Domov   >  Kultúra
publikované: 31.03.2018 - 15:26  //  aktualizácia: 28.04.2018 - 10:51  //  zobrazené: 2010

Aj tento rok ho postavia hasiči

Aj tento rok sa môžeme tešiť na tradičné Stavanie mája pred Spoločenským domom vo Veči. Podujatie je obľúbené a každoročne veľmi dobre navštevované. Mestské kultúrne stredisko pripravilo program, v ktorom vystúpia žiaci z večianskych materských a základných škol či Tanečný klub Jumping. Máj osadia aj tento rok večianski dobrovoľní hasiči.

30.apríla 2018 (pondelok) o 17:00h pred SD Veča v Pribinovom parku

17:00 – Otvorenie a príhovor primátora mesta

17:15 – Detský folklórny súbor zo ZŠ Hollého

17:30 - MŠ a ZŠ Bernolákova

18:00 – Dobrovoľný hasičský zbor Veča (postavia máj)

18:30 – TK Jumping

Pre deti bude pripravená aj prehliadka hasičských či policajných služobných automobilov. V parku budú počas podujatia stánky s občerstvením.

-dem-


 

WIKIPÉDIA

Máj (iné názvy:mája,háj, hájik) je pôvodne mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový, ktorý mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari na zimou. často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne; miestami sa tiež obliekali do ženských šiat alebo sa na ne vešali malé bábky.

Neskôr pôvodný význam májov upadol do zabudnutia, ale zvyk stavať máje existuje v mnohých krajiných dodnes. Na Slovensku napríklad máje stavajú ako okresané a ovenčené stromy mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je vydaja súca dievka či milenka, inokedy sa stavia len jeden ústredný máj pre obec a podobne. Väčšinou ide o celý strom, ktorý je zbavený vetiev a kôry; iba horná časť sa ponecháva s vetvami.