Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 12.12.2017 - 09:52  //  aktualizácia: 12.12.2017 - 12:20  //  zobrazené: 1564

Medaile šalianskych plavcov z Poľska

Plavecké medaile z Gliwíc
Skoro štvrť miliónové poľské mesto Gliwice usporiadalo ďaľšie kolo CMAS Finswimming Europen Junior Cup v plutvovom plávaní za účasti  viac 250 plavcov z jedenástich štátov a z 35 plaveckých klubov.                                                                                                                                                                

V silnej medzinárodnej konkurencii už viac ako päť rokov štartujú aj šalianski plutvoví plavci, ktorí ako jediní zástupcovia Slovenska (poznámka: susedné Česko  reprezentovali: Skorpen Přerov, Aquaklub Liberec, KPS Olomouc a Lagúna Nový Jičín) štartovali a opäť nevrátili naprázdno. Šestica juniorských plutvových plavcov šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda: Gergö Szarka, Jakub Petrák, Anikó Bertóková, Jakub Kozmer (všetci r. 2003), Tereza Chovancová a Peter Takáč (obaja r. 2004)  svojimi výkonmi a umiestneniami potvrdila Šalianski plutvoví plavci s medailami, že umiestnenie v najsilnejšej slovenskej trojici im patrí  aj v gliwickom 50 metrovom bazéne „Olimpijczyk“ .

bronzový Peter Takáč v disciplíne 100 metrov PP

Tri medailové umiestnenia               
V poľských Gliwiciach, ktoré nazývajú aj srdcom Sliezska sa našim plavcom darilo aj v minulosti, čo potvrdzuje o. i. aj viac ako päť rokov starý slovenský rekord Dávida Starka 17,18 sekúnd  v disciplíne na 50 metrov PP z 28. 4. 2012 v tomto bazéne, ktorý je doposiaľ slovenským seniorským rekordoma s týmto časom by bol vyhral aj teraz (poznámka: víťaz Kiril Vasilevski (Rusko) vyhral časom 18,05 sekundy). V šalianskej malej výprave milo prekvapili najmladší plavci, keď sa postarali o dva medailové zisky. Striebro vyplávala v disciplíne na 400 metrov BF Tereza Chovancová, keď jej čas bol 4:23,91 minúty (poznámka: zlato získala časom 4:20, 63 Anastasia Ujezdnala (SC Smolensk – Rusko), ktorý bol skoro o 11 sekund ! lepší,  než aký zaplávala na májových majstrovstvách Slovenska v Šali. Bronz do šalianskej zbierky pridal v konkurencii 28 plavcov ďalší mladý plavecký talent Peter Takáč, ktorý na 100 metrov PP zaplával čas 0:46,21 sekundy, čo bol o 3,55 sekundy ak na šalianskych MSR, kde získal zlato. Prvenstvo v tejto disciplíne vyplával plavec  Ilja Antonov (región Moskva). O tretie medailové umiestnenie pre šalianske farby sa postarala štafeta (Jakub Petrák, Jakub Kozmer, Gergö Szarka, Peter Takáč), ktorá v disciplíne 4 x 100 metrov PP časom 3:07,23 minúty  skončila tretia (poznámka: prvenstvo získal klub Damitssa 303 z Ukrajiny), šalianska štafeta na MSR taktiež vyhrala, ale časom 3:15,07 minúty, čo bol čas slabší o viac ako 8 sekúnd. Už pri pohľade na výsledky a hlavne časy šalianskych medailistov je vidieť, že medzinárodné konfrontácia v moderných  bazénoch a s kvalitnou konkrenciou je bezpodmienečne nutná.

spoločná foto

Nesklamali ani ďalší

 Na  významnom plaveckom podujatí však potvrdili oprávnenosť nominácie a dobrú formu aj ďalší šalianski plutvoví plavci, resp. tí ktorí  mohli ešte rozšíriť medailovú zbierku. Nielen v tomto kole medzinárodného podujatia, ale aj v minulosti bola veľmi cenená okrem medailového umiestnenia každá účasť vo veľkom finále (poznámka: umiestnenie do 8. miesta) a to dokázali všetci, ktorí KVŠ Barakuda Šaľa reprezentovali.  K ďalšej medaile mal najbližšie 13. ročný Peter Takáč v šprinte na 50 metrov PP, v ktorej skončil  medzi 27 plavcami na štvrtej pozícii a 8. miesto obsadil aj v ďalšom šprinte 50 metrov BF, v ktorej mal 25  konkurentov.  Dve piate miesta  v disciplínach 200 a 400 metrov PP  obsadil v Gliwiciach Jakub Petrák (poznámka: pred rokom sa mu medailovo darilo), pričom aj v tretej disciplíne 50 metrov PP ôsme miesto teší. Pekné 6. miesto obsadil hneď v tretej disciplíne podujatia na 800 metrov PP Gergö Szarka a ôsme miesta obsadili aj Anikó Bertók, Jakub Kozmer, ale aj kombinovaná štafeta v zložení: J. Petrák, A. Bertók, P. Takáč a T. Chovancová).   Priaznivci plutvového plávania mohli byť spokojní, že šalianski  plavci nielenže splnili svoje ciele predrať sa do najlepšej osmičky, ale viacerí z nich si  polepšili aj svoje osobné maximá. Tromi medailovými úspechmi v Poľsku tak nadviazali plavci KVŠ Barakuda Šaľa na výborné účinkovanie na plaveckom mítigu mládeže v maďarskom Kecskeméte, ktoré môže byť pre šaliansku juniorskú mládež dobrou motiváciou pred ďalšími významnými podujatiami, v ktorých chcú zostať na doposiaľ vybojovaných pozíciách najmä v Slovenskej plaveckej lige mládeže.
JOZEF SKLENÁR