvom. Položili sme im dve rovnaké otázky. V minulej časti odpovedali predsedovia komisií kultúry a cestovného ruchu a komisie školstva. Môžete si ich prečítať tu: (http://www.sala.sk/clanok/viete-o-com-rokuju-komisie-pri-msz).
Tentokrát ponúkame odpoveď z Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri Mestskom zastupiteľstve v Šali. 

 

1/ Ktoré témy v pôsobnosti a kompetencii vašej komisie považujete pre mesto za kľúčové a strategické?

2/ Ako hodnotíte činnosť vašej komisie "v polčase" volebného obdobia a aké výzvy na vás ešte čakajú?


 

Odpovedá:

RSDr. Peter GOMBOŠ, predseda komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

"Ako aj z názvu vyplýva, že komisia sa zaoberá tromi problematikami nášho mesta. Na zasadnutiach komisie sa snažíme obsahovo zamerať na všetky. Členovia komisie vyvíjajú svoju aktivitu aj medzi zasadnutiami komisie, ktoré sa uskutočňujú cca desaťkrát za rok. Na zasadnutiach preberáme materiály pripravované na zastupiteľstvo, prijímame k nim stanoviská, ako napr. všeobecne záväzné nariadenia mesta týkajúce sa oblasti životného prostredia, VZN o odpadoch, o poplatkoch za ovzdušie, riešenie problematiky verejného obstarávania verejná zeleň a pod. Na zasadnutiach preberáme aj podnety občanov z rôznych oblastí nášho zamerania, no najviac sťažností je na občianske spolunažívanie bezdomovcov v našom meste. Je to dlhodobý problém. Členovia komisie sa aktívne podieľajú na kontrole „psíčkárov“, ktoré vykonávame v spolupráci s mestskou políciou v celom meste, a niekoľkokrát za rok. Zameranie kontrol, ktoré sú preventívneho charakteru sa zameriavame na: zber exkrementov, evidencia, a platenie dane za psa. Výsledky našej činnosti zverejňujeme z dôvodu, aby aj tí ktorí neboli práve kontrolovaní si svoje povinnosti plnili. V oblasti bezpečnosti sa riadime Koncepciou prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v podmienkach mesta Šaľa na roky 2013-2017. Koncepcia bola prerokovaná a schválená na zastupiteľstve vo februári 2013 a je umiestnená na webe mesta.

(http://www.sala.sk/clanok/koncepcia-prevencie-kriminality-a-inej-protispolocenskej-cinnosti-v-podmienkach-mesta-sala-na-roky-2013-2017)

Koncepcia vznikla na podnet Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali a nadviazala na celoslovenský projekt „Mesto prevencie“. Projekt bol realizovaný v našom meste v rokoch 2008-2009. /viď. príloha/ Aj z tohto podnetu naša komisia pravidelne každoročne organizuje plaveckú štafetu pod názvom „Zaplávajme spoločne čo najďalej“ Na plavárni Duslo Šaľa sa jej zúčastňujú žiaci všetkých škôl v meste a z blízkeho okolia. Popoludní je plaváreň prístupná verejnosti zdarma. Organizačne na tomto podujatí sa podieľajú všetci členovia komisie. Akcia je „ pre zdravý životný štýl, a nie drogy.“ Na naše zasadania pravidelne prichádza v otázke bezpečnosti informovať náčelník mestskej polície. Predkladáme mu zároveň námety a pripomienky od občanov, ktoré následne sú riešené. Polročne sa zúčastňujú našich zasadnutí aj zástupcovia štátnej polície, niekedy podľa potreby častejšie, kde nás informujú o bezpečnostnej situácii v meste, resp. konzultujeme s nimi podnety od občanov .Naše zápisnice sú zverejňované, občania majú možnosť sa oboznámiť s výsledkami našich rokovaní. Činnosť našej komisie v “ polčase“ volebného obdobia vidím ako dobrú, rezervy, ktoré veľmi nevieme ovplyvniť sú v súčinnosti pri kontrole diskoték a iných zábavných zariadení na užívanie alkoholu a iných návykových látok maloletými a mladistvými, no prísľub zo strany polície je, že už počas prázdnin sa prevenčné aktivity tohto druhu uskutočnia. Základnou snahou komisie je zvýšenie povedomia občanov, lepšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti v meste, v oblasti životného prostredia, čistenie verejných priestranstiev, starostlivosť o verejnú zeleň ,téma výrubov stromov, starostlivosť o detské ihriská, venčenie psov, artézske studne. Cieľom práce našej komisie je prostredníctvom jej členov zvyšovať povedomie občanov, osveta, prevencia, výchova a zlepšenie života v meste."

spracoval: Miroslav Demín

V prílohe nájdete aj Správu o plnení a pokračovaní úloh vyplývajúcich z Koncepcie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v podmienkach mesta Šaľa na roky 2013 - 2017.

Tu si môžete pozrieť zloženie jednotlivých komisií pri MsZ: http://www.sala.sk/clanok/komisie-zastupitelstva

  • RSDr.Peter Gomboš, predseda komisie

Prílohy