Domov   >  Kultúra
publikované: 02.10.2017 - 21:16  //  aktualizácia: 03.10.2017 - 11:25  //  zobrazené: 2028

Zmysluplný večer v knižnici: Mengeleho dievča

Veronika Homolová Tóthová je autorkou knižného bestselleru Mengeleho dievča. Je to skutočný príbeh pani Violy Stern Fischerovej z Lučenca. Príneh odvážnej ženy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory a nehumánne pokusy Mengeleho mašinérie v Osvienčime. Podarilo sa jej dokonca utiecť z pochodu smrti. Viola Stern Fischerová sa vo svojich 91 rokoch autorke zdôverila s mrazivými faktami minulosti, na ktorú by sme nikdy nemali zabudnúť. Z úcty ku všetkým, ktorí nemali šťastie a rovnaké peklo neprežili.

Ukrutnosť, akou títo ľudia zomierali si nevie nikto z nás ani len predstaviť. A to iba preto, že boli pre zločinecký režim nežiaduci. O to viac má zmysel o týchto témach hovoriť aj dnes. Faktom je, že sa stále nájdu ľudia, ktorí otvorene popierajú holokaust. Veronika Homolová Tóthová je človek, ktorý o týchto témach dokáže pútavo a pravdivo rozprávať. Navyše, faktograficky je veľmi zdatne vybavená, čo čitateľ alebo poslucháč bezpochyby ocení. Pre TV JOJ spracovala desiatky spravodajských i publicistických reportáží o ľudských príbehoch, ktoré hovoria o zverstvách totalitných režimov. Či už nacistického alebo komunistického.

Veronika Homolová Tóthová o svojej knižnej prvotine prišla porozprávať aj do Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali (2.10.2017). Dvojhodinová beseda emotívne zapôsobila na každého z prítomných. Niektorí si od dojímavého rozprávania o hrôzach z koncentračných táborov poplakali. Šalianski čitatelia ticho načúvali ľudskému rozprávaniu o dychberúcich príbehoch nielen Violy Stern Ficherovej. Verím, že všetci zúčastnení odchádzali domov s pocitom, že prežili príjemný a zmysluplný večer so ženou, z ktorej vyžaruje ozajstné ľudské teplo. Navyše, všetko čo hovorí je čisté a úprimné.  Je dôležité chápať opodstatnenosť takýchto rozprávaní. Má to zmysel v každej dobe, nezabudnúť na zločiny, ktoré boli spáchané proti ľudskosti. A aj preto patrí knižnici poďakovanie.

Mengeleho dievča sa na knižný trh dostalo koncom roka 2016. Okamžite sa stalo „hitom“. Jednak pre tému o ktorej autorka hovorí, jednak pre jej autenticitu a zároveň pre zručnosť, akou je kniha napísaná. Ak ju chytíte do rúk, neodolajte. Už len z toho dôvodu, aby ste svojim potomkom vedeli povedať, aká bola skutočná pravda.

Miro Demín

(viac foto v galérii)