Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.06.2016 - 15:36  //  aktualizácia: 22.06.2016 - 15:55  //  zobrazené: 3279

ZŠ na Bernolákovej ulici vychováva už 50 rokov

Škola oslávi 50. výročie od svojho založenia. Príďte to osláviť aj Vy! Prejsť sa historickou prechádzkou môžete už túto sobotu v rámci Dňa otvorených dverí.

 

Základná škola na Bernolákovej ulici v Šali oslavuje

 

Šaľa, 15. 6. 2016 – Základná škola na Bernolákovej ulici v Šali si pripomenie 29. júna 2016 o 10:00 päťdesiat rokov svojej existencie.  V uvedený deň sa v priestoroch školy na slávnostnom programe spojenom s  prehliadkou inštitúcie ako aj na jubilejnej výstave a recepcii zúčastní cca 150 vzácnych pozvaných hostí. Mnohí z nich školu vlastnoručne stavali a zároveň sa podieľali na vzdelaní a výchove celých generácií  žiakov, alebo túto školu navštevovali ako žiaci. Zažili položenie základného kameňa 23. marca 1965. Hostiteľmi budú súčasní pedagogickí pracovníci na čele s riaditeľkou Mgr. Jankou Tóthovou , ktorí podnes zachovávajú vysoký kredit školy. Medzi pozvanými hosťami nebude chýbať zriaďovateľ, podporovatelia a všetci, ktorí sa podieľali na jej zachovaní v náročnej dobe 21. storočia.      

 

Dňa 1. septembra 1966, po 17 mesiacoch od položenia základného kameňa, škola otvorila brány prvým žiakom. Následne sa vybudovali ďalšie priľahlé objekty – telocvičňa, školská jedáleň s družinou, dielne slúžiace na vyučovanie. Samozrejmosťou boli špeciálne triedy s pomôckami, formoval sa školský areál, ktorý je dodnes vzorne udržovaný, plný zelene a príjemnej atmosféry. Dobudovali sa ihriská, bežecká dráha, ľadová plocha.

 

Základná škola na Bernolákovej ulici bola a je desiatky rokov významným fenoménom v rámci okresu, kraja a dokonca bývalého Československa. Jej dobré meno sa šírilo prostredníctvom výsledkov práce cieľavedomých učiteľov a talentovaných žiakov aj v zahraničí. Uvedená inštitúcia predstavuje päťdesiat rokov kvalitného vzdelávania a šírenia kultúry. Na uvedenej škole pôsobili vo funkcii riaditeľov a zástupcov dlhé roky osvedčené osobnosti: riaditeľ Ľudovít Koyš (1959 – 1977), zástupca Ferdinant Chromek (1956 – 1978), obaja pôsobili vo funkciách už aj na tzv. starej škole sídliacej v budove na Komenského ulici; riaditeľ Michal Vrbovský (1977 – 1991) zástupkyňa Cecília Švoňavová (1978 – 1991) a zástupca Rudolf Krištof (1978 - 1991); riaditeľka Jozefína Stredanská (1991 – 2012), zástupkyňa Marta Belovičová (1991 – 1995);  Magda Hubináková (1991 – 1993),  Alžbeta Vrbovská (1995 – 2004 ), Janka Tóthová (1999 – 2012) . Uvedené mená sú neodmysliteľnou súčasťou histórie školy.  V súčasnosti je riaditeľkou školy Janka Tóthová (2013 - ).

 

Po päťdesiatich rokoch sa škola na Bernolákovej stáva významným miestom pamäti v priestore a čase.

Výsledky práce tu pôsobiacich učiteľov sú zúročené v dnešných generáciách občanov – Šaľanov a Večanov, ktorí priestor a čas napĺňali udalosťami. V kronikách sú zaznamenané výsledky a mená vynikajúcich reprezentantov školy. V učiteľoch zostávajú spomienky aj na žiakov, ktorí prekonali sami seba a správnym prístupom zdolali prekážky, húževnatosťou sa zaradili do života ako spokojní a čestní ľudia.

Rovnako povzbudzujúci je úspech žiakov, ktorý siaha za hranice vlasti. Medzi takéto osobnosti patria napríklad:

Ervín Farkaš, v roku 2014 získal Nobelovu cenu za mier a v súčasnosti pracuje pre Ministerstvo energetiky a priemyslu v Katare; Roman Adam, významný vedec, ktorý v oblasti fyziky pôsobil v USA a v súčasnosti v Nemecku; Lívia Hlavatá, známa výtvarníčka v oblasti náročnej ikonomaľby,  pôsobí v Belehrade;

Svetlana Waradzinová, docentka na Katedre divadelného manažmentu VŠMU v Bratislave – talentovaná žiačka, výrazná reprezentantka školy v zahraničí a neúnavná podporovateľka školy; Lenka Máčiková, operná speváčka a jej sestra Lucia, významná dramaturgička vo Švédsku.  Mohli by sme menovať desiatky ďalších významných osobností na rôznych postoch. Mnohí ostali verní svojmu rodnému mestu a sú neúnavnými organizátormi kultúrneho a politického života.

 

Základná škola na Bernolákovej ulici a súčasnosť.

Škola naďalej poskytuje žiakom možnosti v uplatnení svojich schopností a nadania v oblasti vedy, techniky, umenia aj športu. Na šport je určená telocvičňa s horolezeckou stenou, futbalové ihrisko, tréningové plochy na atletiku, hádzanú, volejbal, pozemný hokej a tenisový kurt. Ihrisko s mantinelmi slúži v zimnom období ako prírodná ľadová plocha. Areál využíva aj široká verejnosť počas celého roka.

 

Pedagógovia sa dlhodobo  zameriavajú na rozšírené vyučovanie telesnej a športovej výchovy. Žiaci sa zapájajú

do rôznych vedomostných, umeleckých a športových súťaží. Dosahujú významné výsledky. Škola je zapojená do národného projektu „Podpora profesijnej orientácie žiakov ZŠ na odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami - Dielne“ . V oblasti vyučovania technickej výchovy sa snaží poskytnúť žiakom základné vedomosti a tiež zručnosti pri práci s materiálom v dielňach. Rozširuje možnosti štúdia aj v školách s technickým zameraním a následné lepšie uplatnenie sa na trhu práce.

 

Škola sa zameriava aj na vyučovanie informatiky a prehĺbením zručností v práci s počítačom a digitálnou technikou.

Zapojením sa do národného projektu PRINED – PRojekt INkluzívnej Edukácie, má za úlohu výrazne podporiť inkluzívne prostredie. Bol vytvorený tím, ktorý pozostáva z pedagógov a odborných zamestnancov. Cieľom je zaujímavou formou udržať deti čo najdlhšie v škole a umožniť im popoludňajšiu prípravu na nasledujúci deň. Venovať sa aktivitám, ktoré sú pre nich zaujímavé, ktorým sa môžu venovať aj z dlhodobého časového hľadiska. Projekt bol ukončený v decembri 2015, ale žiaci majú i naďalej možnosť pracovať v krúžkoch zameraných na prírodné vedy, šport a umenie. Starajú sa nielen o školský areál, ale zveľaďujú aj životné prostredie vo svojom okolí. V spolupráci so šachovým oddielom TJ Slovan Duslo Šaľa pracuje šachový krúžok. V rámci regionálnej výchovy vedie  škola žiakov k poznaniu histórie, súčasnosti, tradícií a kultúrneho bohatstva nášho regiónu.

----------------------------------------------------

Pri tejto príležitosti organizuje škola aj Deň otvorených dverí. Vedenie pozýva všetkých absolventov a sympatizantov školy na prechádzku obdobiami od roku 1966 až po súčasnosť. Na túto sobotu, 25. júna od 8.00 do 12.00 hod. si pripravili pre Vás výstavu fotografií a predmetov, ktoré Vám umožnia vrátiť sa v čase a pripomenúť si školské roky.

 

Motto školy:                                                                                                                       

„Robme všetko, ako najlepšie vieme.“                                                                                                            

Don Miguel Angel Ruiz

 

Mgr. Janka Tóthová

riaditeľka školy

+421 31 770 21 86

 zsbero@stonline.sk

                                                                                                                                                            

PhDr. Beáta Husová

+421 905 373 244

žiačka školy (1967 – 1976)

                                                                                         

                                                                                                                                                               

(Tlačová správa ZŠ na Bernolákovej ulici v Šali-Veči)

 

  • ilustračná fotka, archív MsÚ Šaľa