Domov   >  Kultúra
publikované: 19.09.2017 - 10:21  //  aktualizácia: 19.09.2017 - 10:24  //  zobrazené: 1273

KINOFEST ŠAĽA 2017 – filmy, osobnosti, tvorcovia

Už po 3-krát na v šalianskom Dome kultúry uskutoční filmový festival, ktorý je zameraný hlavne na filmy od slovenských tvorcov. Organizátori chcú ukázať verejnosti, že aj na Slovensku vznikajú kvalitné filmy a dávajú možnosť mladým tvorcom konfrontovať sa so skúsenými filmármi. Súťažné krátke filmy sú rozdelené do dvoch kategórií: HRANÝ FILM A DOKUMENT.

Organizátorom podujatia je Mestské kultúrne stredisko Šaľa a čestným riaditeľom a predsedom poroty je Marek Majeský. Záštitu nad festivalom prevzal primátor mesta Šaľa Mgr. Jozef Belický.

Tento rok prídu na KinoFest aj úspešný slovenský tvorcovia a predstavitelia filmov UČITEĽKAČIARA. Po odpremietaní týchto filmov budú besedy, na ktorých sa diváci môžu pýtať protagonistov na zaujímavosti a vznik týchto filmov.

ZUZANA MAURÉRY – filmová herečka a hlavná predstaviteľka vo filme UČITEĽKA. Zuzka za tento film získala množstvo ocenení a film je ovenčený významnými cenami z rôznych filmových festivalov z celého sveta.

PETER BEBJAK – režisér filmu ČIARA a herec vo filme UČITEĽKA. Peter za film Čiara získal „Krištáľový glóbus“ - cenu za réžiu na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

WANDA ADAMÍK-HRYCOVÁ – producentka filmu ČIARA. Tvorcovia vkročili na neznáme pohraničné územie medzi Slovenskom a Ukrajinou a predstavujú nám príbeh, ktorý sa kedysi stal. Čiara patrí v súčasnosti medzi najúspešnejšie filmy v našich kinách.

SÚŤAŽNÉ FILMY – Do filmovej súťaže sa zapojí 11 krátkych filmov, ktoré sú rozdelené do dvoch kategórií – hraný film a dokument. Organizátori vyberali spomedzi obrovského množstva najnovších  krátkych filmov od mladých perspektívnych tvorcov po skúsených filmárov z celého Slovenska.

FILMOVÝ KVÍZ  – Milovníci a fajnšmekri filmu si opäť budú môcť pomerať sily vo svojich filmových vedomostiach a poriadne sa zabaviť vo filmovom kvíze Petra Konečného. Súťažné tímy s počtom 2-4 členov sa môžu na filmový kvíz prihlásiť mailom - bartovicova@sala.sk.

Na všetkých divákov, súťažiacich a filmových tvorcov sa organizátori veľmi tešia a sľubujú kvalitnú filmovú nádielku! Vidíme sa 30.septembraDome kultúry Šaľa.

PROGRAM:

13:00 FILMOVÝ KVÍZ Petra Konečného

15:30 Film UČITEĽKA

17:15 Beseda s tvorcami filmu UČITEĽKA (Zuzana Mauréry, Peter Bebjak)

18:30 SÚŤAŽNÉ FILMY - hraný film

20:00 Film ČIARA

21:50 Beseda s tvorcami filmu ČIARA (Peter Bebjak, Wanda Adamík-Hrycová)

23:00 SÚŤAŽNÉ FILMY - dokument

23:45 Vyhodnotenie a ocenenie súťažných filmov