Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.10.2018 - 08:30  //  aktualizácia: 08.10.2018 - 09:19  //  zobrazené: 1543

Zmodernizované osvetlenie je aj ekologické

Po niekoľkých mesiacoch práce je proces modernizácie verejného osvetlenia ukončený. Okrem ulíc mesta je kvalitnejšie osvetlenie aj v športovej hale.

Viac ako 1 500 zmodernizovaných svietidiel, 13 bezpečnejších priechodov, približne 200 nových svetelných bodov a viac ako 6 kilometrov nového podzemného vedenia. To je výsledok druhej a tretej etapy modernizácie verejného osvetlenia. Nezanedbateľným faktom je aj pozitívny dopad na ekológiu – mesto ušetrí vyše 45 ton CO2 ročne. Minulý týždeň mesto spolu s dodávateľmi, poslancami mesta a ďalšími pozvánými hosťmi slávnostne ukončili projekt. 

V rámci prvej etapy, ktorá bola realizovaná ešte v predchádzajúcom volebnom období, bolo vymenených viac ako 300 svietidiel, vtedy však ešte nebola použitá led technológia. V druhej a tretej etape sa mesto rozhodlo pre led osvetlenie. „Jednoznačne sme sa rozhodli pre najúspornejšiu technológiu, ktorá má aj dlhšiu životnosť. Je to moderná technológia, ktorá patrí k dnešku. Pôvodné osvetlenie malo viac ako 50 rokov. Najskôr boli menené ortuťové výbojky, potom sodíkové. V rámci tretej etapy sme vymenili aj viac ako 6 kilometrov vedenia pod zemou, ktoré spôsobovalo najviac problémov. Je pravda, že tie rozkopávky obťažovali, ale teraz máme na niekoľko desiatok rokov vyriešený problém,“ zhodnotil primátor mesta Jozef Belický. V rámci tretej etapy modernizácie sa podstatne zvýšila aj bezpečnosť na 13-tich priechodoch pre chodcov na hlavných ťahoch v meste.   

Na prvú a druhú etapu získalo mesto aj mimorozpočtové zdroje z eurofondov. Tretie etapa je hradená zo zdrojov mesta, ktoré však ušetrí mesto na výdavkoch za elektrickú energiu. „My sme pripravili 2. a 3. etapu tak, že tá úspora je na úrovni takmer 65%,“ hovorí Dušan Kozic, projektant a spracovateľ technického auditu zo spoločnosti Eco-logic, s.r.o. Zdôrazňuje aj ekologickosť nového osvetlenia. „Projekt, okrem kvalitnejšieho osvetlenia a nižšej poruchovosti, lepšej viditeľnosti a energetickej úspory, má pozitívny dopad aj na životné prostredie v zmysle množstva vytvorených emisií. V našom prípade ročne mesto ušetrí 45 ton CO2,“ vysvetľuje Dušan Kozic.  

Úspora je aj vďaka lepšiemu nasmerovaniu svetla. „Tým pádom sa zabráni tomu, aby to svetlo bolo vyžarované do priestoru, do ktorého si to neželáme. Pomocou takéhoto osvetlenia, ktoré svieti na presne určené miesto a svieti pod presne určenými uhľami, neosvetľujeme oblohu,“ priblížil Richard Procik, technický riaditeľ divízie verejného osvetlenia zo spoločnosti Siemens.

Výsledok spolupráce partnerov, ktorí sa na projekte podieľali, je viditeľný a citeľný aj v športovej hale. „Dovoľte mi, aby som vám odovzdal plaketu k osvetleniu vašej športovej haly. Podarilo sa nám ju osvetliť modernou technológiou, ktorá je jedna z najlepších na Slovensku. Zo športových udalostí z tejto haly sa dnes dajú robiť priame prenosy vo vysokom rozlíšení. Veríme, že aj tento príspevok od partnerov pomôže pritiahnuť k športu každú vekovú kategóriu,“ povedal na slávnostnom ukončení projektu, v rámci odovzdania plakety, Richard Procik.

 

Tento projekt bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 % zo štátneho rozpočtu SR.

(ek)

  • realizácia tretej etapy modernizácie verejného osvetlenia, september 2017
  • staré sodíkové svetlá
  • staré sodíkové svetlá
  • realizácia tretej etapy modernizácie verejného osvetlenia, september 2017
  • aj takéto svetlá sa osadili v rámci tretej etapy modernizácie verejného osvetlenia