Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 27.06.2023 - 08:20  //  aktualizácia: 01.07.2023 - 08:02  //  zobrazené: 815

Mládežnícky futbal v Šali oslavoval

Šaliansky mládežnícky futbal slávil.

Po výborne zorganizovanom MDD v šalianskom futbalovom stánku bolo minulý víkend na štadióne futbalového klubu Slovan Duslo Šaľa opäť veselo. Dôvodov k dobrej nálade a oslavám bolo na slušne zaplnenej hlavnej tribúne viac, ale najdôležitejšími dôvodmi bolo nielen úspešné a víťazné vystúpenie oboch žiackych šalianskych kolektívov U 13 a U 15 v majstrovských vystúpeniach starších a mladších šalianskych žiakov v treťo ligových súbojoch s rovesníkmi FK Slovan Šahy (poznámka: s plným bodovým ziskom a bez inkasovaného gólu) samozrejme u oboch aj radostné oslavy z víťazstiev v majstrovských súťažiach a postupu do vyššej súťaže.

+ + +

Mladší žiaci Dusla majstrom v predstihu  

Ak by bol niekto pred štartom nového ročníka 2022/2023 III. ligy mladších žiakov, skupina juhovýchod povedal, že zverenci skúseného mládežníckeho lodivoda a pedagóga Martina Žišku (poznámka: pred necelým mesiacom si odniesol pri Vyhlásení NAJ športovcov, trénerov a funkcionárov  Mesta a okresu Šaľa za rok 2022 ocenenie v kategórii trénerov) z U 13 šalianskeho Dusla sa stanú po 30 kolách víťazom tejto súťaže, tak by ho všetci kompetentní považovali za fantastu, ale stalo sa....
V hráčskom kádri prišlo pred rokom k veľkým hráčskym zmenám, hovorí tréner Martin Žiška a v príprave na tento ročník sme sa vôbec netešili z úspechu. Iný obraz však priniesla majstrovská súťaž, ktorú sme odštartovali taktiež zle, keď sme v prvom kole prehrávali doma so Štúrovom 0:3, ale sme ho dokázali otočiť na 5:3 a tento zápas nás „nakopol“. V ďalšom priebehu kráčala Šaľa  víťaznými krokmi a na jeseň ich zastavil iba kolektív Slovan Nitra – Chrenová, kde vo vyrovnanom dueli prehrali 4:0 ! Tento zápas vrátil hráčsky kolektív na zem.

V jarnej odvete nechceli chlapci od Váhu opustiť vedúce pozície a po vydarenej príprave sa im darilo. Jeden bod stratili za remízu 1:1  v Komárne a prekvapujúco doma prehrali s Veľkým Mederom 0:3 (poznámka: rovnakým pomerom vyhrala Šaľa vo Veľkom Mederi v 9. kole). Zaváhaniam sa nevyhli ani ich najväčší konkurenti v boji o postup a tak mohli „Žiškovci“ po domácej výhre s Chrenovou 1:0 oslavovať už predčasne prvenstvo v súťaži. Posledný  duel so Šahmi 8:0 (góly: Pacher 3, S. Tóth 2, Borsányi, K. Szarka, Moravanský) bol čerešničkou na torte a dôvodom k prepuknutiu osláv s preberaním medailí a pohára za víťazstvo v III. lige mladších žiakov.

Pohľad na záverečnú tabuľku III. ligy mladších žiakov:

1. Slovan Duslo Šaľa 136:24 – 76 bodov, 2. Slovan Nitra – Chrenová 180:26 – 72 bodov, 3. FC Topoľčany „B“ 141:43 – 66 bodov,... 6. Slovan Šahy 74:59 - 48 bodov,... (poznámka: ŠKF Sereď zo súťaže odstúpila)  bol záverečným a rozhodujúcim dôvodom k oslavám.     
 
Víťazný kolektív U 13 FK Slovan Duslo Šaľa reprezentovali:

Jakub Vágo, Amos Varga – Šimon Hubinák, Pavol Miškovič, Richard Miklovič, Tristan Tóth, Lukáš Takács, Sebastián Tóth, Nina Mešťánková, Lukáš Klinka, Viktor Borsányi, Lukáš Láczki, Patrik Moravanský, Dário Pacher, Alexandra Lenčéšová, Miroslav Kováč, Laura Ivánová, Krisztián Szarka, Nino Pintér, Patrik Kováč,  Viktor Szarka a kapitán mužstva Oliver Drančák. Tréner Martin Žiška, vedúca mužstva Renáta Dravčáková a asistent trénera Tomáš Krupanszki.  

+ + +

Najstarší žiaci Dusla suverénom.

V majstrovskom ročníku 2022/2023 III. žiackej ligy, skupina juhovýchod bolo už od úvodných kôl jasné, že jedným z favoritov súťaže v kategórii U15 na víťazstvo a postup do druhej ligy budú futbalové nádeje šalianskeho Dusla. Potvrdili to nielen suverénnym vstupom do súťaže, keď v 1. kole poslali domov zo šalianskeho ihriska s krutou nádielkou 13:0 súpera z Nitry FK Nitra „B“ – Čermáň, po prvý krát ich defenzíva inkasovala v 3. kole pri výhre 5:1 s rezervou Zlatých Moraviec a suverénnu víťaznú jesennú  jazdu „porušili“ až v 15. kole, keď remizovali 2:2 v Šahách a stratili tak prvé majstrovské body. Po takýchto výsledkoch a výkonoch ani nečudo, že boli lídrom súťaže.

" Samozrejme, že nás tieto výkony a úspešná séria bilancuje jeseň 2022 tréner Tomáš Krupanszki hriali a preto sme sa na jarnú odvetu dobre pripravili ". Potvrdzuje to aj jarná odveta, v ktorej nadviazali na úspešnú polovičku súťaže a dosiahli v nej rovnaký 40 bodový zisk, keď v majstrovských bojoch až na duel 20. kola, keď v Štúrove remizovali 1:1 dokázali zostávajúce vyhrať (poznámka: v 27. kole vyhrali v Šuranoch 1:12,...). Starší žiaci Slovan Duslo Šaľa po výhre v poslednom kole so Šahmi (4:0 góly: Paľo, Lalák, Császar a Kováčik) už mohli uzatvoriť ročníkovú bilanciu, keď vyhrali 28 zápasov, v dvoch „uhrali“ remízu a ani raz nedovolili svojmu súperovi tešiť sa z víťazstva !!!. Šaľa mala nielen najlepšiu defenzívu (14 gólov), najlepší útok 152 strelených gólov, ale so 63 gólmi v osobe Samuela Kováčika aj najlepšieho strelca súťaže.

Osemdesiat bodový zisk (poznámka: o 11 viac ako: druhý v tabuľke  MŠO Štúrovo 122:25 a o 18 bodov viac ako tretí Slovan Šahy 96:32),... 8. KFC Komárno „B“ 80:52 – 45 bodov,... 15. MŠK Hurbanovo 15:171 – 5 bodov,... škoda, že regulárnosť súťaže narušilo odstúpenie mužstva ŠKF Sereď „B“  zo súťaže (poznámka: Duslo Šaľa vyhralo v 11. kole v Seredi 0:13), ktorú vylúčili zo súťaže a jej výsledky anulovali) hovoria za všetko.....  

Víťazný kolektív U 15 FK Slovan Duslo Šaľa reprezentovali:

Matúš Eremiáš, - Timotej Lalák, Samuel Klinko, Jakub Kováč, Gregor Lacko, Oliver Bertič, Tomáš Straňák, Samuel Kováčik, Filip Paľo,  Adam Császár, Michal Čibrik, Dávid Rábek, Richard Švéda, Alex Meszlényi, Adam Farkas, Hugo Mészáros, Lukáš Vereš, Ondrej Bartošovič, Áron Marcel a kapitán Matúš Braun. Tréner Tomáš Krupanszki, asistent Martin Žiška, vedúci mužstva Ivan Klincko.

+ + +

Po poslednom kole majstrovských žiackych súťaží mladších a starších žiakov v III. lige JV  so Šahami boli oba víťazné šalianske hráčske kolektívy U13 a U15 dekorované pohármi a medailami, ktoré im odovzdali zástupca ŠTK Zs FZ Tibor Révay, šéf  šalianskeho futbalu Milan Mrllák, a medzi gratulantmi nechýbali ani Marián Krištof (bývalý dlhoročný prezident FK Duslo Marián Krištof, člen VV FK Duslo Milan Garai a ďalší.

Víťazným a oceneným mladým žiackym futbalistom Dusla gratulujeme a želáme veľa úspechov  a zdaru vo vyšších vekových kategóriách.
                                                                                             JOZEF SKLENÁR