Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 12.08.2019 - 10:30  //  aktualizácia: 12.08.2019 - 10:48  //  zobrazené: 3077

Zuzana Valentová pískala na Majstrovstvách Európy žien do 19 rokov

V druhej polovici júla (16.8.- 28.8.2019) sa v Škótsku konal finálový turnaj Majstrovstiev Európy vo futbale žien do 19 rokov. Slovensko malo na turnaji zastúpenie v podobe rozhodkyne Zuzany Valentovej zo Šale. Do Škótska ju nominovala rozhodcovská komisia UEFA. Zuzana patrí medzi naše najlepšie rozhodkyne. Predstavila sa aj vo finálovom zápase.

Je ťažké dostať sa na finálový turnaj európskeho či svetového formátu?
Na finálové turnaje sú vždy vyberaní rozhodcovia, ktorí za uplynulý rok dosiahli dobré výsledky v zápasoch a taktiež aj tí, ktorí sú navrhovaní na postup do vyššej kategórie. Takže nominácia je vždy odzrkadlenie výkonnosti každého rozhodcu. Takže áno, je to ťažké.

Pískala si hneď úvodný zápas šampionátu. Aké si mala pocity?
Mala som zápas, ktorý sa reálne hral síce druhý v poradí, ale v zásade to bol otvárací zápas celého šampionátu. Hrali domáce hráčky, takže atmosféra bola výborná. Jediné atypické pre mňa bolo to, že to bol prvý zápas po tom, čo prišli nové zmeny v pravidlách futbalu. A aj keď si človek naštuduje všetky zmeny, v zápase je to iné. Ale našťastie všetky situácie, ktoré vznikli sme vyriešili správne.


Zuzana Valentová, prvá zľava.

Zrejme boli špecifické aj iné zápasy, ktorý bol pre teba najvýnimočnejší?
Po pravde, pre mňa bol úžasný zápas semifinálový. Bola som taktiež v pozícii štvrtého rozhodcu, ale dnes to nie je o tom, že len stojíme medzi lavičkami a vystriedame hráčov. Vďaka komunikačnému systému sme neustále v kontakte s hlavným rozhodcom. Každú situáciu, ktorú zo svojej pozície vidím, automaticky poviem rozhodcovi. A tento zápas bol neskutočný. Hral sa aj extra čas zápasu. Celý zápas trval 120 minút, až do konca to malo náboj. Výborný zápas, v ktorom nakoniec Francúzky deklasovali Španielky 3:1. Všetky góly padli v predĺženom čase.

Byť súčasťou finále je určite veľká pocta. Nemrzí ťa trocha, že si bola „iba“ štvrtou rozhodkyňou?
Určite áno, ale keď sme v semifinále zostali dve rozhodkyne ako štvrté, vedela som, že síce finále je pravdepodobné, ale rozhodovať bude kolegyňa z Macedónska. Je vo vyššej kategórii a ona sama už bola v pozícii štvrtej rozhodkyne na finálovom turnaji na Slovensku v roku 2016. A bola veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa to stalo opäť. Ale neľutujem, som šťastná, že som tam mohla byť, a že som skúsila chuť finálového zápasu. Snáď sa raz dočkám aj toho finálového v pozícii hlavného rozhodcu.

Čo je vlastne v kompetencii štvrtého rozhodcu?
Ako som už spomínala, nie je to len o tom, že stojím medzi lavičkami a kontrolujem správanie realizačného tímu. Vo finálovom zápase sme mali otvorený komunikačný systém, čiže sme neustále komunikovali s rozhodcom. A teda okrem kontroly lavičiek náhradníkov, rozcvičujúcich hráčok a samotného striedania som hlavne nápomocná svojmu rozhodcovi na hracej ploche. S priestupkami v blízkosti mňa, pri realizácii voľných kopov. No v podstate so všetkým, čo vieme z našej pozície posúdiť! Ale toho je oveľa viac.

Ktorý tím bol pre teba favoritom na ME?
Počas skupinovej fázy som si myslela, že to bude jednoznačne Nemecko. Ale keďže som mala možnosť viackrát vidieť tím Francúzska, zmenila som názor. Tréner Francúzska v každom zápase zvolil skvelú taktiku striedania. Vždy mu vyšla! Ale aj samotné hráčky boli rýchle, obratnejšie. Podľa mňa zaslúžený víťaz tohto finálového turnaja!

Zuzana Valentová, druhá zľava.

Dostala si sa do nejakej konfliktnej situácie počas rozhodovania niektorého zo zápasov?
Nie, všetky hráčky sú už mentálne na inej úrovni. Plne rešpektujú rozhodcov a hlavne sa upriamujú na vlastné výkony! To jediné je podstatné.

Ako tvoju prácu hodnotila UEFA, hráčky, rozhodcovia?
Dostala som dobré hodnotenia, s pár pripomienkami na zlepšenie. Tomu sa teraz budem venovať, aby som mohla napredovať. A čo sa týka rozhodcov? Ja si vždy veľmi vážim úprimný názor každého jedného kolegu. A samozrejme aj tento turnaj nebol v ničom iný, od rád až po slová, keď mi moje asistentky po zápase povedia, že som urobila skvelú prácu a mám byť na seba hrdá, ako som zvládla zápas. To je pre mňa najviac.

Ženský futbal je pre fanúšikov sčasti polarizujúci. Tí radikálnejší tvrdia, že na trávniky patria iba muži. No iní v ňom nachádzajú krásu, nielen ženskú ale aj športovú. V čom sa ženský futbal odlišuje od mužského?
Jednoznačne je o niečo pomalší, to áno. Ale ak niekto videl zápasy z Majstrovstiev sveta žien vo Francúzsku, musí priznať, že nielen muži patria na ihrisko.

Je to už tretí významný finálový turnaj na ktorom si pískala. Aké máš ešte méty?
V roku 2013 som absolvovala svoj prvý finálový turnaj žien do 17 rokov. Následne v roku 2016 ako 4-tý rozhodca na finálovom turnaji žien do 19 rokov na Slovensku. Tento rok som tento turnaj absolvovala ako jedna zo 6 hlavných rozhodkýň. A ako mi jedna podstatná osoba napísala na pamiatku po tomto turnaji. “Toto je len ďalší malý krok na ceste nahor.”
A teda pre mňa to znamená, že nemôžem zastať a musím naďalej pracovať na sebe. Aby som snáď v budúcnosti to finále mala ako hlavný rozhodca! A nielen na turnaji do 19 rokov.

Miroslav Demín

Foto: archív Zuzany Valentovej