Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 09.07.2023 - 08:33  //  aktualizácia: 09.07.2023 - 08:38  //  zobrazené: 702

Hádzanárske nádeje na šampionáte

Hádzanárske nádeje na šampionáte

Tento víkend napriek tomu, že seniorská hádzaná je ešte v štádiu začiatku prípravy na nový ročník majstrovských súťaží je už rušno medzi mladými juniorskými hádzanárskymi nádejami nakoľko v 200 tisícovej Prištine (hlavné mesto Kosova), nakoľko do nedele 16. júla 2023 sa tu uskutoční jeden z dvoch turnajov majstrovstiev EHF (nižšia kategória ME) hráčok do 19 rokov, na ktorom sa predstaví dovedna deväť tímov. Druhý turnaj sa uskutoční v Klaipede (Litva) v termíne od 10. – 16. júla 2023 a bude na ňom štartovať ďalších osem účastníkov: „A“ skupina: Španielsko, Faerské ostrovy, Turecko, Bulharsko;  „B“ skupina: Slovinsko, Estónsko, Litva, Bosna a Hercegovina.

+ Tri hráčky Dusla v príprave

Realizačný kolektív okolo reprezentačného kolektívu Slovenska:  Lýdia Jakubisová, Pavol Streicher, Marianna Gubová (tréneri), Martina Halásová (manažérka tímu) a Adam Pál (fyzioterapeut) nominovali do prípravy a pre štart na kvalifikačnom turnaji EHF v Prištine nasledovné hráčky: 

brankárky: Petra Mruškovičová (AS Trenčín), Simona Tomovčíková, Barbora Jakubíková (obe Iuventa Michalovce).
hráčky: Nikola Leštinová (MHK Bytča), Timea Susíková, Radka Šalatová, Ema Rendvanská (všetky Slovan Duslo Šaľa), Panna Hornyák, Dóra Csernyánszky, Rebeka Kucsera (všetky DAC Dunajská Streda), Nina Palušová, Kristína Karkušová (obe Tatran Stupava), Natália Tomaškovičová (Strojár Malacky), Emma Lukáčová, Lujza Čižmáriková, Dorota Bačenková (všetky Iuventa Michalovce), Katarína Mydlová, Chiara Ferenyiová (HK AS Trenčín). .

+ Slovensko patrí k favoritom   

Médiá a odborníci favorizujú Slovensko ako jedného z horúcich favoritov na postup, ako to vidí jedna z trénerok Lýdia Jakubisová (poznámka: pred odchodom do zahraničia hrala aj v drese Slovan Duslo Šaľa): „ Dúfame, že stretnutia zvládneme v súlade s očakávaniami a zdoláme všetkých súperov. Keď chceme slovenskú hádzanú niekam posunúť, tak je nutné, aby sme zo skupiny postúpili. Nemôžeme si dovoliť nikoho podceniť. V nominácii však prišlo na poslednú chvíľu k niekoľkým zmenám. Počas zrazu sme museli pre problémy s kolenom poslať domov Radku Šalatovú a Katku Mydlovú zase trápi chrbát. Absencia týchto dvoch hráčok je pre nás veľká strata. Verím, že ostatné hráčky ju svojimi výkonmi vykompenzujú tak, že to nebude citeľné oslabenie“. V nominovanom  hráčskom kolektíve, kde má najvyššie zastúpenie Iuventa Michalove (5 hráčok), Dunajská Streda a Šaľa (po tri hráčky) je niekoľko dievčat, ktoré už vo viacerých najstrovských dueloch okúsili atmosféru medzinárodnej MOL ligy (Jakubíková, Bačenková, Šalatová, Susíková, Hornyák, Kucsera, Karkušová,...), čo by mohlo byť plusom a rozhodujúce.

Slovenskej juniorskej hádzanárskej reprezentácii, ktorá má v realizačnom kolektíve zastúpenie aj v osobe fyzioterapeuta Adama Pála budeme držať v Prištine na dialku palce vo veci splnenia ich zámeru.    

                                                       JOZEF SKLENÁR