Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 19.06.2023 - 14:46  //  aktualizácia: 20.06.2023 - 08:35  //  zobrazené: 1367

Hádzanári HŠK Legends Šaľa na výbornú.

Hádzanári HŠK Legends Šaľa na výbornú.

V túto víkendovú nedeľu sa uskutočnil v Mestskej športovej hale v Šali záverečný turnaj Majstrovstiev Slovenska v hádzanej starších žiakov o Prezidentský pohár, na ktorom štartovali hádzanárske kolektívy: ŠK Zemplín Trebišov, TJ Strojár Malacky, MŠK Považská Bystrica a domáci usporiadateľ HŠK Legends Šaľa.
Turnaj mal vďaka kvalitnému obsadeniu a dobrej organizácii výbornú úroveň a bol nesmierne vyrovnaný, keď sa vo viacerých dueloch rozhodovalo o víťazovi až v posledných sekundách zápasov, v prvom semifinále medzi Považskou Bystricou a Trebišovom dokonca až po po skončení riadneho hracieho času!  Pre návštevníkov našej stránky a priaznivcov mužskej a mládežníckej hádzanej, ktorá sa teší veľkej obľube (poznámka: hovorí o tom aj veľký počet vzhliadnutí Pozvánky na tento sviatok chlapčenskej žiackej hádzanej na internetovej stránke mesta Šaľa) prinášame krátky prierez duelov o Prezidentský pohár SZH.

+ + +

1.  semifinále:

MŠK Považská Bystrica  - Strojár Malacky 33:32 (18:15).

MŠK: Adrián Fekeč 11, Václav Straka 6, Nicolas Brandibur 4,....

STROJÁR: Gabriel Török 10, Patrik Lučan 7, Matúš Stachovič, 4,..

Zástupca Považia, ktorý bol favoritom turnaja viedol v priebehu celého zápasu o 3 – 5 gólov (7:4, 18:15,  21:17), ale v závere trochu „vypustil“, čo zástupca  Zemplína využil a 15 sekúnd pred koncom vyrovnal najlepším strelcom  Törökom na 32:32. Zo záverečnou sirénou však faulovali Malacky súpera a z nariadeného trestného hodu zpoza značky 9 metrového hodu strelil   MŠK Filipom Romanom víťazný gól !!!  

+ + +

 2. semifinále: 

HŠK Legdens  Šaľa - ŠK Zemplín Trebišov 25:24 (13:13).

LEGENDS: Patrik Šíma, Lukáš Švejkovský - Jakub Jašík - 3, Oliver Klajman - 3, Jakub Kuka, Tomáš Rehák - 3,  Patrik Pogran - 6, Oliver Tóth, Adam Kováč, Libor Lencsés - 7, Jakub Sklenár - 2, Daniel Michal Boháč, Jakub Turáni, Noel Vozár - 1, Timotej Šereš.  Trénerka  Janette Pálová, ZVD Katarína Dubajová, funkcionári: Ján Jašík a Pavol Lencsés.                                                                                      ZEMPLÍN: Vitalij Dementiev – 11, Samuel Bobrík – 7, Michal Kríž – 3,....

Hostia išli síce do vedenia 0:1 gólom Vitaliia Dementieva (Ukrajina), ale šalianske hádzanárske nádeje nielenže obratom vyrovnali Jakubom Jašíkom, ale v priebehu prvého polčasu aj viedli o 2 góly (6:4, 8:6,...) . Nebyť vynikajúceho výkonu brankára Štefana Kríža (najlepší brankár na turnaji) boli by rozhodli duel už do polčasu.  V druhom polčase mala Šaľa neustále navrch, v závere viedla dokonca o 3 góly (20:17), ale Dementiev dokázal vyrovnať. Záverečné presné zásahy Libora Lencsésa a posledný Patrika Pograna rozhodli o našom zaslúženom postupe do finále.

+ + +  

Zápas o 3. miesto: Strojár Malacky - ŠK Zemplín Trebišov 33:29 (22:15).  

STROJÁR: Peter Lechan - 7, Stachovič -  6, Török - 5, .....

ZEMPLÍN: Dementiev – 12, Bobrík – 5, Peter Balejčík  – 5,....

Malacky boli viac oddýchnuté a už v prvom polčase rozhodli o svojom víťazstve, keď  našli recept na brankára hostí a strelecky sa presadil najmä Lechan z krídla. Zástupcovi Východného Slovenska nepomohlo ani tucet presných zásahov Dementieva do siete Malaciek. Napriek tomu, že hostia vyhrali druhý polčas, na zisk tretieho miesta na turnaji to bolo tento raz málo.  

+ + +

Finálový zápas:

HŠK Legdens  Šaľa – MŠK Považská Bystrica  33:37 (17:20).

LEGENDS: P. Šíma, L. Švejkovský – J. Jašík - 11, O. Klajman, J. Kuka, T.Rehák - 5,  P.  Pogran -7, O. Tóth, A. Kováč, L. Lencsés - 3, J. Sklenár - 4, D. M. Boháč, J. Turáni, N. Vozár - 3, Timotej Šereš.  Trénerka  Janette Pálová, funkcionári:  Ján Jašík a Pavol Lencsés, ZVD  Katarína Dubajová.  

MŠK: Fekeč 12,  Straka 7, Kristián Kostelanský 5, .....

Po góle Reháka  sme išli už v úvode s favorizovanými Považanmi do vedenia a v priebehu prvého dejstva sa hrala aj vyrovnaná hádzaná (4:4, 8:10,... ). MŠK však aj vďaka výškovej a fyzickej prevahe po štvrťhodine  odskočil do päť gólového náskoku (11:16), ale zverenci trénerky Pálovej nezložili zbrane a po góle strelecky disponovaného Jašíka znížili na rozdiel gólu (16:17 a 17:18).  Bombardér Fekeč však pridal pred odchodom na polčas dve poistky.  Aj po obrátke sme sa vďaka variabilnej ofenzíve dotiahli na rozdiel gólu (Sklenár s Jašíkom) -  19:20, 20:21), ale MŠK išiel opäť do trháku (20:25).  Šalianski reprezentanti však opäť zavelili do útoku  a nesmierne bojovným výkonom podporovaný fanklubom a výbornými priaznivcami nielenže dokázali znížiť Jašíkom na rozdiel gólu (28:29), ale Pogran v 41. minúte dokonca vyrovnal na 29:29. Zatiaľ, čo kanonieri MŠK Fekeč so Strakom triafali v ďalšom priebehu do čierneho,  od HŠK sa odklonilo šťastie, keď strely Pograna,  Lencsésa a Turániho zastavila konštrukcia bránky a rozhodujúci náskok už pre krátkosť času nestihli skorigovať.  Nakoniec sa zo zisku Prezidentského pohára za celkové 5. miesto tešili hráči Považskej Bystrici (6. skončila Šaľa, 7. Malacky a 8. miesto Trebišov).  V turnaji najlepších družstiev z krajských postupových turnajov si prvenstvo vybojovali starší žiaci Nových Zámkov, pred Bojnicami, Prešovom a Topoľčanmi.
Zápasy o Prezidentský pohár v Šali viedli z prehľadom extraligoví rozhodcovia: Peter Haščík, Martin Bohunický a Roman Zubo.

+ + +  

Napriek tesnej prehre vo finále si zasluhujú šalianske hádzanárske nádeje pochvalu za celoročnú úspešnú reprezentáciu klubu, mesta, regiónu, ale aj Nitrianskeho kraja v rámci Slovenska.  Šieste miesto na Slovensku v konkurencii pol stovky hádzanárskych klubov Slovenska (poznámka: nechýbali medzi medzi nimi ani renomované družstvá zástupcov extraligy: Prešov, Považská Bystrica, Nové Zámky, Bojnice, Hlohovec, Topoľčany, Martin...) je ďalším cenným úspechom mladého klubu.  
HŠK Legends Šaľa, ako aj rodičia ďakujú touto cestou primátorovi mesta Šaľa Jozefovi Belickému za veľkú podporu a pomoc, ako aj ďalším organizáciam a inštitúciam, ktoré umožnili a boli nápomocné pri  zorganizovaní tohto vydareného podujatia v šalianskej MŠH.
     
                                     JOZEF SKLENÁR

foto: Koloman Pál