Domov   >  Kultúra
publikované: 26.09.2017 - 12:47  //  aktualizácia: 03.10.2017 - 09:08  //  zobrazené: 1802

Deti besedovali so spisovateľkou a ilustrátorom

 

Na besedu do knižnice zavítala vzácna návšteva zo susedných Čiech, autorka detských kníh Ivona Březinová. Spolu s ňou prišiel aj šaliansky ilustrátor Miroslav Regitko, ktorému patrí aj poďakovanie za sprostredkovanie tejto peknej akcie. Besedy sa zúčastnili deti zo škôl Ľ. Štúra a J.C.Hronského v Šali.

Ivona Březinová je česká autorka, venuje sa výhradne písaniu kníh pre deti a mládež. Podľa vlastných slov sa jej splnil sen, keďže od detstva túžila byť spisovateľkou. Do knižnice prišla predstaviť svoju tvorbu. Veľmi pútavým rozprávaním priblížila niektoré svoje knihy a postavy v nich, ktoré nesú veľmi trefné a vtipné mená, čo sa samozrejme deťom páčilo. Jej knihy nie sú zaujímavé len samotným príbehom a charaktermi postáv, ale aj akýmsi ponaučením, ktoré v sebe každý príbeh ukrýva.

Spisovateľka odmenená mnohými oceneniami, napr. Zlatá stuha 2017, Cena knihovníkov 2016, Cena učiteľov 2016, má na svojom konte už 99 kníh a „na ceste“ je už aj ďalší nový príbeh.

Z besedovania vyplynulo, že naše deti jej príbehy poznajú, keďže mnohé z nich sú preložené do slovenského jazyka vďaka ďalšej skvelej obľúbenej spisovateľke, Gabriele Futovej.

Knižky Lentilka pre dedka Edka, Začarovaná trieda, Ako si vychovať brata nájdete aj v šalianskej knižnici. Na policiach našej knižnice, ale aj u mnohých detí doma, môžete nájsť aj encyklopédie, ktorých má autorka na konte hneď niekoľko. V knižnici nájdete do slovenčiny preloženú encyklopédiu Zvieratá zblízka.

Počas pútavého rozprávania spisovateľky vznikal v našej kronike krásny výtvarný prírastok rukami skvelého ilustrátora Mirka Regitka, ktorému pani Ivona následne odovzdala slovo.

Deti sa od neho dozvedeli nielen o ilustráciách, ktoré zdobia detské knižky, ale aj o mnohých iných jeho aktivitách. Samozrejme, najviac zbystrili pozornosť pri spomenutí časopisu Fifík, do ktorého svojou tvorbou prispieva už 30 rokov. Najviac deti zaujal fakt, že za svoje pôsobenie do neho prispel približne 30 tisíc ilustráciami.

Deti si mohli pozrieť aj niekoľko komiksov vo forme plagátov, ktoré Mirko Regitko priniesol rovno z výstavy, ktorá putovala Slovenskom. Taktiež všetkých pozval na výstavu známych, nielen slovenských ilustrátorov, ktorá sa v týchto dňoch koná v Slovenskom národnom múzeu, kde sú vystavené stovky kníh s najrôznejšími ilustráciami. Tento náš známy šaliansky ilustrátor sa tiež môže pochváliť niekoľkými oceneniami za svoju prácu. Získal aj Cenu mesta za prezentáciu Šale prostredníctvom svojej tvorby nielen na Slovensku, ale aj za hranicami.

Túto skvelú besedu ukončili deti obrovským potleskom, ktorý si jej hlavní účinkujúci naozaj zaslúžili.


Mgr. Adriana Gerová,

riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali
viac foto v galérii pod článkom