Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 21.12.2022 - 06:54  //  aktualizácia: 21.12.2022 - 07:24  //  zobrazené: 1091

Šalianski plavci odložili plutvy

Šalianski plavci odložili plutvy

Zástupcovia plutvového a rýchlostného plávania Klub vodného športu Barakuda Šaľa, ktorí pohodovo nadväzujú na viac ako 15.  ročné úspešné účinkovanie zakladateľov -  ich  predchodcov z KŠP Tritón Šaľa šíria dobré meno  šalianskeho plutvového plávania, ktoré sa oprávnene radí do trojice najúspešnejších v slovenskom plutvovom plávaní. Potvrdzujú to nielen výsledky počas viac ako 20. ročného pôsobenia, ći to už bola účasť v Slovenskej plaveckej lige mládeže (mládež do 15 rokov), v Slovenskej lige (juniori a seniori), ale aj v jednotlivých pretekoch v domácich, ale aj zahraničných bazénoch. Úspešne si viedli aj v končiacom sa roku (poznámka: posledný pretek európskeho stretnutia najmladších plaveckých talentov v maďarskom sto tisícovom maďarskom Kécskeméte absolvovali na prelome novembra – decembra), o čom hovorí aj krátky prierez ich úspešnej bilancie.    

Plavecká liga mládeže a Slovenská liga

V priebehu 20. ročnej existencie tejto súťaže Slovenská plavecká liga mládeže - SPLM (poznámka: v priebehu kalendárneho roka sa  uskutočňujú 4 súťažné kolá) obsadili plavci KŠP Triton, resp. KVŠ Barakuda Šaľa v jedenástich ročníkoch medailové umiestnenia z toho  dva ročníky v roku 2008 (v ktorom získali  8.158 bodov)  a v roku 2009 (zisk 7.772 bodov) v konkurencii 10 plaveckých klubov Slovenska vyhrali . V tomto ročníku aj z dôvodov nižšej účasti na jednotlivých kolách, ale najmä preto, že v treťom kole Šaľa neštartovala a body z tohto kola chýbali nazbierali šalianske nádeje v SPLM 2.005 bodov, čo ich zaradilo na 6. miesto v slovenskej súťaži.  Ak by boli šalianski plavci štartovali aj v 3. kole pri ich  priemernom 668  bodovom zisku na kolo, by boli predstihli na 4. mieste Neptun Bratislava v konkurencii 10 klubov. Napriek tomu medailové umiestnenia v jednotlivých kolách: Sofiji Hagarovej (r. 2005), Jakuba Urbána, Niny Pivkovej , Patrika Adamkoviča a Norberta Vanka (všetci  r. 2009), Anabely Takácsovej (r. 2011), ako aj ďalšie bodované miesta sú prísľubom.                                                                            

Podobne si viedli v Slovenskej lige aj starší šalianski plavci, keď skončili na piatom mieste so ziskom 1.296 bodov. Taktiež oni chýbali pri štarte na 3. kole. Ich priemerný 432 bodový zisk by ich vyniesol na 3. miesto pred  Sport club Senec (poznámka: v tejto kategórii chýbala na viac pre zranenie v druhej polovičke roka v šalianskych farbách Zuzana Hrašková už štyri roky najlepšia slovenská plavkyňa  Prvenstvá Jakuba Kozmera (r. 2003), Saši Sliškovej (r.2006), ale aj pravidelné medailové umiestnenia Kataríny Zlatošovej (r. 2005) prispeli k slušnému bodovému zisku.

Vydarené majstrovstvá Slovenska                                                                    

Vrcholové slovenské podujatie šampionát sa uskutočnil v Žiline (máj 2022) a v 50 metrovom bazéne sa nadmieru darilo „početne skromnej“ šalianskej plaveckej výprave (poznámka: členská základňa plaveckého klubu Vodný svet Zvolen, či bratislavského KŠP Žralok, či Neptún hovorí približne o 50 člennej pretekárskej základni, ďalšie popredné slovenské plavecké kluby: SC Senec, či dokonca dva žilinské kluby Delfín a Rak nie sú od toho ďaleko)  ktorá sa mohla po skončení podujatia hrdiť ziskom 20 prvenstiev, tuctom druhých miest a šiestimi bronzami. Medzi mladými plavcami si vynikajúco viedol iba 13. ročný Patrik Adamkovič, ktorý vyhral 5 disciplín, jedno prvenstvo pridala o dva roky mladšia Anabela Takácsová (na viac ešte dve druhé miesta). Na stupňoch pre medailistov sa však dostali aj ďalší „mladíci“ Vanko, Pivková, Urbán (2 x) a Hagarová dokonca 4 razy.

Kvality a silu šalianskeho plávania ukázali v žilinskej vode aj  „zrelší plavci“. Zuzana Hrašková (r. l999) vyhrala všetkých 5 disciplín, v ktorých štartovala, na viac jej výkon v disciplíne 200 metrov BF 1:48.62 minúty  mal aj najvyššiu hodnotu 867 bodov podľa medzinárodných bodovacích tabuliek CMAF z pomedzi všetkých účastníkov MSR.  Rovnaký počet prvenstiev pridal aj suverén medzi mužmi Jakub Kozmer (r. 2003), keď v každej z piatich disciplíne sa dostal cez 800 bodovú hranicu, čo je slušná európska úroveň.  Kuriozitou bolo, že získal aj jedno striebro v disciplíne na 400 metrov BF, ktorú však vyhral časom 3:43.14 minúty jeho oddielový kolega Lukáš Kalník (r. 2001), ale  s najlepšie ohodnoteným výkonom 856 bodov (poznámka: na 2. mieste skončil s 833 bodmi Jakub Kozmer).  Ďalšie tri prvenstvá a jedno striebro pridala  talentovaná Alexandra Slišková, ďalších 6 medailí získala Katarína Zlatošová  (4 x striebro a 2 x bronz).

Rekordy v šalianskej réžii                                                                                      

V tomto roku sa tešili slovenskí plavci zo štyroch nových seniorských rekordov a  na všetkých vidieť šaliansky rukopis.  V dvoch prípadoch opravoval rekordné zápisy Jakub Kozmer. Prvý rekord na 50 metrov RP 14.94 sekundy vytvoril pred necelým mesiacom na medzinárodnom mítingu v Zlíne, druhý rekord v disciplíne 50 metrov PP – 16.68 sek. sa zrodil na svetovom šampionáte v treťom najväčšom kolumbijskom meste 2,5 miliónovom Cali, kde štartoval v júli 2022. Tretí slovenský rekord v zmiešanej štafete 4 x 50 metrov PP (2 ženy + 2 muži) čas 1:15.18 min. sa zrodil v júli 2022 poľskej Poznani a členkou rekordnej štafety bola aj šalianska plavkyňa Alexandra Slišková; štvrtý rekord vytvorila v Bratislave (október 2022) taktiež štafeta žien v disciplíne 4 x 100 metrov BF – čas 3:58.52 min. a jednou z členiek štafety bola aj Petra Kissová (r. 2005), ktorá viac ako sedem rokov plávala v šalianskom drese.

     
Pohľad na čerstvo vydaný katalóg rekordov Slovenska (december 2022) hovorí o suverenite šalianskeho plutvového  plávania v jeho histórii. Z pomedzi 28 držiteľov rekordov na Slovensku v individuálnych disciplínach je až 20 !!!  šalianskych zápisov: 5 x Ádám Bukor (r. l999), 4 x Zuzana Hrašková (r. l999), 4 x Sára Suba (r. 2004), 2 x Barbora Pohlová (r. 1992), 2 x Jakub Kozmer (r. 2003), 2 x Milan Medo (r. 1991) a raz aj Lukáš Kalník (r. 2001). Slovensko sa aj vďaka Zuzane Hraškovej, ktorá sa stala aj v gréckom meste Ioannina (jún 2019) majsterkou Európy a v disciplíne 400 metrov BF 03:44.65 vytvorila aj nový svetový rekord ! a Ádámovi Bukorovi (r. l998), ktorého tri slovenské rekordy na 400, 800 a 1. 500 metrov PP sú aj najlepšími svetovými juniorskými rekordami – júl 2018 vo francúzskom meste Annemasse (poznámka: všetky tri, vrátane rekordu Hraškovej neboli doposiaľ prekonané !) môže hrdiť, že slovenské rekordy majú aj svetovú úroveň.                                        
Šaliansky podiel predstavuje tiež účasť šalianskych plavcov na rekordných zápisoch ôsmych štafiet, na ktorých majú svoj podieľ: v 3 prípadoch Zuzana Hrašková a po jednom zápise Dávid Starko (r. l996), Patrik Ščasný (r. l989), Alexandra Slišková (r. 2006) a Lukáš Kalník (r. 2001).

Vydarené záverečné bilancovanie  

Súčasné krátke ticho a kľud v súťažných bazénoch dáva šancu na z bilancovanie roku 2022, ale aj nahliadnutie do histórie. „ Musím poďakovať v závere roka všetkým povedal predseda a tréner Štefan Mika,  ale najmä Mestu Šaľa za finančnú podporu a pomoc, vďaka ktorej môže plavecký klub KVŠ Barakuda Šaľa naďalej pracovať s mládežou v neľahkých a sťažených podmienkach.“  Ako vidno z bilancovania úspechov šalianskeho plutvového plávania sú za tým stovky tréningových hodín, odriekania sa pretekárov od radovánok, ktoré si užívajú ich rovestníci,  pomoc rodičov,.. až potom príde vytúžený efekt, kvôli ktorému sa oddá trénovať a venovať sa športu. Zrkadlo, ktoré nastavili šalianski plutvoví plavci to potvrdzuje.

                                                                                                   
                                                               JOZEF SKLENÁR

Foto: archív KVŠ Barakuda Šaľa