Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 20.12.2017 - 08:15  //  aktualizácia: 27.12.2017 - 06:46  //  zobrazené: 1886

Šalianske karate so svetovými medailami

Talianske meste Montecatini Terme (poznámka: viac ako 20. 000 turistické a kúpeľné centrum neďaleko Florencie)  v prvej dekáde  decembra sa sfarbilo do biela, nakoľko sa v ňom uskutočnili 2. Majstrovstvá sveta  UWF, zjednotenej svetovej organizácie karate, na ktorých štartovalo v súťažiach kata a kumite viac ako 2.500  pretekárov zo 45 krajín sveta v kategóriách detí, mládeže a seniorov, na viac na šampionáte štartovali aj karatisti v disciplínach disabilitis (poznámka: telesne postihnutí karatisti) , kde Slovensko reprezentovali traja pretekári.  

Úspešná šalianska karatistická výprava  na Majstrovstvách sveta: zľava: bronzový Ľudovít Kocsis, v strede coach Igor Bleho, vpravo majster sveta a strieborný Filip Bleho.

Slovenská federácia karate a bojových umení (ďalej SFK a BU) na základe výsledkov z majstrovstiev Slovenska a ďalších republikových podujatí nominovala na svetový šampionát 25 člennú výpravu, v ktorej nechýbal:  viac násobný medailista z európskych a svetových podujatí v seniorskej kategórii Ľudovít Kocsis, úspešný mládežnícky reprezentant a taktiež už držiteľ medailových umiestnení z oboch podujatí Filip Bleho členovia Klubu karate TJ Slovan Duslo Šaľa a v slovenskej výprave bol taktiež  Igor Bleho,  šéf tohto úspešného karate klubu, ktorý v Taliansku pôsobil vo funkcii jedného zo šiestich nominovaných slovenských coachov.  Rozhodovanie o nominácii na svetový šampionát nebolo jednoduché.  Od štartujúceho karatistu v slovenskom kimone sa čakalo minimálne umiestnenie a postup do malého finále, t. j.  do šiesteho miesta, čo nebolo v silnej svetovej konkurencii až také jednoduché. Aj z toho dôvodu si  väčšina z nominovaného kádra zobrala k srdcu slová prezidenta SFK a BU Daniela Barana, ktorý po uzavretí nominácie povedal: „ Chceme dôstojne reprezentovať Slovensko na svetovom šampionáte v Taliansku. Verím, že sa svojej úlohy zhostíte dobre a tak budeme po návrate domov spokojne bilancovať a dozaista budeme aj bohatší o niekoľko medailových umiestnení“ a na talianskom tatami úspešne reprezentovali (poznámka: v nominácii nechýbali ani ďalší reprezentanti Nitrianskeho regiónu pretekári z KK Levice).

Kocsis s Blehom na stupňoch víťazov 

Vzhľadom k tomu, že obaja šalianski karatisti v priebehu roka dosiahli viacero úspechov na medzinárodných podujatiach, z ich nomináciou veľké problémy a otázniky neboli. Seniorský reprezentant Ľudovít Kocsis priniesol  z nedávneho festivalu bojových umení z talianskeho kúpeľného mesta Marina di Carrara jedno zlato a tri striebra a bronz vybojoval aj na nedávnych ME v rumunskej Kluži.  Na tejto európskej prehliadke mu vhodne sekundoval aj mladý  kolega Filip Bleho, ktorý získal bronz v súťaži jednotlivcov a rovnaký kov pridal aj v súťaži družstiev (Filip  Bleho, Lukáš Tobolák a Adam Musil). Obaja šalianski karatisti potvrdili aj na tomto významnom podujatí svoju kvalitu a po zásluhe sa postarali o zisk troch medailí z každého cenného kovu nielen pre Slovensko, ale  aj pre klubové farby.  Príjemným prekvapením pre karatistickú verejnosť bolo účinkovanie šalianskeho mládežníka Filipa Bleha, ktorý síce skončil na majstrovstvách Slovenska v svojej disciplíne až na treťom mieste (poznámka: zvíťazil Adam Musil z KK Seiken karate Bratislava, pred Lukášom Tobolákom  ŠK GOJU  KAI Bratislava), ale na svetovom  šampionáte im to parádne odplatil. 

Najlepší dorastenci v kategórii 15. – 17 roční: v strede majster sveta Filip Bleho, vpravo ďalší slovenský reprezentant Lukáš Tobolák so slovenskou vlajkou

Nielen že svoju disciplínu: dorastenci 15. – 17. rokov Gou ryu  vyhral, ale sa stal aj majstrom sveta!  Na druhom mieste skončil Andreyi Kupchynetskyi (Ukrajina)  a bronzový stupienok obsadil ďalší slovák Lukáš Tobolák.  Mládežníci v slovenskej reprezentácii v súťažiach kata  sa činili aj v kategórii družstiev, (F. Bleho, L. Tobolák, A. Musil),  kde obsadili druhé miesto.  Kto ovláda porekadlá a príslovia dozaista pochopí: „Doma nie je nikto prorokom“ !!!. Výborný výkon odviedol aj ďalší šaliansky reprezentant  Ľudovít Kocsis (poznámka: vzor a zároveň aj tréner mladého a čerstvého majstra Filipa Bleha),  ktorý v disciplíne  kata (21. – 35. roční)  medzi seniormi  vo veľmi vyrovnanej súťaži nakoniec vybojoval bronz a rozšíril si tak svoju bohatú zbierku z európskych a svetových šampionátov.

Slovensko v medailovom bilancovaní štvrté !

V konečnom bilancovaní štátov obstála slovenská reprezentácia viac ako na výbornú, keď  jej reprezentanti vybojovali 27 medailových umiestnení, z ktorých bolo 6 zlatých, deväť strieborných  a 12 bronzových medailí. Túto  zbierku ešte rozšírili slovenskí karatisti v disciplínach telesne  postihnutých, kde v disciplínach disabilitis, získali:  Richard Ostrolúcky  adapted s poruchami učenia, Ľubomír Doka ml. adapted u zdravotne znevýhodnených a Jozef Ostrolúcky,  adapted u zrakovo postihnutých (poznámka: všetci v seniorských súťažiach kata) tri medailové umiestnenia a všetky tri mali najcennejšiu, zlatú hodnotu !

Úspešná reprezentácia slovenských karatistov na svetovom šampionáte v Taliansku

Zisk tridsiatich medailí, ktoré vybojovala vrátane telesne postihnutých karatistov slovenská reprezentácia je obdivuhodný, nakoľko vyniesla „malé“ Slovensko v konkurencii 45 štátov na vynikajúce štvrté miesto v hodnotení krajín (poznámka: o dve zlaté medaile sa postarali aj karatisti KK Levíc, seniorka  Martina Valentíková a mini kadetka 13. – 14. ročná Bianka Havranová), čo bolo medzi svetovou konkurenciou malým šokom. Pre regionálne karate a obzvlášť pre šalianske kimoná je to vynikajúcim impulzom do ďalších rokov trpezlivej práce (poznámka: verme, že pri zvýhodnenej ekonomickej pomoci kompetentných),  najmä s talentovanou mládežou.    

JOZEF SKLENÁR

Foto Beáta BLEHOVÁ