Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 19.10.2023 - 06:14  //  aktualizácia: 19.10.2023 - 06:26  //  zobrazené: 536

Dva tituly pre šaliansky parkúr.

Dva tituly pre šaliansky parkúr.

Pri spomienke na úspechy šalianskych športovcov v súvislosti s koňmi sa okamžite premietnu priaznivcom jazdeckých pretekov a našim čitateľom úspechy voltížnych jazdcov Telovýchovnej jednoty Slávia SOUP Šaľa  a to nielen na republikových a zahraničných športoviskách. Dobré meno Šali a jazdeckému športu robia už dlhšiu dobu aj členovia a pretekári AMG Horses Šaľa (poznámka: v budúcom roku oslávia 10. výročie vzniku), ktorí sa venujú parkúrovému jazdeniu, ktoré je od druhých letných olympijských hier v Paríži nepretržite až doposiaľ  olympijským športom.  Viacero  úspechov pretekárov AMG Horses Šaľa  v nedávnej minulosti (poznámka: aktivity  troj násobného majstra a reprezentanta Slovenska Andreja Hollého, ale aj titul dorasteneckej majsterky Slovenska Nikol Lakotovej z roku 2021 sú toho dôkazom).  

Po poslednej akcii v sekcii parkúrového jazdenia v areáli X  - Bionic v Šamoríne, ktorou boli otvorené majstrovstvá  Slovenska v parkúrovom skákaní museli v klubovej vitríne AMG Horses Šaľa opäť urobiť menšiu „prestavbu“, nakoľko táto stala sa bohatšou o zbierku medailí  toho najjagavejšieho lesku a pohárov za dve majstrovské prvenstvá.

Prvý majstrovský titul získali jazdci šalianskeho klubu AMG Horses v kategórii družstiev, keď v zložení: Katarína Brhlová  (kôň Emyr Zoeten Daele), Nikol Lakotová (kôň Fernando)  a Andrej Hollý (kôň Charly 1635) nenašli v konkurencii ďalších desiatich družstiev premožiteľa a časom 41,63 sekundy, so štyrmi trestnými bodmi  odsunuli na druhé miesto jazdcov JK RadoŚ Piešťany, ktorí mali čas 42,11 sekundy a 8 trestných bodov. Bronz poputoval vďaka jazdcom TK Sport Stable do Bratislavy, ktorí nazbierali 12 trestných bodov a čas 42,59 sekundy (poznámka: šaliansky víťazný kolektív AMG Horses bol jediný z účastníkov, ktorý tvorili iba traja jazdci, pričom každé súperiace družstvo malo štyroch jazdcov).  

Druhý majstrovský titul pre šalianske farby vybojovala v kategórii mladých jazdcov do 23 rokov Nicol Lakotová  s koňom  Fernandom a štyrmi trestnými bodmi, pred Vanessou Jankovicsovou (kôň Oliver Twist – 8 trestných bodov) z JAK Dunajská Lužná. Tretia skončila a bronz získala Henrieta Selková (kôň Corrado – 12 trestných minút) z BK Dunaj Bratislava.

Výsledky a zisk dvoch titulov majstra Slovenska na otvorenom šampionáte Slovenska v Šamorína sú prísľubom  tohto rodinného klubu šalianskej rodiny Hollých do budúcna, nakoľko sa na nich podieľal skúsený jazdecký harcovník Andrej Hollý s talentovanou mlaďou, ktorá má v klube zelenú.      
                                           JOZEF SKLENÁR        

Foto: archív   AMG Horses Šaľa